Razendsnel live met Continuous Deployment en Review Applications

highway speed

Het opleveren van nieuwe functionaliteit kan een langdurig proces zijn voor business managers. Vaak gaat dit in de volgende vorm: een aanvraag, ontwikkeling, testen, accepteren en dan eindelijk… live op productie! Dit proces is omvangrijk en heeft zijn nadelen. Continuous Deployment met Review Apps maakt dit een stuk eenvoudiger. Hiermee kun je nieuwe functionaliteit of verbeteringen minstens twee keer zo snel naar productie te brengen. Zonder in te leveren op de testbaarheid.

Voorheen: werken met DTAP/OTAP

Als je werkt met DTAP/OTAP betekent dat er vier omgevingen zijn waar je functionaliteit ‘leeft’. De ontwikkeling begint bij de laptop van een ontwikkelaar. Via een testomgeving worden de functionaliteiten gebundeld in een oplevering/nieuwe versie van je software of website. Deze wordt dan naar de acceptatieomgeving doorgezet, waar alles zou moeten werken zoals verwacht. Zodra hier akkoord op is gegeven kan de nieuwe versie ‘live’ op de productieomgeving. Hier wordt de nieuwe functionaliteit door de klant in gebruik genomen. De klant heeft na livegang mogelijk nog wensen voor aanpassingen, wat tot gevolg heeft dat het hele proces weer van vooraf aan begint.

Figuur 1: schematische weergave van een DTAP/OTAP-straat
Figuur 1: schematische weergave van een DTAP/OTAP-straat

Deze werkwijze heeft een aantal nadelen. Allereerst kan nieuwe functionaliteit niet los van elkaar worden livegezet. In plaats daarvan is het altijd een oplevering/nieuwe versie met meerdere functionaliteiten en/of verbeteringen. Het is moeilijk te zeggen of alle geleverde functionaliteiten goed of slecht zijn, omdat ze met veel tegelijk komen. En als er iets tussen zit wat nog niet goed is, dan moet de complete oplevering wachten tot de fout is verbeterd of de functionaliteit is verwijderd. Kortom, een uitgebreid proces en verre van ideaal. Als business manager zou je nieuwe functionaliteit in een continue stroom los van elkaar willen opleveren. Zonder vertragingen in de DTAP/OTAP-straat, de releases of testprocedures!

De oplossing: Continuous Deployment met Review Applications

Nieuwe technieken maken het mogelijk om functionaliteiten los van elkaar op te leveren. De oplossing zit hem in Continuous Deployment met Review Applications. Met deze nieuwe technieken verandert de manier waarop nieuwe functionaliteiten opleveren drastisch. Als een ontwikkelaar op zijn laptop een stukje functionaliteit heeft gemaakt en oplevert, wordt er een nieuwe Review Application live gezet. Dit houdt in dat er een nieuwe omgeving automatisch wordt opgetuigd. Met de huidige functionaliteit inclusief de nieuwe functionaliteit, en alleen die functionaliteit! Voor deze zogenaamde Review Application worden de geautomatiseerde tests uitgevoerd, maar hier kan ook direct al door een tester en de acceptant worden getest of alles naar wens is.

Figuur 2: schematische weergave van een Continuous Deployment straat met Review Applications
Figuur 2: schematische weergave van een Continuous Deployment straat met Review Applications

Zodra de nieuwe functionaliteit is goedgekeurd in de Review Application, kan er een nieuwe versie van de applicatie automatisch worden gecreëerd. Indien gewenst kan deze nieuwe versie ook nog automatisch worden getest op een acceptatieomgeving. Uiteindelijk wordt de applicatie volledig automatisch livegezet op de productieomgeving en is de nieuwe functionaliteit klaar voor de gebruikers.

Enrise Continuous Deployment en Review Applications

Enrise Continuous Deployment en Review Applications

Bij Enrise werken we al enige tijd met Continuous Deployment en Review Applications. We geloven dat ze veel voor ons gaan betekenen in de toekomst. Elke organisatie die snel wil reageren op wijzigingen in de markt krijgt op deze manier een methode om dit daadwerkelijk te kunnen doen. Het is veel eenvoudiger om snel nieuwe functionaliteit op te leveren. Zodra een verbetering of functionaliteit akkoord is, kan het direct worden opgeleverd. Dit zonder dat de testbaarheid van de applicatie in het geding komt, omdat dezelfde checks nog uitgevoerd kunnen worden, alleen dan binnen een separate omgeving. Hierdoor wordt het proces een stuk flexibeler en daarmee ook fysiek Agile. Je hoeft je alleen nog maar zorgen te maken om de prioriteit van de functionaliteit die je als eerste op wilt leveren.

Klinkt goed? We komen graag een keer bij je langs voor een demo.