Ziggo

Responsive PHP front-end dat communiceert met een JAVA back-end

OPDRACHTGEVER

Ziggo

LIVE SINDS

mei 2014

ENRISE TEAM

Sashimi

De opdracht

Ontwikkel één responsive website voor meerdere Ziggo-sites. Het moet op elk apparaat goed weergegeven worden én werken. Koppel een PHP-frontend aan de Java-backend van het Hippo CMS. Werk daarbij samen met vier andere partijen, elk met hun eigen specialisatie, op één locatie aan het nieuwe Ziggo.nl. Deadline: mei 2014.

De kwestie

Een PHP-frontend werkt het lekkerst met een PHP-backend. Aansluiten op een backend (CMS) met een andere programmeertaal heeft namelijk dramatische gevolgen voor de performance. Hoe zorg je ervoor dat een website met honderden(!) pagina’s snel is en blijft, ook bij langzamere internetverbindingen op bijvoorbeeld mobiele telefoons?

Ziggo

De oplossing

Voor het nieuwe Ziggo.nl is gekozen voor een component-based structuur. Niet elke pagina, maar elk detail wordt responsive opgebouwd, ongeacht de pagina waarop het staat: containers, afbeeldingen, teksten, knoppen, iconen, etc. Vanuit het CMS worden terugkerende componenten (zoals de navigatie, sitemap, footer, meta-menu, etc.) als ruwe data a-synchroon opgehaald, gerendered en in een ‘vijfminutencache’ opgeslagen. Dat wat in de cache staat is razendsnel beschikbaar voor de frontend en geeft daarmee de gebruiker de meest optimale snelheidservaring. De overige componenten worden wel realtime opgehaald op het moment van opvragen.

Het resultaat

Ziggo.nl verwerkt tot wel 4500 bezoekers op hetzelfde moment. De gemiddelde responsetijd van pagina’s is 59 milliseconden. Het maakt niet meer uit vanaf welk apparaat je de website bezoekt; grote schermen, kleine schermen en elk formaat daartussen biedt een optimale mix van informatie, beeld en interactie.

 

Team

De samenwerking met de andere vier partijen met in totaal tot wel 30 man verliep prettig en gesmeerd, ieder met een eigen rol. Zo verzorgden de designers van UNITiD de interactie- en grafische ontwerpen, ontwikkelde Mobiquity de API tussen de frontend en de backend en koppelde Enrise die frontend en backend aaneen. Xebia leverde een opzet voor continuous delivery en live deploying, iets dat voorheen onmogelijk leek. Ziggo zelf is uiteraard nauw betrokken geweest, met onder andere eigen designers en developers.

De agile werkwijze en grote betrokkenheid van de opdrachtgever hebben bijgedragen aan een uniek, gestroomlijnd project dat binnen de gestelde deadline en budgetten is opgeleverd.

Technieken

  • CSS
  • HTML
  • Javascript
  • PHP
  • Varnish
  • Zend Framework
  • Zend Server

Platforms & Systemen

  • Titanium
  • Zend Framework 2

Online ambities bespreken?

Start typing to search