Is jouw abonnement verdienmodel bestand tegen zijn eigen succes?

Enrise Consultancy

Wat gebeurt er als je abonnement verdienmodel zo’n enorm succes wordt, dat je er een aparte business van wilt maken? En misschien kom je op het punt dit als losse business te verkopen? Kun je het overdragen? Is het mogelijk te migreren naar een ander – meer robuust – systeem? Kun je makkelijk verdere stappen zetten om te integreren met de rest van je business? En is het future-proef? Het is belangrijk dat je vooraf over dit soort vragen nadenkt. 

E-commerce, marketplaces en andere digitale kanalen zijn inmiddels een belangrijke inkomstenbron voor de meeste bedrijven. Maar je onderscheiden, puur met je product, is best lastig in de huidige overvolle markten, waarin innovaties snel worden gekopieerd en dus ook snel hun waarde verliezen.

In eerdere blogs had ik het over de verschillende manieren om subscription-diensten toe te voegen aan je bestaande digitale omgeving. Met abonnementen bind je klanten aan je en krijg je de kans om je te onderscheiden op klantervaring. In drie eerdere blogs stond ik stil bij de verschillende technieken die er zijn om een subscription-dienst in je digitale omgevingen op te nemen. In dit blog wil ik het graag met je over de toekomst hebben.

Vragen voor nu, vragen voor de toekomst 

Als je een abonnement verdienmodel hebt bedacht waar je mee de markt op wilt, dan zijn er veel keuzes te maken. Ga je voor een SaaS-oplossing? Voeg je een standaardmodule toe aan je huidige e-commercepakket? Of bouw je het zelf? Een belangrijke kwestie bij innovatieve diensten is de time-to-market: hoe snel kan het live? Een dienst die draait op een makkelijk in te richten SaaS-oplossing, een standaardmodule of snel in elkaar gezet MVP op je eigen backend is misschien een goede manier om snel live te gaan. Maar voor de volgende stap heb je meer nodig.

Zodra een abonnementsdienst een tijdje succesvol draait, worden aanpasbaarheid en onderhoud een belangrijke factor. Ook iets om vooraf over na te denken, is integratie met andere systemen. Als je abonnement verdienmodel groeit, zul je misschien ook functionaliteit willen toevoegen en processen verder willen stroomlijnen. Dat betekent dat je andere systemen moet integreren in het proces. De oplossing die je hebt gekozen, of het nou een SaaS-oplossing is of een module van je e-commercesysteem, moet die optie of integratie dan wel hebben, anders ben je alsnog op maatwerk aangewezen.

Overdragen en integreren 

En dan is er nog het scenario waarin je je dienst overdoet aan een andere partij, of wilt integreren met andere diensten, bijvoorbeeld na een fusie of overname. Het integreren van jouw diensten met die van een nieuwe eigenaar of partner is altijd een hele klus. Dat geldt vooral in B2B-abonnementen, zoals web- en cloudhosting. Er zijn er vaak niet alleen allerlei verschillende abonnementstypes, er worden ook vaak aparte afspraken gemaakt met individuele klanten. Het overzetten van dat soort gegevens is een organisatorische uitdaging van formaat, waar je geen technische complicaties bij wilt hebben. Je wilt dus bij je data kunnen en precies in kaart kunnen brengen welke businesslogica geldt voor welk abonnement. Niet iedere standaardoplossing geeft je dit standaard.

Betalen wordt nog complexer

En dan is er de kwestie van betalen. Wil je een succesvolle dienst naar een groter publiek brengen, dan heb je misschien meer betalingsmethoden nodig en wordt je betalingslandschap ook weer complexer. Bijvoorbeeld omdat je nieuwe typen abonnementen gaat aanbieden, of omdat je je dienst in meerdere landen lanceert. Heb je ervoor gekozen om je betalingen zelf te administreren, en alleen de daadwerkelijke boeking naar je Payment Service Provider (PSP) te sturen? Dan komen al die complexiteit en verantwoordelijkheid op jouw bordje terecht.

In het geval van een maatwerk-oplossing moet je daarvoor code toevoegen aan een toch al ingewikkeld en foutgevoelig deel van je applicatie. In het geval van SaaS of een extensiemodule, hoop je dat de gewenste functies aanwezig zijn of binnenkort op de roadmap staan. Anders zul je je abonnementsdienst misschien moeten verhuizen naar een ander platform, voordat je verder kunt groeien.

De kracht van de tussenlaag

Welke oplossing je ook kiest, het is belangrijk dat je op ieder moment de volledige beschikking hebt over al je data en proceslogica. SaaS heeft op dit vlak misschien niet de beste reputatie. Maar zoals ik in mijn blog daarover al schreef: de ene SaaS-oplossing is de andere niet. Ook in een zelfbouwtraject of bij het inzetten van een extensie van je e-commerceplatform kun je op dit gebied verkeerde keuzes maken, waardoor toegang tot en overdracht van data een probleem wordt.

Dit is een van de redenen dat wij bijna altijd werken met een Business Logic Layer (BLL) die de logica van alle processen en data-overdracht beheert. Een API-tussenlaag heeft ook het voordeel dat je van PSP kunt wisselen, zonder alles om te hoeven gooien. Sowieso is het onderhoud veel makkelijker, omdat je de ‘spaghetti’ van individueel aan elkaar gekoppelde systemen vermijdt. De Business Logic Layer is verantwoordelijk voor de communicatie en het coördineren van processen. Dus de individuele systemen hoeven niet met elkaar te communiceren en geen rekening te houden met elkaars in- en outputeisen.

Webinar: The Subscription Economy terugkijken

Wil je serieuze stappen maken met een abonnement verdienmodel? Wij helpen je op gang! Eerst meer lezen of zien? Check ons Subscription Economy webinar met relevante succesverhalen van o.a. Voetbal International, Phillips en Simpel.nl. Presentatie: Sander Schimmelpenninck (Volkskrant, Quote, Tonnie Media).

Webinar terugkijken: The Subscription Economy