Advies

How to: Budget bepalen

Weten wat iets kost en wat je ervoor krijgt.
How to: Budget maken voor je IT project

“Doe mij maar een web(app). Wat kost dat?”. Zo plat zijn we deze vraag nog niet tegengekomen, maar het komt redelijk vaak in de buurt.

Wat kan je verwachten voor welke prijs?

Het inschatten van een project kan je op veel verschillende manieren uitvoeren. Maar wat veel belangrijker is: wie maakt de inschatting en met welk doel? Is het een onderdeel van een offerte of is het onderdeel van een onafhankelijk advies?

Onze developers, en niemand anders, maken geregeld inschattingen. We zien zo’n inschatting als een constructief begin van een project en niet als het verlengde van een sales pitch. Want wat heb je als potentiële klant aan mooiweerverhalen? Niet veel, in onze ogen. 

Focussen op een inschatting is bij een aanbesteding in onze ogen dan ook vrij zinloos. Veel bureaus zien het afgeven van inschattingen als een wedstrijd waarin er van de meest gunstigste scenario’s wordt uitgegaan. Als toekomstige klant is het ontzettend lastig de inhoud van deze inschattingen te doorgronden. Je kan daarom als opdrachtgever beter naar het uurtarief kijken, wie er in het projectteam zitten (seniors versus juniors) en hoe de ontwikkelprocessen er uitzien. 

We werken vaak fixed budget en helpen je door een realistische scope te bepalen. Of de scope staat vast en we helpen je een realistisch budget te bepalen. Ons doel is om er samen met jou een succesvol project van te maken en het komt voor dat we tot de conclusie komen dat niet alle ingrediënten aanwezig zijn. Dan hoor je dat liever vooraf, dan halverwege het project in een lastig gesprek.

Wist je dat we ook wel eens nee zeggen tegen een opdracht? Dat doen we bijvoorbeeld als we te maken krijgen met de duivelsdriehoek; tijd, budget, scope. We schreven er een blog over dat je hier kunt lezen.

Zo duur?!?

Waarom is een e-commerce platform zo duur?!? Presentator Bouke Vlierhuis ontvangt in deze Enrise Business Talks aflevering twee Enrisers met veel ervaring in de wereld van e-commerce. Pim van der Linden en Michel Harskamp. We geven inzicht in hoe je kosten en risico’s kunt beperken en toch zeker weet dat je een platform krijgt dat past bij jouw ambities.

Nieuwe plannen

Zit jij ook al met je hoofd in het nieuwe jaar? Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen dus ben je NU al met de IT-project plannen voor het nieuwe jaar bezig. Pim schreef een blog over het bepalen van kosten voor je nieuwste project.