Webdevelopment

Solarclarity

Real-time voorraadbeheer dankzij dynamische stock applicatie

Maar ook grip op hoge transportkosten dankzij slimme rekentool

Solarclarity homescreen

Solarclarity is eigenlijk al klant sinds 2021. Deze in Europa toonaangevende online PV-distributeur heeft eigen developers in huis, maar ze heeft grote ambities. Daarom zochten ze eerder al extra handjes, maar ook technisch advies en begeleiding. Ook een deel van de hosting is al een aantal jaar bij Enrise ondergebracht. Afgelopen jaar ontwikkelden we samen innovatieve oplossingen voor efficiënter voorraadbeheer en omgang met hoge transportkosten.

Resultaat

Stock applicatie

Met deze dynamische voorraadbeheerapplicatie lukt het Solarclarity om real-time inzicht te krijgen in de voorraad. Er vindt elke 3 minuten een sync plaats op de voorraad en bij wijzigingen in de voorraad wordt er direct een nieuwe calculatie gestart. Zo zien medewerkers alleen relevante, correcte data. 

Ook voor bijvoorbeeld de sales en support afdeling is er op deze manier werkelijk toe te zeggen wat ze kunnen leveren én op welk moment. 

De applicatie zorgt er voor dat er realtime inzicht is in het voorraadbeheer doordat er een check plaatsvindt op;

  • Verkochte producten (geplaatste order) tot 26 weken vooruit
  • Voorraad producten tot 26 weken vooruit
  • Nieuw verwachte leveringen tbv voorraad tot 26 weken vooruit
  • Snelheid levertijd

Waar de verkoopmedewerkers de daadwerkelijk beschikbare voorraad en het minimale aantal per product kunnen inzien, kan de inkoopafdeling filteren op de verwachte voorraad. De verwachte voorraad is het resultaat van een complexe berekening van in- en verkooporders plus de voorraad in de verschillende magazijnen.

Slimme rekentool

Zelf ontwikkelde Solarclarity een monitoring applicatie. En onlangs voegden Enrise developers daar een tool aan toe die middels een complex rekenmodel de daadwerkelijke transportkosten kan berekenen. Waar voorheen een standaard bedrag voor de afnemer werd gerekend, is Solarclarity nu in staat de daadwerkelijke transportkosten aan de afnemer door te rekenen. Deze tool rekent middels zogenaamde laadmeters uit hoeveel ruimte de bestelling inneemt in de vrachtwagen van de bezorgdienst. Ze checkt ook welke bezorgers in welke postcode bezorgen en of ze met pakket en/of pallets kunnen leveren.

Impact 

Met de slimme rekentool zijn de hoge extra kosten voor transport niet langer voor rekening van Solarclarity. Dit heeft een flinke impact op de omzetcijfers. De stock applicatie maakt op twee fronten impact. Ze heeft een enorme efficiëntie slag geslagen, maar het beïnvloedt ook de klanttevredenheid omdat er minder fouten en niet te realiseren beloftes gedaan worden.

Het stockportaal wordt intensief gebruikt en draagt direct bij aan onze USP om realtime inzicht in voorraad te hebben én te kunnen geven aan onze klanten. Daarnaast is de realisatie van dit portaal een eerste stap voor onze verdere automatisering, waarmee we een grote efficiëntieslag slaan.

Delano de Rooij, Delivery Manager

Aanpak

Bijzonder binnen dit project was de werkwijze die werd gekozen voor het ontwikkelen van de rekentool. Er werd gekozen voor Mob programming. Een vooruitstrevende samenwerkvorm waarbij het volledige ontwikkelteam samen aan één enkele taak werkt op één computer. Wil je meer lezen over deze aanpak, lees dan ons blog Mob programming: Complexe logica bouwen in twee weken

Binnen twee weken had het team een robuuste logica ontwikkeld. Deze effectieve oplossing ging een flinke kostenreductie aan klantzijde opleveren. Door brainpower efficiënt in te zetten kun je bergen werk met elkaar verzetten.

We zien Enrise echt als een verlengstuk van onze eigen afdeling developers. De samenwerking is erg prettig door het makkelijke schakelen op technisch vlak. En de kwaliteit van de code is ook gewoon erg goed. Dat Enrise niet draait wat wij vragen, maar kritisch meedenkt en doorvraagt zorgt ervoor dat we een nog beter product hebben neergezet.

Delano de Rooij, Delivery Manager

Tech Stack

  • Hosting: google cloud
  • Gebouwd in: Laravel
  • Frontend: VueJS & Inertia
  • Koppeling met AFAS

Specs

Unit Tests
500+
Livegang
april 2024
Bijzonder
Mob Programming