API’s & Systeemkoppelingen

If it was easy everyone would build API’s

We spreken vaak bedrijven en organisaties die op zoek zijn naar een passende oplossing om systemen met elkaar te laten communiceren. De tien meest gestelde vragen over API’s en andere systeemkoppelingen hebben we voor je op een rijtje gezet. Herken jij één van onderstaande vragen of heb je een unieke vraag?

 • Wanneer is het verstandig om API’s te gebruiken en wanneer niet?
 • Welke soorten API’s zijn er allemaal?
 • Welke API platformen zijn er? En waarom wel/niet open source?
 • Wat zijn de (negatieve) gevolgen van microservices op het API landschap?
 • Wat kan API betekenen voor ons in de toekomst?
 • Hoe bouw ik mijn bestaande applicaties om naar API gebruik?
 • Hoe kan ik mijn eigen diensten het beste ontsluiten via API’s?
 • Hoe bouwen we een goede developer experience?
 • Hoe kan ik API’s beveiligen?
 • Waar moet ik rekening mee houden om API ontwikkelaars te selecteren?

We beantwoorden graag al jouw vragen over API’s. Laat je gegevens achter en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

* Bij verzending van dit formulier ga je akkoord met de verwerking van jouw persoonsgegevens door Enrise.

Flexibiliteit en vrijheid

Door content, data en functionaliteit via een API te ontsluiten, kunnen front-end en back-end los van elkaar bestaan.

Front-end en back-end los van elkaar geeft je vrijheid in het kiezen van een CMS, het ontwikkelen van een nieuwe website en het bouwen van een app. Wat je ook met je front-end doet, de content en data blijven via de API beschikbaar, ongeacht het platform of de toepassing waarmee je werkt. Met een API als generieke servicelaag kun je je eigen content en data flexibel inzetbaar maken voor intern gebruik, maar ook voor extern gebruik door derden.

Naast flexibiliteit in de front-end-laag biedt een API ook flexibiliteit bij de inzet van verschillende back-end-systemen. Door deze via de API te ontsluiten krijg je de mogelijkheid om eenvoudig en zonder risico bestaande back-end systemen in je systeemlandschap te upgraden of je legacysystemen uit te faseren.

API’s in de praktijk

Onze API voor Ziggo maakte het mogelijk dat de responsive PHP-frontend communiceert met de Java-backend. Voor Elsevier ontwikkelden we een API die complexe processen zoals inloggen, registreren en profiel wijzigen verbergt en waarmee behalve de site ook apps gebruik kunnen maken van dezelfde processen. En voor Simpel ontwikkelden we een Business Logic Layer (BLL) die via verschillende API’s gekoppeld is aan de aangrenzende systemen voor soepele en uniforme overdracht van data, waarbij de BLL alle verzoeken valideert en afhandelt.

API’s: Techniek

Onze API’s worden ontwikkeld in diverse talen, waaronder JAVA, NodeJS of PHP. Waar mogelijk maken we gebruik van zogenaamde API systemen als Kong of Tyk om standaard zaken als security en throttling te bieden. Tevens bieden we een API Workbench waarmee ook externe partijen eenvoudig de werking van de API kunnen testen of onderzoeken voor eigen integratie.  

Lees meer over API-development:

Meer weten over API’s en Systeemkoppelingen? 

Pim van der Linden

Bel of mail Pim van der Linden

088-5553300 | pim@enrise.com

Kunnen we helpen?

Heb je een vraag of wil je teruggebeld worden? Laat hier je bericht achter, inclusief telefoonnummer, dan bellen of mailen we je terug.

Start typing to search