Apps

AutoTrack

Snel en zorgeloos een nieuwe auto kopen, vanuit je broekzak

Betrouwbare app voor autozoeker met duidelijke wensenlijst

AutoTrack Large Mobile app

Van 175.000+ auto’s met zo’n 30 praktische filters in een paar klikken naar die ene auto die bij jou past. Waar een auto kiezen eerst zo moeilijk leek, helpt AutoTrack al ruim twintig jaar consumenten op weg naar hun volgende auto.

In de door ons vernieuwde, onlangs gereleasde, app staat de autozoeker centraal. De autozoeker die concrete wensen of eisen heeft voor zijn of haar nieuwe (gezins-)bolide. Anders dan bij concurrenten focust de app zich op het visuele aspect. Uit uitgebreid onderzoek blijkt namelijk dat dit voor de minder ervaren autozoeker een must is in de zoektocht naar een nieuwe auto.

AutoTrack is daarnaast een onmisbare partner voor zowel particulieren als autobedrijven voor de verkoop. Dit platform is dan ook een betrouwbare en onafhankelijke schakel tussen de oriënterende koper en aanbieder.

Het resultaat

“Het beste Nederlandse auto-aanbod in je handpalm!” zegt AutoTrack zelf over de nieuwe app in de App Store. Gebruikers kunnen met behulp van praktische filters zoals prijs, bouwjaar en kilometerstand zoeken naar een auto. Maar als autozoeker kun je ook filteren op wat past bij jouw gezinssituatie. En ook welke mate van comfort voor jouw een eis is. Of de hoeveelheid ruimte die jij in de kofferbak nodig hebt. Daarnaast houdt de app goed rekening met de gemiddelde zoekduur van de autozoeker. Een auto koop je niet over één nacht ijs, maar kan zelfs een aantal maanden duren. Zoekopdracht voortzetten zonder filters te verliezen is daarom ook een praktische meegenomen feature in deze app. 

AutoTrack app diverse scherm weergaven

Met deze app wil AutoTrack ook consumenten helpen die misschien wat minder technische kennis hebben van auto’s. Naast het beste aanbod van auto’s biedt deze app – net als overige aanbieders – alle filters, opties, specificaties en overige gegevens om een goede en betrouwbare keuze te maken. Maar ze legt de focus juist op foto’s van de auto’s. Niet alleen het ruime aanbod van die foto’s, maar ook de prominente plaats die ze inneemt onderscheidt zich van de concurrentie. Deze aanpak sluit beter aan bij de (onderzochte) behoefte van de minder technische consument.

Maatwerk proces AutoTrack app

Enrise kon samen met partner Onstuimig (concept en design) beginnen aan de ontwikkeling van de app met slechts een paar opgegeven kaders. Maar ook met een bak aan data om uit te putten. Samen met de betrokken product owners van de opdrachtgever is die data geanalyseerd. We hebben gekeken welke gegevens hun doelgroep (de minder technische autozoeker, dan bijvoorbeeld Gaspedaal.nl bezoeker is*) het meest opzoeken. Daarnaast hebben we op basis van de beschikbare data kunnen vaststellen welke informatie deze consumenten nodig hebben om vertrouwen te krijgen voor een mogelijke aankoop.

* Beiden sites vallen onder dezelfde uitgever en zijn zich zeer bewust van de verschillende proposities

Conceptfase op basis van gebruikersonderzoek

In een maand tijd hebben we die inzichten verwerkt in een Proof of Concept. Een concept app die aan enkele echte gebruikers is voorgelegd. In samenwerking met Valsplat hebben we de auto zoekers direct betrokken bij de ontwikkeling. Op basis van deze extra inzichten konden we het Minimum Viable Product (MVP) ontwerpen en ontwikkelen.

AutoTrack app de belangrijkste features in beeld

Eerste AutoTrack app release binnen 6 maanden

De appspecialisten van team Artisans zijn na het goedgekeurde Proof of Concept gestart met het ontwikkelen van een MVP. Voor dit MVP lag de focus op; oriënteren, filteren en selecteren voor de eindgebruiker. Eenvoudig contact opnemen met de dealer was voor het MVP een essentieel onderdeel. Conversie naar de dealer is namelijk het verdienmodel achter deze app. Omdat gebruikers niet over één nacht ijs gaan, is de flow daarnaast voorzien van de mogelijkheid om auto’s te bewaren in je profiel.

Het doel: een app ontwikkelen waar de gebruiker intuïtief zijn weg vindt. En waar hij door het navigeren door een slimme selectie van de meest toegepaste filters en overige specificaties in een paar klikken een totaalplaatje krijgt te zien van de best beschikbare auto’s.

Deze eerste versie van de app is in minder dan zes maanden tijd ontwikkeld. Volgens een Kanban-proces zijn we meteen van start gegaan met de meest complexe overzichtspagina binnen de app. Die waar alle informatie van een auto samenkomt. Dit scherm is afhankelijk van meerdere externe systemen. Door hiermee te starten hebben we meteen de grootste risico’s op onverwachte complexiteit in kaart gebracht. Daardoor konden we met steeds meer zekerheid en zonder verrassingen sturen richting een snelle eerste releasedatum.

Complete crosschannel klantreis in 2022

In de loop van 2022 gaan we de mogelijkheden in de app verder uitbreiden. Zo gaan we onder meer de app via gebruikersaccounts integreren met de website. Op die manier faciliteren we uiteindelijk een crosschannel klantreis: gebruikers kunnen met de app in het bushokje of tijdens de lunchpauze auto’s uitzoeken, met een tablet ‘s avonds op de bank alle foto’s van opgeslagen auto’s beoordelen en uiteindelijk op de computer de details van de laatst overgebleven auto’s met elkaar vergelijken. Via welk kanaal ze contact opnemen met de aanbieder maakt uiteindelijk niet meer uit.

We zijn er trots op dat we het vertrouwen hebben gekregen om de mobiele ervaring van AutoTrack samen met onze partner Onstuimig nog verder uit te bouwen komend jaar!

Webinar ‘De Crosschannel klantreis’

In dit webinar brengen we het unieke, multidisciplinaire Autotrack team bij elkaar van business, design, architectuur tot techniek. Ze delen hun learnings en tips in strategie, development en gebruikersonderzoek aan de hand van de nieuwe AutoTrack app.
Bekijk dit webinar via deze link.

AutoTrack app Tech Stack

React Native

Dit project is ontwikkeld in React Native. Met behulp van deze open-source library is het gemakkelijk om applicaties te bouwen voor zowel IOS als Android. Zonder hiervoor meerdere platform specifieke development omgevingen op te zetten. Hierdoor kunnen wij apps bouwen in een kortere tijd.

Overige technieken

  • Typescript
  • Jest
  • Firebase analytics
  • Expo
  • i18next
  • Sentry
  • Storybook
  • Yarn

Specs

Live Sinds
Q4 2021
Doorlooptijd
6 maanden
Aantal gebruikers
45.000+