Webdevelopment

PitmasterX

Toekomstbestendig BBQ-platform voor PitmasterX

Mobile first inspiratie platform voor community van miljoenen BBQ liefhebbers wereldwijd

PitmasterX is één van de populairste content creators op het gebied van barbecueën. Hun doel is: het grootste BBQ platform ter wereld worden waar mensen geïnspireerd raken en hun BBQ-passie met elkaar kunnen delen. De bevlogen video’s van Roel Westra bereiken miljoenen kijkers op zo’n beetje alle social media platformen. Youtube. TikTok. Facebook. Instagram. Noem het maar op. Er bestaat geen online plek waar de vernieuwende recepten en bereidingstechnieken van Roel niet te vinden zijn. En ook alle grote BBQ-merken hebben PitmasterX inmiddels gevonden.

Stip op de horizon

De ambitie om de BBQ-community te verenigen op een enkel platform is ingegeven door de sterke behoefte om liefhebbers van barbecueën samen te brengen, hen te inspireren met nieuwe recepten, bereidingswijzen en het delen van ervaringen. Deze visie wordt aangedreven door de constante veranderingen in de algoritmes van sociale media bedrijven, wat een risico kan vormen voor de zichtbaarheid en interactie binnen de gemeenschap. Om deze reden werd het idee geboren om een toonaangevend BBQ-community platform te creëren: PitmasterX.com.

De evolutie van het businessmodel van dit platform is opmerkelijk. Oorspronkelijk begon PitmasterX met inkomsten uit social media advertenties, maar dit groeide al snel uit naar sponsorships van prominente BBQ-merken. Met de basis van een sterk platform is er ruimte voor verdere ontwikkeling, zoals een potentiële overgang naar een (premium) abonnementsmodel, waardoor een duurzame toekomst voor de community en het platform verzekerd kan worden.

Van hobby naar onderneming

Het zijn de 2010s. Roel Westra koopt een nieuwe iPhone. Hij besluit hiermee video’s te gaan produceren om zijn grootste passie te delen met vrienden en kennissen: BBQ’en. Het duurt niet lang of zijn Youtube-kanaal begint te groeien. Vooral in Amerika zijn kijkers gefascineerd door die enthousiaste Nederlander met zijn spectaculaire BBQ-recepten. Aangezien het delen van recepten onder de Youtube video’s niet de gewenste interactie oplevert, besluiten Roel en zijn partner Willemijn een website te laten bouwen. Maar al snel lopen ze tegen groeiproblemen aan. De website is veel trager dan bezoekers van social media kanalen gewend zijn. Er zijn talloze plugins nodig om de website in de lucht te houden. En dat vergt ook nog veel handmatige en tijdrovende acties. Ondertussen groeien hun kanalen door maar kan Pitmaster X niet het volledige commerciële potentieel van hun succesvolle content creaties benutten.

Hoe gaan we samenwerken?

Enrise wordt uitgenodigd op de sfeervol verbouwde boerderij van Roel en Willemijn waar tevens alle video’s van PitmasterX worden opgenomen. Al snel valt het vlijmscherpe ondernemerschap van het duo op. Ja, ze willen een nieuw platform. Maar de kosten gaan voor de baten. En inderdaad, er moet een compleet nieuw design komen, maar daar liggen al diverse door Roel uitgewerkte concepten voor klaar. En zoals het een creatief persoon betaamd, komen daar ook nieuwe ideeën bij. Bovendien.. wanneer kan het platform af zijn? Om al deze wensen en eisen goed in kaart te brengen besluiten we samen een discovery phase aan te gaan. In dit traject definiëren we een heldere scope. Hiermee ontstaat duidelijkheid over de verhouding tot het budget en de eventuele deadlines. Bovendien voorkomen we zo onaangename verrassingen later in het project.

Weten wat je wil is het halve werk

In de discovery phase komen alle wensen van PitmasterX op tafel. We bespreken de mogelijkheden en de consequenties van eventuele vervolgacties. Zo krijgen Roel en Willemijn een goed beeld van het speelveld. Vervolgens maken we een helder stappenplan. Hierbij houden we rekening met exitmogelijkheden en blijft er ruimte voor bijsturing. Zo kan er op ieder moment worden ingesprongen op variabiliteiten. De performance van de website moet omhoog. Dat staat vast. We nemen afscheid van het bestaande CMS en alle plug-ins. Dan is er de keuze tussen website, responsive site of mobile applicatie. Na het afwegen van alle voor en tegens komen we er uit: We bouwen een responsive site met alle UX functionaliteiten van een app.

Een stap terug. En weer twee vooruit.

Voor het ontwerp werken we in het begin samen met een externe designpartner. Intensieve sessies over de visuele identiteit bieden veel belangrijke inzichten. Hieruit volgen twee concepten. Vervolgens trapt Roel op de rem. Zijn gevoel bij de concepten is niet goed en hij zoekt een alternatief. Dit is een goed voorbeeld van hoe je bij softwareontwikkeling onderweg er achter kan komen dat eerder gemaakte plannen niet altijd goed werken. In zulke gevallen komt het erop aan hoe oplossingsgericht je als digital agency bent. Roel is een creatief persoon met veel goede ideeën, maar deze moeten verder worden uitgewerkt. We besluiten de schetsen van Roel verder te verfijnen in gezamenlijke Figma sessies. Een onconventionele aanpak, maar wel een die in no time het gewenste design oplevert. Inmiddels is de MVP scope ook helder dus kan het programmeerwerk beginnen!

Wat hebben we gerealiseerd?

De ambities van PitmasterX zijn glashelder: Mondiaal groeien tot het nr. 1 wereldwijde BBQ-community platform. De social web-app zoals die er nu staat vormt de basis om toekomstige plannen te realiseren. Het voelt als een app. Heeft de gebruikerservaringen van een app. Maar het is een mobile responsive site. Een die rekening houdt met het sponsorship business model, partners goed zichtbaar maakt voor hun doelgroep en ruimte biedt voor overige adverteerders. In de technische opzet is echter ook rekening gehouden met mogelijke verschuivingen van het businessmodel, bijvoorbeeld naar een subscription model. Zoals Roel het zelf zegt: “Het is een website maar het is veel meer dan een website”.

Tech Stack

  • Laravel Nova als backend/CMS
  • Intertia/React als frontend  
  • TailwindCSS voor styling
  • PHP
  • Typescript

Over PitmasterX

PitmasterX, oftewel Roel Westra, is een gepassioneerde grill- en barbecue-kenner wiens vaardigheden en enthousiasme hem een bron van inspiratie hebben gemaakt voor velen. Zijn unieke benadering van het barbecueën, waarbij hij experimenteert met diverse ingrediënten en kooktechnieken, wordt via sociale media gedeeld, waarbij hij anderen inspireert om hun culinaire grenzen te verleggen. Hij maakt het grillen toegankelijk voor iedereen, van beginners tot ervaren grillmeesters, en motiveert mensen om te genieten van het buiten koken.

Specs

Live sinds
mei 2023
Doorlooptijd
8 maanden
PitmasterX crew
4