Apps

Simpel App

Award-winning Simpel, onderdeel van Odido, maakt app voor haar 1 miljoen klanten

Beheer eenvoudig je telefoon abonnement met nieuwe gebruiksvriendelijke app

Simpel App Case

Onze jarenlange samenwerking met Simpel heeft al tot veel moois geleid. Zo werd hun door ons ontwikkelde website al meerdere keren uitgeroepen tot Beste Website van het Jaar. Meer daarover lees je in een andere case. In deze case vertellen we je alles over de mobiele app die we voor Simpel ontwikkelden. 

Resultaat

Tot halverwege 2023 bestond de mobiele app, waarin klanten van Simpel alles rondom hun abonnement kunnen beheren, grotendeels uit zogenaamde web views. Hiermee werd grotendeels dezelfde gebruikerservaring geboden in de app, als die je ook in je mobiele browser zou krijgen. 

Daar is nu verandering in gekomen. We ontwikkelden voor Simpel een volwaardige mobiele app, met een volledig nieuw design. Klanten kunnen nu veel soepeler door de app navigeren en makkelijk vinden wat ze zoeken. Er is een fijne onboarding voor nieuwe klanten, en wijzigingen aan je abonnement zijn eenvoudig door te voeren. Zo past de mobiele app volledig in het streven van Simpel naar het bieden van een optimale gebruikerservaring.

Technische aanpak

Naar aanleiding van het High-Level Design (HLD) dat Simpel zelf opstelde, hebben we kritisch gekeken naar wat technisch gezien de beste aanpak zou zijn om de wensen voor de mobiele app te kunnen realiseren. Dit heeft geleid tot een rapport, waarin we Simpel hebben geadviseerd te kiezen voor een React Native app, aangevuld met het Expo Framework en Expo Application Services (EAS). Dankzij deze tech stack biedt de mobiele app een zeer gebruiksvriendelijke, near-native ervaring. Ook de ontwikkelsnelheid, schaalbaarheid, en de mogelijkheden van de CI/CD straat zijn enorm toegenomen. 

Door te kiezen voor een Expo Managed Project zijn er veel minder afhankelijkheden; Expo zelf handelt alle device-specifieke code af. Hierdoor kunnen updates, bijvoorbeeld van packages, binnen luttele seconden worden doorgevoerd, daar waar je zonder Expo uren bezig zou zijn. Onze developers konden zo vanaf het begin volledig focussen op het daadwerkelijk realiseren van functionaliteiten, en dus veel sneller waarde toevoegen aan het product. 

De Expo Build feature binnen Expo Application Services (EAS) maakt het onder andere mogelijk om direct vanuit onze Gitlab CI/CD straat een QR code te genereren aan de hand waarvan een testversie van de mobiele app kan worden gedownload. Ontzettend waardevol. Zowel voor onze eigen testers,  als vooral ook voor de product owner aan Simpel-zijde en voor stakeholders. Zij kunnen zo makkelijk de laatste versie van de app bekijken, en ons zo snel mogelijk van feedback voorzien. 

Ook over-the-air updates, waarbij kleinere aanpassingen aan de mobiele app automatisch worden doorgevoerd zodra de gebruiker de app opnieuw opent op zijn telefoon, worden mogelijk gemaakt door EAS. Zo kunnen verbeteringen snel en eenvoudig worden doorgevoerd zonder dat de gebruiker hiervoor telkens een nieuwe versie van de app hoeft te downloaden. 

Proces en samenwerking

In dit project hebben we ervoor gekozen om aan te sluiten bij de voor Simpel gebruikelijke Scrum werkwijze, en mee te gaan in het sprintritme van de andere (Enrise en externe) teams die voor Simpel werken.  Dat was voor Simpel veel prettiger, en zo konden we ook elke 2 weken aansluiten bij de gezamenlijke sprint review. Daar gaven we altijd een demonstratie van wat we gebouwd hadden, en verzamelden we feedback over hoe nu verder. 

Aan het begin van het traject werd al duidelijk dat de opsteller van het HLD, de product owner aan klantzijde, de échte expert was op de inhoud. Hij werd daarom een volwaardig onderdeel van het team. Zo was hij volledig inhoudelijk verantwoordelijk voor de stories en het begeleiden van refinements. En omdat hij zelf ook al aan klantzijde werkte, was hij bij uitstek in een goede positie om stakeholders te managen. Vanuit onze kant hadden we een Digital Product Manager klaarstaan die het proces bewaakte, impediments oploste, en borgde dat er voldoende werkvoorraad was. Deze manier van samenwerken is van beide kanten goed bevallen. 

Ook met de designers en business owners van Simpel hebben we nauw samengewerkt. Vanuit Simpel stond men open voor onze ideeën en expertise, die ook echt werd meegenomen als daarmee de oplossing beter zou worden. Dat gaf ook voor ons veel voldoening. Naast werkplezier heeft deze manier van samenwerken er ook zeker aan bijgedragen dat in een relatief korte tijd een volledig nieuwe app kon worden neergezet! 

Tech stack

  • React Native
  • Expo Framework
  • iOS & Android
  • Typescript
  • Expo Application Services (EAS)
  • Gitlab CI/CD
  • Storybook

Simpel is onderdeel van Odido

In september 2023 gaan T-Mobile Nederland en Tele2 Mobiel verder onder de naam Odido. De merken Ben, Simpel en Tele2 Thuis horen ook bij Odido, maar blijven als eigen merknamen bestaan. Simpel is al sinds 2007 dé Sim Only-aanbieder van Nederland.

Specs

Live sinds
10/2023
Git commits
1100+
Test suites
87