Een nieuw e-commerceplatform: zo werken wij met klanten samen

Mees Rijs
Mees Rijs

18 april 2024

Van B2B naar D2C: Het belang van flexibiliteit en schaalbaarheid in IT-systemen

In een vorig blog hadden we het over de kosten van een nieuw e-commerceplatform. Of eigenlijk: over waarom een nieuw e-commerceplatform zo duur is. De conclusie was dat de prijs van je nieuwe platform afhangt van hoe goed je met je development-bureau samenwerkt. In dit artikel gaan we dieper in op hoe die samenwerking volgens ons in elkaar zou moeten zitten. 

Een e-commerceplatform dat een paar jaar oud is, begint vaak zijn leeftijd te tonen. De performance blijft achter, processen vragen veel handwerk en nieuwe producten, zoals abonnementen of promoties, passen niet meer in het systeem. Bij een fusie of overname zijn in het verleden vaak systemen samengevoegd, zonder dat er tijd en capaciteit was om de hele architectuur opnieuw door te denken. Daarom komen we nogal wat ‘plakbandoplossingen’ tegen. 

De rol van jouw Product Owner en onze Digital Product Manager

Goed samenwerken aan een nieuw, beter platform begint met een gezamenlijk doel. Daarom is onze eerste missie in zo’n project: uitzoeken wat jij nou precies wilt en wat er moet gebeuren om dat succesvol te doen. Daarvoor moeten we wel eerst wat kritische vragen stellen. Chief Kritische Vragen Officer is in dit geval de Digital Product Manager. Of eigenlijk: onze Product Owner. Want vaak heeft een team twee Product Owners: één van jou en één van ons. Eigenlijk is dat raar, want wij zijn niet de eigenaar van het product. Dat ben jij. Maar toch werkt het voor ons fijn om ook een PO, die wij dus DPM noemen, in het team te hebben, die de interne PO kan ondersteunen. Want Product Owner zijn van een nieuw e-commerceplatform kan pittig zijn. 

Er zijn vaak veel stakeholders en allemaal willen ze graag hun favoriete feature zo snel mogelijk in het platform hebben. Het is dan heel verleidelijk om te gaan ‘polderen’ en aan iedereen een beetje toe te geven. Daardoor kunnen de kosten en planning van een project behoorlijk uit de rails lopen. ‘Nee’ zeggen is dus de belangrijkste vaardigheid voor een Product Owner en het helpt dan vaak om samen met een ervaren, externe gelijkgestemde de lijnen strak te houden en het project binnen de limieten van tijd, budget en scope te houden. 

Samen ontdekken 

Maar wat is die scope dan? Klanten die bij ons komen voor een nieuw e-commerceplatform hebben meestal vrij goed in hun hoofd wat het mag kosten en hoe lang het mag duren. Natuurlijk hebben ze ook al nagedacht over wat ze willen, maar het afbakenen van de scope op het juiste detailniveau blijkt meestal een lastige klus. Daarom starten we een project meestal met een discovery phaseeen ‘ontdekkingsfase’ waarin we samen tot de kern komen van wat jij wilt. 

Het uiteindelijke doel van ieder project is om een product te leveren dat past bij jouw doelen en dat, binnen het gegeven budget, het meeste waarde levert. Dat betekent dat we bij iedere wens of aanpassing vragen: dit kost extra geld, dus weet je het zeker? In de praktijk betekent dat dat we veel in gesprek zijn. We doen interviews en we stellen vragen, vragen en daarna nog meer vragen. Om het agile te houden zetten we onze bevindingen niet in een verslag, maar in een backlog met epics en user stories. 

Een ‘epic’ is daarbij een vrij groot, apart stuk functionaliteit. Denk bijvoorbeeld aan ‘account beheren’. De onderverdeling van een epic doen we in user stories. Dat zouden dan bijvoorbeeld ‘inloggen’, ‘uitloggen’, ‘nieuw wachtwoord aanvragen’ of ‘upgraden’ kunnen zijn. Door in de ontdekkingsfase de functionaliteit al op deze manier te documenteren, kunnen we er straks meteen mee aan het werk. 

Het landschap in kaart brengen 

Het technische team is ondertussen bezig met een ontdekkingsreis door jouw backoffice. Want software development in e-commerce is nu echt heel anders dan 10 jaar geleden. We komen nauwelijks meer bedrijven tegen waar we vanaf nul kunnen beginnen met het opbouwen van een architectuur en een platform. Ieder bedrijf heeft inmiddels een eigen IT-team, infrastructuur en meerdere systemen die tientallen verschillende bedrijfsprocessen ondersteunen. Vaak zijn er ook meerdere websites en webshops die geïntegreerd zijn of moeten worden. Alles in één keer vervangen is meestal geen optie. Dat zou het project enorm complex en risicovol maken. Daarom brengen we in kaart hoe het hele landschap eruitziet, welke data waar zit en waar we systemen van elkaar ‘los kunnen knippen’ om ze gefaseerd te kunnen vervangen. 

Het technische team bestaat meestal uit één of twee van onze senior developers (die we ook wel ‘architect’ noemen), ondersteund door technische mensen van jouw kant. Minimaal één van de ontwikkelaars is er bij ons al vanaf het eerste gesprek bij en heeft dus het hele voortraject meegemaakt. Dit doen we om te zorgen dat er geen kennis verloren gaat en dat we dus geen dubbel werk hoeven te doen. 

Een nieuw e-commerceplatform is geen standaardproces 

Is er een standaardproces om dit allemaal efficiënt in goede banen te leiden? Dat zou fijn zijn, maar nee. Natuurlijk zit er wel een structuur in onze aanpak. We luisteren naar jouw wensen, stellen kritische vragen, schatten in hoeveel werk het gaat kosten en maken een schets van de architectuur. Maar verder standaardiseren kunnen en willen we niet. Ieder project is anders en ieder bedrijf is anders. Soms overleggen we met één persoon, soms zitten we met zijn tienen. Een discovery phase is dus, net als de meeste e-commerceplatforms die we maken, niet standaard. 

Maar de basis van een goede samenwerking verandert niet. Want het gaat erom dat we het eens zijn over wat er wel en wat er niet gebouwd gaat worden. Zodat iedereen weet wat het antwoord moet zijn als tijdens het project er nieuwe vragen of wensen bij komen. Omdat we in de discovery phase samen de scope en de backlog hebben vastgesteld, kunnen we daar altijd naar wijzen.  En zeggen: “Als we binnen budget willen blijven, moeten we ons daaraan houden.” Maar zelfs dat is relatief, want uiteindelijk zijn jouw doelen belangrijker dan het budget. Het kan dus zo zijn dat er een nieuw idee langskomt dat wél aanleiding geeft om de scope aan te passen. Dat is, in goed overleg en na een grondige analyse van de impact, altijd een optie. 

Zo zorgt een goede samenwerking dat je flexibel bent en altijd werkt aan datgene dat het meeste waarde oplevert. 

Meer weten over hoe we met de klant samenwerken voor een nieuw e-commerceplatform? Kijk onze talkshowserie. Of lees bijvoorbeeld; Pak deze zes kansen en investeer nu in je platform.

Bekijk het drieluik over e-commerce!

In drie korte afleveringen vertellen we je alles over e-commerce. Gedurende de eerste aflevering staat de vraag centraal: “waarom is een nieuw e-commerceplatform eigenlijk zo duur?’. In de 2e en de 3e nemen we je mee in de Discovery Phase; wat is het en hoe werkt het?

Bekijk ze hier alle drie!