Pak deze 6 kansen en investeer nu in je E-commerceplatform

Vincent Hagen
Vincent Hagen

1 maart 2023

e-commerce

De coronacrisis heeft het uiterste gevraagd van ons aanpassingsvermogen. In de ene branche gingen de cijfers door het dak, voor anderen stortte de ‘business as usual’ volledig in en moest er hals over kop een Plan B bedacht worden. Maar in vrijwel alle gevallen speelde het internet een hoofdrol. Hoe gaat het nu verder? Welke kansen liggen er voor jou? En wat moet je nu doen aan je platform om die kansen te grijpen?

Het lijkt er in ieder geval op dat consumentengedrag door corona permanent veranderd is, maar wat er hierna gebeurt weet niemand. Sommigen verwachten een snel herstel en hebben het zelfs over een post-Covid boom. Andere analyses zijn genuanceerder. En in sommige sectoren, zoals online boodschappen, lijkt de groei er zelfs duidelijk uit. Het lijkt er hoe dan ook op, dat er in veel sectoren een nieuwe ronde begint in de concurrentiestrijd tussen bestaande aanbieders, pure online spelers en nieuwe concurrenten. En, zoals het spreekwoord zegt: nieuwe ronde, nieuwe kansen. 

Dus maakten we een lijstje van 6 kansen die je straks kunt grijpen als je nu zorgt dat je e-commerceplatform op orde is. 

1. Klaar zijn voor groei

Als de coronacrisis ons iets heeft geleerd, is het dat onvoorspelbaarheid een constante is. Steeds veranderende maatregelen zorgden in bepaalde branches voor enorme pieken, terwijl op andere plekken juist de klappen vielen. Ook wat er de komende maanden precies gaat gebeuren is onduidelijk. Maar dat er op een zeker moment weer nieuwe kansen komen staat vast. Als dat gebeurt, wil je er dan van profiteren? Of wil je naar je baas om te vertellen dat de shop er weer uit ligt? Of dat je omzet misloopt door slechte performance? Precies. Dus nu is het moment om te investeren in een e-commerceplatform dat klaar is voor groei. 

2. Flexibel én stabiel zijn

Veel e-commercepartijen zijn de afgelopen tijd onstuimig gegroeid. Beheer- en developmentteams hebben hard moeten werken om het allemaal bij te houden en tijd voor structureel onderhoud en strategische evaluatie was er nauwelijks. Nu alle winkels weer open zijn en het ‘post-coronatijdperk’ aanbreekt, is het tijd om eens naar je systemen te kijken. Past wat we hebben eigenlijk nog wel bij het volume dat we draaien? Hoe stabiel is onze architectuur? Zijn er nieuwe versies van platformen, interfaces en integraties die we zouden moeten doorvoeren? En, de belangrijkste vraag, kunnen we ons huidige platform doorontwikkelen, zonder de stabiliteit in gevaar te brengen? 

3. Nieuwe businessmodellen testen

Ons werk voor Dr. Oetker laat zien dat je met het juiste platform goed, snel en succesvol de stap kunt maken van ‘klassieke’ B2C, via de retail, naar direct-to-consumer. Ook midden in een crisis. Tijdens de coronacrisis experimenteerden heel veel andere ondernemers en instellingen, van koffiebars tot ziekenhuizen, met nieuwe online diensten en zagen we een enorme verschuiving van winkel-retail naar e-commerce. En ook nu zijn er veel manieren om je businessmodel klaar te maken voor de toekomst. Veel van onze klanten experimenteren op het moment bijvoorbeeld met abonnementsdiensten en/of mobiele apps.

Veranderingen in je businessmodel vragen om nieuwe klantervaringen en stellen nieuwe eisen aan je betalingssysteem. Met welke nieuwe modellen wil jij experimenteren? Heb je de technologie in huis om het waar te maken? 

e-commerceplatform

4. Meer omzet en betere klantervaring met goede inzichten

Weet jij precies hoe ieder onderdeel van je e-commerceplatform presteert? Gedetailleerd inzicht in de performance van je e-commercelandschap is essentieel voor het vinden van kansen voor betere conversie en betere klantervaringen. Met alle ontwikkelingen van het laatste anderhalf jaar, is het goed implementeren van performance monitoring misschien een beetje ondergesneeuwd. Tijd om daar eens goed naar te kijken, want performance-inzichten helpen je om je platform dagelijks te verbeteren.

5. Goed integreren

Een webwinkel of app is geen eiland. Iedere klantreis gaat langs meerdere systemen, en lang niet al die systemen zijn bij jou in beheer. Om verder te kunnen bouwen aan je online business, is het belangrijk dat al je integraties doen wat ze moeten doen, stabiel zijn en in de toekomst blijven werken. We zien in de praktijk veel webwinkels die afhankelijk zijn van halfbakken integraties die stabiliteits- en veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. We zien ook bedrijven die vooruit willen, maar last hebben van een complex systeemlandschap dat achterblijft. Het beter inrichten van je integraties is dus een hele goede manier om straks je concurrenten sneller af te zijn.

6. Marketplaces de juiste, strategische plek geven

Als je snel live wilt met een e-commerceoplossing om je producten direct aan consumenten aan te bieden, is een marketplace vaak een slimme oplossing. Sites als Marktplaats, VidaXL of Bol hebben alle infrastructuur, logistiek en payments al op orde: het is een kwestie van producten uploaden, doorlinken vanaf je eigen site en je bent live. De schaduwkant is, naast de stevige commissie die je betaalt, dat je geen controle hebt over de gebruikerservaring op die platforms en veel minder klantdata verzamelt. Mogelijkheden voor personalisatie, cross-sell en abonnementen zijn er ook veel minder. 

Aan de andere kant zijn marketplaces soms een hele goede aanvulling op je eigen kanalen. Wil je een extra afzetkanaal openen, je bereik vergroten of nieuwe markten aanspreken? Dan is het bouwen van een integratie met één of meerdere marketplaces soms een goede volgende stap. We zien dus twee mogelijke bewegingen: bedrijven die minder afhankelijk willen worden van marketplaces door hun eigen kanalen te laten groeien en bedrijven met eigen kanalen die marketplaces als strategische volgende stap zien. Hoe ziet jouw marketplace-strategie eruit?

Zo begin je

Een standaardoplossing is er niet. Hoe begin je, als je deze kansen wilt pakken? Ga je je hele bestaande systeem wegdoen en in één keer, big bang, met een nieuw platform beginnen? Of hoop je, misschien tegen beter weten in, dat je je bestaande platform met kleine tweaks en workarounds nog even kunt gebruiken? Om een idee te krijgen wat voor jou de juiste strategie is, volg je dit simpele stappenplan:

1. Inventarisatie

Adem in, adem uit, sluit je even af van de dagelijkse hectiek en maak een inventarisatie van wat je nu allemaal hebt draaien. Welke modules gebruik je van welke vendors en in welke versie? Wat draait er aan custom code? Welke integraties met interne en externe systemen zijn er en wat is hun status? Welk deel van je stack levert op dit moment de meeste problemen op en/of kost het meeste beheer? 

Zodra je weet wat je precies hebt en waar je tegen je grenzen aanloopt, kun je een schets maken van wat je nodig hebt om klaar te zijn voor de toekomst.

2. Monitoren

Begin na je inventarisatie met het monitoren van je performance. Performance van apps, websites, betaalkoppelingen en andere essentiële bouwstenen van je gebruikerservaring is enorm belangrijk voor conversie en klanttrouw. Het absolute minimum dat je nodig hebt is het meten van de Core Web Vitals van je eigen platform en de performance van je happy flow, inclusief betalen. Je kunt hiervoor APM-tools zoals New Relic gebruiken. Deze basis-monitoring is vaak snel en makkelijk te implementeren, maar de winst is enorm. Een beter inzicht in de performance van je platform laat je zien waar je moet beginnen en waar kansen liggen voor betere conversie.

Daarnaast wil je ook graag weten hoe andere onderdelen van je klantreis presteren. Over het algemeen is deze basis-monitoring snel en makkelijk te implementeren, maar de winst van deze inzichten is enorm. Een beter inzicht in de performance van je platform laat je zien waar je moet beginnen en waar kansen liggen voor betere conversie. 

3. Vooruit, maar met beleid

Heb je je inventarisatie gedaan en draait je monitoring? Dan heb je de input die je nodig hebt om een plan te gaan maken. Leg de lijst met kansen eens naast de inventarisatie die je in stap 1 hebt gemaakt. Dat geeft je al een aardig beeld van waar je moet beginnen.

Bij Enrise proberen we innovatieve projecten altijd te combineren met stabiliteit. We gooien dus niet meteen alles op de schop, maar beginnen met een Minimum Viable Product (MVP): een bruikbaar, maar eenvoudig startproduct dat ons helpt om nieuwe techniek én nieuwe zakelijke concepten te testen. Terwijl het al wel meteen omzet oplevert. Zo vinden we manieren om je platform en je aanbod te vernieuwen, terwijl stabiliteit gegarandeerd is. 

Mogen we bij jou komen kijken?

Bij Enrise hebben we veel ervaring met advies en development in e-commerce. Maar dit zijn vreemde tijden en om meer te leren over wat jou op dit moment bezighoudt, willen we graag op bezoek komen. We zoeken dus e-commercemanagers en –teams waar we, met bijvoorbeeld een developer, een architect en een businessanalist, eens een dag mogen meelopen. Dat is voor ons leerzaam, maar jij hebt er ook wat aan. We maken na die dag namelijk een rapport voor je, met onze bevindingen en adviezen. Helemaal voor niets. 

Whitepaper e-commerce platforms

Hoe kies je een e-commerce platform dat bij je past?

De selectie van een e-commerceplatfom kan lastig zijn. Keuzes te over en folders vertellen vaak maar het halve verhaal. Daarom heeft Enrise een aantal bekende en minder bekende e-commerce platformen op belangrijke punten vergeleken. Vraag hieronder de whitepaper aan: “Hoe kies je een e-commerceplatform dat bij je past?”

Vraag whitepaper aan