Webdevelopment

Bakken.nl recepten platform

Bakken.nl is hét inspiratieplatform voor iedere thuisbakker

Site vol inspiratie, met de leukste en lekkerste recepten

Bakken.nl recepten platform

Veel thuisbakkers halen hun inspiratie voor nieuwe creaties uit verschillende bronnen. Hun eigen recepten, die van andere thuisbakkers, en uit een legio aan online receptensites. Bakken.nl stelde zich als doel hét online platform voor recepten en inspiratie voor thuisbakkers in Nederland te worden. 

Resultaat

Het platform biedt inmiddels uitgebreide stappenplannen, zodat je een recept bijna niet meer kunt laten mislukken. Er zijn uitprintbare recepten om je laptop of iPad de gevaren van de keuken te besparen. Maar er zijn ook legio filmpjes om juist zij-aan-zij met een professionele bakker aan de slag te gaan met een nieuw bakwerk.

Aan de achterkant hebben de content-specialisten van Bakken.nl de beschikking over een flexibel CMS, met veel herbruikbare blokken zodat content ook echt slim beheerd kan worden.

Proces

CMS selectie

Voordat we van start gingen met de ontwikkeling was het eerst zaak om een goed CMS te selecteren. Het team van Bakken.nl wilde één plek om alle content in te kunnen beheren; recepten, artikelen, categorieën, tips, etc. Geen wildgroei, maar een eenvoudig uitbreidbare softwareoplossing waar ze nog lang gebruik van kunnen maken.

Op basis van het onafhankelijke adviesrapport dat we schreven, koos Bakken.nl voor Contentful. Belangrijkste reden? De flexibiliteit en het gebruiksgemak van het systeem, zowel voor de content-schrijvers als voor de ontwikkelaars die er mee moeten integreren. Op onze website lees je meer over hoe je het beste een CMS kiest voor jouw nieuwe product.

Een effectief MVP traject

Met de keuze voor een CMS eenmaal gemaakt, konden we aan de slag. Eén van de grote voordelen van Contentful is dat het opzetten vrij snel kan gaan. De klant kon al vlot beginnen met het vullen van het CMS, terwijl er nog helemaal geen receptensite bestond. Parallel hieraan begonnen wij met de bouw van de site. Hierdoor hoefden we niet op elkaar te wachten.

Om de data vanuit Contentful op Bakken.nl te kunnen tonen, ontwikkelden we een synchronisatie die elke 15 minuten draait. Deze synchronisatie haalt alle content uit Contentful op, en slaat deze op in een ElasticSearch index. Door ElasticSearch als tussenlaag te gebruiken, kan de website content razendsnel uitlezen en doorzoeken. En dat verbetert de gebruikerservaring!

Contentful & Elastic illustratie

Als onderdeel van dit MVP ontwikkelden we een CI/CD straat in gitlab met review applicaties. Met behulp van deze CI/CD straat kunnen we snel en betrouwbaar nieuwe features live brengen. Onze tester kan in de review applicatie handmatig de content synchronisatie starten om efficiënt te kunnen testen, en zelfstandig met één druk op de knop nieuwe features goedkeuren én live zetten. Omdat de klant vertrouwt dat wij dit nauwkeurig doen, is tussenkomst van de klant zelf hierbij niet nodig. 

Een eenduidige look & slim hergebruik van content

Belangrijke wensen van de klant waren een eenduidige uitstraling van de website en content die makkelijk en efficiënt te beheren is.

Door binnen het CMS een generieke opzet neer te zetten van herbruikbare blokken, hebben we het mogelijk gemaakt voor de klant om pagina’s snel neer te zetten en content slim her te gebruiken. Door die blokken aan de voorkant ook een eenduidig design mee te geven, borgden we de eenduidige uitstraling die zo belangrijk was voor de klant. 

Daarnaast maakten we het mogelijk om producten in de Bak & Spaar shop toe te voegen aan carrousels die op diverse plekken op de website getoond kunnen worden.Ook kunnen er bij een product links naar externe websites zoals Oetker.nl, Koopmans.com, en De Leukste Taartenshop toegevoegd worden. Op deze manier kan alle content binnen één systeem blijven, maar behoudt de klant de flexibiliteit om hun andere digitale kanalen buiten Bakken.nl te benutten.

Snelle doorontwikkeling na livegang bakken.nl

Na livegang van het MVP van het receptenplatform koos de klant voor een snelle doorontwikkeling. Door de stevige basis konden we ook de overige en nieuwe wensen van de klant vlot integreren. Sinds de livegang zijn onder andere de volgende features opgeleverd. 

Bakken.nl recepten platform tijdlijn

Opgeven voor de nieuwsbrief

Via de homepage van Bakken.nl kunnen bezoekers zich opgeven voor de nieuwsbrief vol lekkere recepten. Via een koppeling sturen we de contactgegevens door naar het achterliggend CRM systeem, van waaruit de nieuwsbrieven verstuurd worden. Meer weten over koppelen met een mailprovider? Check deze pagina.

Bewaar je favoriete recepten eenvoudig in je ‘digitale kookboek

Een lekker recept gevonden, maar nu geen tijd om direct de keuken in te duiken? Maak een account aan en sla het recept op voor een later moment. Ook de recepten die zich al dubbel en dwars bewezen hebben, kan je hier opslaan en zo makkelijk terugvinden.

Recepten beoordelen

Bij elk recept kan je de gemiddelde beoordeling (1-5 sterren) zien, en ook het aantal thuisbakkers dat het recept heeft beoordeeld. Hoewel dat natuurlijk geen garantie geeft tot baksucces is het een fijne graadmeter voor een smaakvol gerecht. 

Direct je boodschappen doen

Hoe fijn zou het zijn als je, wanneer je een lekker recept hebt gevonden, ook gelijk die boodschappen kunt doen? Door gebruik te maken van de mogelijkheden van Food Influencers United hebben we ervoor gezorgd dat je bij elk recept met één druk op de knop de ingrediënten kunt toevoegen aan je boodschappenmandje van AH of Jumbo. In een nieuw tabblad opent dan de AH/Jumbo site met alle producten al toegevoegd. Zo voorkom je dat je een belangrijk ingrediënt vergeten kunt!

Winacties van Bakken.nl

Het team van Bakken.nl zorgt regelmatig voor leuke winacties waar je aan mee kunt doen met zelfgebakken creaties. Zo kon je al eens een sinterklaaspakket vol lekkere producten winnen. Voor het kunnen organiseren van winacties bouwden we een landingspagina met formulier. Via het formulier kan de deelnemer zich opgeven en bijvoorbeeld een foto van het baksel als bijlage toevoegen. Via een koppeling zorgen we ervoor dat alle gegevens in het CRM systeem terecht komen en eventuele al aanwezige klantdata verrijkt wordt. Natuurlijk alleen als de klant daar expliciet toestemming voor heeft gegeven bij het invullen van zijn gegevens. 

Tech Stack

  • Contentful
  • Elastic Search / Elastic cloud
  • Sylius
  • Vue.js
  • Symfony PHP
  • Gitlab CI/CD
  • Review applicaties
  • Google kubernetes platform

Over Bakken.nl

Bakken.nl; hét bakplatform voor de beginnende maar ook de ervaren bakkers. Ze willen er met hun recepten voor zorgen dat heel Nederland meer gaat bakken. Bakken.nl is onderdeel van Koopmans en Dr. Oetker. Dankzij de steun en rijke historie van deze bekende bakmerken is dit platform in staat om de lekkerste en tofste bakspullen en recepten aan te bieden voor enthousiaste thuisbakkers in Nederland.

Enrise ontwikkelde voor Bakken.nl ook de E-commerce bakshop. Je leest alles over dat project in deze aparte case; Bakken.nl webshop.

Specs

Live sinds
Q4 2020
Doorlooptijd
3 maanden
Aantal recepten
Bijna 1.000!
Aantal beoordelingen
10.000+
Favoriet recept
Tie Dye Cake
Gemiddelde score
4 sterren