Apps

Kander 100 App 

App als innovatief Zwitsers zakmes voor Kandersteg International Scout Centre

Scouting vervangt ouderwets kampboekje door app ter ere van 100-jarig bestaan

Kander 100 App mobile

In het hart van de Zwitserse Alpen ligt Kandersteg, een klein dorpje waar elk jaar duizenden mensen van over de hele wereld naartoe komen. Waarom?
Omdat je daar het Kandersteg International Scout Centre (KISC) vindt. Een groot terrein met onder andere een Zwitsers chalet en een kampeerterrein. Het hele jaar door wordt dit terrein door vrijwilligers gedraaid als permanente jamboree voor scouts. En omdat ze dat al sinds 1923 doen is het in 2023 tijd voor een verjaardagsfeestje dat groot gevierd mag worden! Ze mogen dan wel 100 jaar oud zijn, ze laten zeker zien dat ze met de tijd mee gaan. KISC trakteert namelijk op een eigen app!

Hoe het begon

Iedereen weet dat we bij Enrise een eigenwijze club van mensen zijn die zelf de regie willen hebben over ons professionele leven. Bij scouting zie je iets soortgelijks. Jeugdleden en vrijwilligers worden aangemoedigd om te leren en te ondernemen, structural empowerment in goed Engels. Er werken (daarom?) ook meerdere scouts bij Enrise. Toen een van hen in Kandersteg was en het over een app ging, was de link al snel gemaakt en de handen ineengeslagen. Niet lang daarna stond er een wensenlijst, design en zelfs een roadmap voor de toekomst klaar voor ontwikkeling.

Wat we hebben gerealiseerd

In slechts een paar weken hebben we de complete app voor KISC gebouwd! Dit was mogelijk door de sterke stack die ons in staat stelt om snel een MVP op te zetten. Maar ook de vrijwilligers in Zwitserland hielpen enorm. Onder hen bevond zich bijvoorbeeld een designer, en binnen no time stond er een heel design systeem klaar voor ons om mee aan de slag te gaan. Ondanks de grote fysieke afstand waren de lijntjes tussen Amersfoort en Kandersteg kort. Beslissingen en aanpassingen aan functies waren snel genomen.

Voor het maken van de app hebben we gebruik gemaakt van een bewezen tech stack met React Native, Expo en Typescript. Met PlopJS konden we snel nieuwe componenten en schermen aanmaken. En met GitHub Copilot was er ook een vleugje AI betrokken bij het ontwikkelen van de app. Als laatste was Jest een veelgebruikte tool om automatische tests te schrijven voor de logica en business rules in de app.

De Kander 100 app

Kander 100 is de naam van het evenement waarmee KISC hun verjaardag gaat vieren. De Kander 100 app is de vervanging van het nogal ouderwetse (papieren) kampboekje. Het dagelijkse programma, een kaart van het terrein en andere informatie staat klaar in de app. Inclusief notificaties zodat je op tijd bij je activiteit kan zijn. 

De app is daarnaast zelf ook onderdeel van het programma. Door middel van het vinden en scannen van codes kunnen scouts in de app digitale badges verdienen. 

En omdat er in de Alpen zeker niet overal perfecte WiFi is hebben we de app zo ingericht dat alles 100% offline werkt. 

Hiermee werkt KISC aan drie speerpunten:

  • deelnemers motiveren om aan (meer) verschillende activiteiten deel te nemen
  • handvaten geven aan deelnemers om hun dag in te plannen
  • laten zien hoe KISC, en scouting in het algemeen, mee gaat met de tijd

Fase 2

In de zomer van 2023 zullen een paar duizend deelnemers de app gebruiken om zo veel mogelijk te halen uit het evenement in Kandersteg. Wat een cadeautje! Maar het zou natuurlijk jammer zijn om daarna de app in de la te leggen. Los van de ervaringen die bij het evenement opgedaan zullen worden, liggen er daarom ook al plannen klaar voor nieuwe functionaliteiten. Zo kunnen we van  de app een blijvend onderdeel maken voor elke (terugkerende) bezoeker aan KISC. Het boeken van activiteiten, communiceren met de vrijwilligers, nieuwe programmaonderdelen, er gaan al veel ideeën rond!

Tech Stack

  • React Native
  • Expo
  • Typescript
  • PlopJS
  • GitHub Copilot
  • Jest

Over Kandersteg International Scout Centre (KISC)

In 1920 organiseerde scouting de eerste Wereld Jamboree. Dit beviel zo goed dat de oprichter, Baden-Powell, graag een permanente Jamboree wilde waar scouts van over de hele wereld elkaar konden ontmoeten. In 1923 vond hij die in Kandersteg in Zwitserland. Het chalet, een paar andere gebouwen en een groot kampeerterrein zijn sindsdien opgeknapt. De vrijwilligers, bekend als de Pinkies, houden het centrum al 100 jaar draaiend met verschillende activiteiten in elk seizoen en oog voor de Sustainable Development Goals.

Specs

Live sinds
juli 2023
Doorlooptijd
3 weken
Deelnemers
2000