Web Accessibility

Of je nu je online vindbaarheid wilt verbeteren, een zo breed mogelijk publiek wilt bereiken of gewoon voorop wil lopen als het gaat om wet- en regelgeving, dan neem je Web Accessibility serieus.

Visueel beperkt

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie leven ongeveer 1,3 miljard mensen met een of andere vorm van gezichtsbeperking. Daarvan hebben 217 miljoen mensen een matige tot ernstige oogafwijking en 36 miljoen mensen zijn blind. Hoewel de ernstigste gevallen in verhouding laag zijn, zijn het geen kleine aantallen. In het kader van de ontwikkeling voor het web zijn het mensen die je niet mag vergeten. Ook zij moeten de vrijheid hebben om te navigeren door de inhoud, online te winkelen en zich met de wereld bezig te houden.

Richtlijnen

Gelukkig zijn er richtlijnen voor de toegankelijkheid van websites. De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) zijn aanbevelingen voor toegankelijkheid die zijn ontwikkeld door het Web Accessibility Initiative (WAI). Deze club maakt deel uit van het World Wide Web Consortium (W3C). Het WCAG streeft naar één gemeenschappelijke standaard, zodat gebruikers met verschillende handicaps zoveel mogelijk zonder beperkingen toegang hebben tot informatie op websites. De meest recente richtlijnen zijn WCAG 2.1.

Ondersteunende technologie

Net zoals tactiele bestrating er is om voetgangers met een visuele handicap te helpen, kunnen websites worden gelezen met ondersteunende technologie. Denk aan voelen op een toetsenbord om te kunnen typen zonder de toetsen te zien. Of door het gebruik van een screenreaders, die de inhoud van de pagina voorlezen. Die ondersteunende technologieën zijn afhankelijk van goed ontworpen webpagina’s, die een goede structuur hebben en waar nodig aanvullende informatie geven via de software van de gebruiker. Goed ingericht zorgt je toegankelijke website voor betere leesbaarheid, vindbaarheid en voldoet het aan toenemende regelgeving als het gaat om accessibility.

Leesbaarheid

Hoewel de richtlijnen enorm uitgebreid zijn, kun je om te beginnen op één gebied concentreren: de leesbaarheid. Dat betekent dat de inhoud van je websites begrijpelijk moet zijn voor de gebruiker die het leest of luistert via een schermlezer. Het doel is om tekst aan te bieden die begrijpelijk is voor mensen met het leesniveau van een lagere middelbare school. Dit vertaalt zich naar 9 jaar na de start van het basisonderwijs (ongeveer 7-9 jaar onderwijs). Als screenreaders je website eenvoudiger kunnen omzetten in gesproken tekst

Vindbaarheid

Het verbeteren van de structuur en de inhoud van je website volgens de W3C-richtlijnen helpt je vervolgens beter vindbaar te zijn voor zoekmachines. Hoe meer mensen toegang hebben tot je content, hoe beter, nietwaar? Door je websites toegankelijker te maken, bereik je bovendien ook mensen die visueel beperkt zijn.

Wetgeving

De toegankelijkheid van het web kan in de toekomst verplicht worden. In sommige landen is dit al het geval (zoals Noorwegen en Japan), met gevolgen als je niet aan de regels voldoet. In Nederland moeten alle websites van de overheid in 2020 aan de eisen voldoen. In de toekomst kunnen ook wettelijke vereisten voor zakelijke websites worden ingevoerd.

Componentenbibliotheek

Bij Enrise werkten we samen met de gemeente Nijmegen om gestandaardiseerde, toegankelijke componenten te produceren voor al hun websites. In feite een componentenbibliotheek met accessibility ingebouwd. We richten ons op de WAI-ARIA best practices en werken samen met toegankelijkheidsexperts en blinde gebruikers om te testen en continu te verbeteren. Tijdens het hele ontwikkelproces navigeren we vanuit het perspectief van een visueel gehandicapte of blinde gebruiker, terwijl we alles testen op de meest gebruikte schermlezers.

Lees meer over Web Accessibility:

Maak je online producten beter met oog voor Web Accessibility. 

Pim van der Linden

Bel of mail Pim van der Linden

088-5553300 | pim@enrise.com

Kunnen we helpen?

Heb je een vraag of wil je teruggebeld worden? Laat hier je bericht achter, inclusief telefoonnummer, dan bellen of mailen we je terug.

Start typing to search