Waarom een nieuw e-commerceproject zo duur is

Monique Baas 2021
Monique Baas

25 november 2021

Waarom is een nieuw e-commerceplatform zo duur?

De uiteindelijke kosten van een nieuw e-commerceproject komen vaak boven de 200.000 euro uit. Dat lijkt een heleboel geld, maar uiteindelijk gaat het om een investering. In dit artikel lees je hoe wij projecten aanpakken en zorgen dat die investering zich terugverdient. En waarom we dus nooit zomaar een offerte van twee ton versturen. 

Hoge offertes voor een nieuw e-commerceproject? Daar word je als e-commercemanager niet echt blij van. Maar als je schrikt van de offertes die je binnenkrijgt op je aanvraag, kan het zijn dat je essentiële stappen hebt overgeslagen. 

Communicatie 

Het is vrijwel onmogelijk om vooraf op te schrijven wat er in het hele project precies gebouwd moet worden. Want bij het afbakenen en opstarten van een project is communicatie de sleutel. Pas als je samen om tafel gaat zitten – developers, business, architecten – en elkaar vragen gaat stellen, krijg je een beeld van wat er moet gebeuren en wat de belangrijkste uitdagingen zijn. 

Wij houden er dus niet van om offertes te maken voor een compleet eindproduct. Sowieso: wat is een ‘eindproduct’ eigenlijk, als je het over een e-commerceproject hebt? Je e-commerceplatform is -volgens ons – een levend stuk technologie dat meegroeit met je business. Je begint met een basisfunctionaliteit, een Minimum Viable Product (MVP). Pas als dat draait en je kunt reacties van medewerkers en gebruikers verzamelen, weet je hoe je verder wilt en welke extra functies je nodig hebt. 

En omdat je dus vooraf niet weet hoe je e-commerceplatform gaat groeien, heeft het geen nut om offertes te vragen die 100% van je wensen dekken. 

Discovery phase 

Van ons krijg je dus geen offerte van 2 ton. Wat je wel krijgt is onze kennis, ervaring en volledige aandacht. We beginnen bij het begin en vragen door. We willen jouw business begrijpen en heel goed snappen wat de aanleiding is voor je vraag. Wat zijn je doelen en wat heb je nodig om ze te halen? Met welke functionaliteit vervullen we jouw ambitie? En hoe passen we dat zo efficiënt mogelijk toe, binnen het beschikbare budget? 

De tijd die we nemen voor het beantwoorden van deze belangrijke vragen noemen we de discovery phase. In deze ‘ontdekkingsfase’ bepalen we, samen met jou als klant;

  • wat de scope moet zijn van je e-commerceproject, 
  • met welke functionaliteit we live zouden kunnen en
  • hoe dus het MVP eruit moet zien.  

We houden heel veel interviews en verzamelen zoveel mogelijk technische informatie over jouw IT-landschap.

Maar we vragen vooral ook naar jouw visie. Waar wil je de komende jaren heen met je e-commerceproject? Als jij ons dat vertelt gaan er bij ons – vanuit ervaring – vaak al bellen rinkelen. Want we hebben dingen eerder gedaan. We weten wat er nodig is, als je bijvoorbeeld internationaal wilt gaan met je business. Of als de performance van je platform achterblijft, als er veel nieuwe databronnen moeten worden geïntegreerd of als je af wilt van handmatige processen. 

Aan het eind van de discovery phase hebben we een lijst met gewenste functionaliteiten (de ‘backlog’), gesorteerd op de hoeveelheid businesswaarde die ze toevoegen. We stellen deze vragen in de discoveryfase. Wat wordt de scope? Wat wordt het MVP? 

Op basis daarvan maken we een inschatting van de capaciteit die je in de eerste weken of maanden van je project nodig hebt. Daarvoor geven we een precieze offerte af. Het werk doen we dan op een agile manier. Waarbij we dus continu samen kijken naar de functionaliteit die je wilt hebben en we het werk oppakken dat de meeste waarde oplevert. 

Bewust kiezen voor nieuwbouw (of niet) 

We maken ook een analyse van jouw huidige platform en de markt van kant-en-klare e-commerceplatforms en –frameworks en proberen dat te matchen aan je eisen. Binnen deze analyse kijken we dus ook of we je bestaande platform kunnen hergebruiken, aanpassen of aanvullen met nieuwe onderdelen. We verkopen, kortom, geen nieuwbouwplatform als we dat niet nodig vinden. We deinzen er ook niet voor terug om een project na de discovery phase terug te geven, omdat we vinden dat het andere expertise vraagt dan wij hebben. 

De ervaring leert wel dat klanten niet zomaar bij ons terechtkomen. Als je Enrise om een offerte vraagt, vermoed je meestal wel dat je developers nodig hebt. Een bestaande omgeving is vaak zo verweven met het functioneren van de huidige processen, dat het heel moeilijk is om die processen te veranderen zonder de technische omgeving grondig te veranderen. 

Samen het budget bewaken 

Zijn we eenmaal aan het project begonnen, dan is het bewaken van scope en budget onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. We werken het liefst met een daadkrachtige product owner aan de klantkant. Want hoewel wij op alle fronten met je meedenken, adviseren en tools en rapportages leveren die je helpen het proces te sturen, zijn sommige dingen echt interne aangelegenheden. Het belangrijkste daarbij is het interne stakeholdermanagement. 

Zodra een groot IT-project op de horizon verschijnt, hebben allerlei mensen daar een mening over. Een product owner wordt dus, vanuit alle hoeken van de organisatie, bestookt met vragen en wensen. De verleiding om te gaan ‘polderen’ en iedereen zijn zin te geven is dan groot. Maar dat kan er voor zorgen dat een project afdwaalt van de originele visie. En dan kan ook het budget snel ontsporen. 

Een grondig aangepakte discovery phase, een agile aanpak en een heldere visie maken je wendbaar en effectief. Maar uiteindelijk bepaal jij, door keuzes te maken (en dus op heel veel vragen ‘nee’ te zeggen), het succes én het budget van je e-commerceproject. 

Kijk hier boven een kort fragment uit Enrise Business Talk

Meer weten over de kosten van een nieuw e-commerceproject (en hoe je ze beperkt)? Kijk deze aflevering van Enrise Business Talks en Pim en Michel vertellen je er alles over.