Simpel.nl

Continu innoveren aan de voorkant, terwijl je aan de achterkant legacysystemen uitfaseert

OPDRACHTGEVER

Simpel.nl B.V.

LIVE SINDS

Juli 2016

ENRISE TEAM

Sashimi

In Enrise hebben we een partner gevonden die erg bedreven is in de aansluiting van partners, personen en systemen in grote projecten. Als geen ander begrijpen ze dat je niet moet optellen binnen je eigen domein, maar dat samenwerken vermenigvuldigen is. Ik ben erg onder de indruk van de wijze waarop het team van Enrise onze organisatie en andere partners heeft begeleid naar creatieve oplossingen en resultaten. Bovendien is het erg prettig samenwerken.

Youri Treur, E-commerce Manager bij Simpel.nl

DE OPDRACHT

Simpel zoekt een totaaloplossing voor haar IT dat voldoet aan de kernwaarden:

• short time to market
• schaalbaar
• flexibel

De totaaloplossing omvat het proces van het bestellen van nieuwe abonnementen en het als klant zelf kunnen beheren van je eigen abonnement. Een responsive frontend, een schaalbare backend en een CMS met veel vrijheid en flexibiliteit. Elk onderdeel moet naar een excellent niveau. Simpel kiest ervoor om de opdracht te beleggen bij verschillende leveranciers die elk een deel van het landschap verzorgen, afhankelijk van hun expertise.

DE KWESTIE

Voor de verschillende systemen van diverse leveranciers fungeert Enrise als spin in het web, zodat de afhandeling van verzoeken gevalideerd kan worden op één centrale plek in het landschap. Deze centrale plek dient als primaire bron voor alle data over klanten en abonnementen dat vervolgens de andere systemen voedt met deze data. De afhandeling van verzoeken moet zo worden ingericht dat alle verschillende systemen altijd up-to-date blijven en klanten daar geen hinder van ondervinden in gebruikservaring. Dat is zeer complex.

Simpel

Daarnaast is Enrise gevraagd een nieuwe commerciële responsive website te ontwikkelen die aansluit bij de wens voor een short time to market en een moderne uitstraling op elk gangbaar apparaat. De uitdaging ligt in de hoeveelheid informatie en visualisaties die nodig zijn in zowel het bestelproces als de Mijn Simpel-omgeving dat op brede, smalle en kleine schermen passend én compleet is.

Op organisatorisch vlak is de samenwerking met meerdere leveranciers een grote uitdaging, met een werkende totaaloplossing als resultaat.

DE OPLOSSING

Enrise ontwikkelde de Business Logic Layer (BLL): een op maat gemaakte servicebus die alle verzoeken vanuit de verschillende systemen valideert en afhandelt. Omdat elk verzoek bestaat uit een keten van taken die omliggende systemen bijwerken, maakt de BLL gebruik van zogenaamde workflows. Een workflow bestaat uit alle taken die nodig zijn om een functionele wijziging volledig door te voeren in alle systemen, bijvoorbeeld vanaf het moment dat een nieuwe klant een Sim Only abonnement koopt. De BLL is vervolgens via verschillende API’s gekoppeld aan de aangrenzende systemen voor soepele en uniforme overdracht van data.

Om ervoor te zorgen dat verzoeken altijd in alle systemen aankomen zonder dat klanten daarop hoeven te wachten is de BLL voorzien van een job queue die zorgt voor een asynchrone afhandeling van taken. Lukt het niet om een taak uit een workflow direct af te leveren bij een systeem, dan probeert de BLL het automatisch opnieuw tot het een maximaal aantal herkansingen heeft bereikt. Zo wordt er in de meeste gevallen toch voor gezorgd dat alle systemen succesvol bijgewerkt worden en dat de klant geen wachttijd heeft.

mijn-simpel-dashboard

Als een taak uit de workflow niet uitgevoerd kan worden, dan verschijnt de taak in de uitgebreide monitoring die wordt beheerd door de Servicedesk van Enrise. Zodra helder is waarom de taak niet uitgevoerd is en dit verholpen is, kan met een druk op de knop de taak weer opnieuw naar de jobqueue worden gestuurd.

Het configureren van nieuwe producten in de keten kan Simpel volledig zelf, zonder tussenkomst van een leverancier. Ook de content op de website kan door Simpel zelf bijgewerkt worden via het ontwikkelde CMS.

Ten slotte was de projectaanpak een essentieel deel van de oplossing. Om tot een werkende software te komen met zoveel verschillende leveranciers werd samen op één locatie gewerkt als één team. Onze agile werkwijze met een sterke focus op het continu en iteratief verbeteren van product en proces werd daarbij enthousiast geadopteerd door zowel Simpel als de andere leveranciers.

RESULTAAT

Met de introductie van de Business Logic Layer in combinatie met de jobqueue die wijzigingen asynchroon doorstuurt naar aangrenzende systemen is Simpel nu voorzien van een schaalbaar platform dat high performance presteert en garandeert. Klanten zien altijd direct resultaat, terwijl de aangrenzende systemen nog bijgewerkt moeten worden. Dankzij de uitgebreide monitoring gaan wijzigingen nooit verloren en blijven alle systemen up-to-date.

mijn-simpel-responsive-xl

Het nieuwe responsive Simpel.nl zorgt voor een excellente gebruikerservaring op alle schermformaten. Via het achterliggende CMS kan Simpel razendsnel inspelen op ontwikkelingen in de markt. Zelfs het in de markt zetten van nieuwe bundels kan Simpel volledig zelfstandig en binnen enkele minuten. Die flexibiliteit en snelheid zorgt voor een zeer korte time-to-market die uniek is voor de telecombranche.

Dankzij de agile werkwijze kan altijd tijdig uitgebreid, verbeterd en bijgestuurd worden en sluiten de verschillende systemen van verschillende leveranciers efficiënt op elkaar aan.

Simpel is nu niet meer afhankelijk van afzonderlijke softwareleveranciers. Het nieuwe systeemlandschap stelt ze in staat om continu te blijven innoveren aan de voorkant, terwijl ze aan de achterkant legacysystemen kunnen uitfaseren en vernieuwen.

mijn-simpel-tablet-xl

Technieken

 • PHP
 • HTML
 • SCSS
 • Javascript

Platforms & Systemen

 • Zend Framework 2
 • Apigility
 • PostgreSQL
 • MySQL
 • Zend Server Job Queue
 • Elasticsearch
 • Logstash
 • Kibana

Online ambities bespreken?

Start typing to search