Technologiebedrijf Enrise verruilt stadshart Amersfoort voor A1-locatie

Martijn van de Polder

9 juli 2019

Leestijd ca. 6 minuten

Wij gaan verhuizen! Technologiebedrijf Enrise gaat in september na 11 jaar het monumentale gebouw ‘d’ Eersteling’ in het centrum van Amersfoort verlaten. De 50 medewerkers verhuizen naar een nieuwe plek aan de snelweg. Bij afrit 13 aan de A1 zie je het pand al van verre liggen. De nieuwe stek aan de Euroweg 20 biedt meer ruimte aan ons explosief groeiende zelfsturend collectief van autonome teams zonder centrale directie.

23 miljoen keer bekeken

De keuze voor een nieuw thuis voor Enrise viel op het voormalige hoofdkantoor van The Phone House. Het opvallende pand langs de A1 met de experience store van Kees Smit Tuinmeubelen, de megastore van Prenatal en het Zweedse IKEA als buren maakte op ons direct een verpletterende indruk. Het pand is gebouwd in 2007, licht en ruim, 120 meter lang, met volop mogelijkheden voor fijne werkplekken. Het beschikt over een gigantisch dakterras en twee balkons. De locatie is goed bereikbaar per auto, fiets en heeft twee treinstations vlakbij. In tegenstelling tot de beperkte bekendheid van onze oude locatie aan de Eem, is het nieuwe kantoor een echte blikvanger langs de snelweg. Met ruim 23 miljoen contactmomenten per jaar (bron: CBS Verkeersintensiteit 2017) kan echt niemand meer om ons heen.

Zelfsturende keuze

Waar veel bedrijven op directieniveau kiezen voor een andere locatie, gaat dat bij Enrise op een eigen wijze. Ons bedrijf bestaat uit een zelfsturend collectief van autonome teams zonder centrale directie. Richting bepalen en strategische keuzes maken doen we samen. Juist bij iets groots als een nieuw kantoor.

Een werkgroep ‘huisvesting’ met afgevaardigden uit elk team concludeerde dat verbouwen geen antwoord is op de toekomstige groeiplannen en het deed een voorstel tot verhuizen aan de rest van de organisatie. In een effectief beslissingsproces is met alle medewerkers gekozen voor het bekende Amersfoortse pand aan de A1 als het nieuwe thuis van Enrise. Het breedgedragen besluit geeft de interne cultuur een enorme energieboost met veel nieuwe creativiteit.

7 Essentials

Om tot een nieuw kantoor te komen startten we al in het najaar 2017 een intern onderzoek naar wat een toekomstig Enrise voor medewerkers moet zijn. Het leverde vanzelfsprekend een enorme lijst aan wensen op met praktische verbeteringen zoals klimaat en de meest bizarre ideeën, van douches en biertaps tot compleet geelverlichte etage in de avonduren. Het lukte om die wensenlijst terug te brengen naar 7 Essentials:

 1. In Amersfoort
  Goed bereikbaar, makkelijk parkeren en levendige omgeving
 2. Een multifunctionele ruimte
  Voor meetups, events, bedrijfsrestaurant en andere sociale interactie
 3. Comfortabele werkplekken
  Ruime werkplekken, fijne overleg- en focusruimtes en elk team een eigen space
 4. Groen
  Veel groen op de werkvloer voor een gezonde werkomgeving
 5. Premium IT
  Gekoelde serverruimte, kabelvrije IT-vloeren en toffe tech-gimmicks
 6. Klimaat
  Een goed en gezond klimaat om in te werken, aangevuld met terras of tuin
 7. Licht
  Veel daglicht en duurzame binnenverlichting

Met de 7 Essentials in de hand selecteerden we samen met De Aanhuurmakelaar uit 28 panden 12 mogelijke nieuwe kantoren van Enrise. 

We deden locatiebezoeken, deelden foto’s en aantekeningen met elkaar en bespraken alle voors- en tegens. Dankzij deze grondige zoektocht kwamen we tot de conclusie: we zochten een eigen werkplek, met vrijheid en gemak dat aan onze standaarden voldoet. We wilden onszelf, klanten, partners en toekomstige collega’s kunnen onderdompelen in het unieke karakter van Enrise. Onze nieuwe stek moet een plek zijn waar je liever bent dan thuis… bij wijze van spreken dan.

Technologiebedrijf Enrise = A nice place for experts

Samen met Hopman Ruimtemakers uit Bunschoten ontwikkelen we een inspirerende werkplek voor mensen, teams en Enrise als geheel: A nice place for experts. In het nieuwe plan stimuleren we samenwerking door met 60 tot 80 mensen 1 vloer te delen. We creëren halfopen teamruimtes, met veel glas, groen en akoestische oplossingen. Een kantoor waarin we elkaar als (toekomstige) collega’s, klanten en relaties kunnen ontvangen, ontmoeten en overleggen. Met werkplekken in teamverband en de mogelijkheid om geconcentreerd en stil alleen te werken. 

Absolute eye catchers in ons nieuwe pand? De typische Enrise-entree zorgt dat je wordt ondergedompeld in het merk Enrise. Van daaruit kom je in de bistro, dat een multifunctionele ruimte wordt als bedrijfsrestaurant, een plek voor lokale meetups en de eigen evenementen van Enrise. En met een echte, comfortabele huiskamer maken we informeel overleg en ontvangst mogelijk. Natuurlijk komt er een gameroom als absolute nerd-space. En we realiseren een rustruimte voor jonge moeders, al mogen jonge vaders en oude moeders hier ook even een dutje doen. Allemaal met zorg samengesteld door de ruimtemakers van Hopman, met goede materialen van diverse productontwerpers en creatieve studio’s.

Duurzaamheid

Bij de inrichting hergebruiken we delen van de oude inrichting. Zo blijven enkele glaswanden behouden en blijven we gebruikmaken van de bestaande beveiligingssystemen en klimaatbeheersing. Wel kiezen we bewust voor het vervangen van TL-verlichting door LED-panelen die vele malen zuiniger zijn en mooier, rustiger licht geven op de werkplekken. Verdere verduurzaming volgt in de komende jaren. Op termijn wordt het dak belegd met zonnepanelen en breiden we het aantal laadpalen uit naarmate ons elektrisch vervoer in gebruik toeneemt. Wat duurzaamheid betreft gaan we net als in onze projecten voor een aanpak die agile is. 🙂

Technologie om te groeien

In de 11 jaar dat we in het centrum van Amersfoort werkten aan toffe projecten voor mooie klanten, konden we groeien. Groeien in kennis, ervaring, technologie en zelfsturing. Het waren onze klanten die hun IT-landschap toevertrouwden aan de jonge honden van Enrise. Die zijn we eeuwig dankbaar voor de ontwikkelingen die we daardoor konden doormaken.

We hielpen Ziggo aan responsive websites met een PHP front-end die communiceert met een Java back-end. We ontwikkelden Autotrack en zuster Carsom die samen in de automotive branche een complete oplossing boden van de nieuwste auto tot de oudste oldtimer. Voor beide digitale producten kregen we een nominatie voor een Dutch Interactive Award. De felbegeerde prijs die we trouwens ook wonnen met MainFlow, een service-applicatie voor de stroomlijning van dagelijk woningonderhoud. En voor het Nederlands Dagblad ontwikkelden we de eerste paywall van Nederland, waarbij je betaalt voor het lezen van online artikelen.

Voor Simpel, de beste SIM-onlyprovider van Nederland (bron: Consumentenbond), herbouwden we het hele digitale landschap. We zijn de spin in het web van technologie en leveranciers. Simpel wint keer op keer prijzen en onderscheidingen, waaronder de prijs voor Website van het Jaar.

Mijndomein hielpen we met de ontwikkeling van een microservices-architectuur. Big Green Egg met contentrijke websites in 28 talen. En we verzorgden componentenbibliotheken voor o.a. Justlease en Gemeente Nijmegen. Een bitcointransactie-app voor Litebit. En Foleon kunnen we aan dit lijstje toevoegen met hun marketingtool om online magazines te bouwen en te publiceren. We ontwikkelden nieuwe features, dashboards, een store en de mediabibliotheek.

In alles wat we doen beantwoorden we vragen met technologie die bedrijfsmodellen verrijkt, verder brengt, laat groeien. Wij ontwikkelen state-of-the-art digitale producten en services voor klanten en hun eindgebruikers. Meest recent deden we dat voor Beslist.nl door ze te helpen met een cloudmigratie naar Amazon’s AWS en daarbij ook de code te verbeteren en legacy uit te faseren. Het maakt de IT-omgeving veel sneller, veiliger en toekomstbestendiger. Zodat je kunt blijven ontwikkelen en groeien. Enrisen, zeggen wij. 

Enrise woordenboek poster

Enrisen, dat is wat we willen doen in ons nieuwe kantoor. Op een nieuwe locatie verder verbeteren, groeien, een stapje hoger. Overtreffen waar dat kan. Want wij zijn Enrise.

Ons nieuwe adres

In augustus verhuizen de eerste teams, vervolgens gaan we in september helemaal over. Per 1 september is ons nieuwe adres:

Enrise
Euroweg 20
3825 HD Amersfoort

T: 088-5553300
E: welcome@enrise.com