Subscription-modules: het werkt, maar wat zit erin?

Mees Rijs
Mees Rijs

17 mei 2021

Enrise Consultancy

Waarschijnlijk komt ook jouw omzet grotendeels uit digitale afzetkanalen, zoals webshops of marketplaces. En misschien ben jij ook wel aan het nadenken over hoe je klanten aan je kunt binden met abonnementsdiensten. Maar hoe voeg je subscription-modules toe aan je bestaande digitale omgeving? In dit blog vertel ik wat de voor- en nadelen zijn van abonnementsextensies van bestaande e-commercepakketten. 

Veel bedrijven hebben hun product, van stadsfietsen tot IT-infrastructuur, langzaamaan in een commodity zien veranderen. Je onderscheiden met je fysieke product of met een specifieke dienst is steeds lastiger. Om klanten toch aan je te binden is user experience een veel grotere factor, inmiddels. Daarom werken veel bedrijven aan abonnementsdiensten. Heb je een abonnementsmodel bedacht waar je mee de markt op wilt, dan zijn er verschillende manieren om die aan je huidige systeemlandschap toe te voegen. Ga je voor een SaaS-oplossing? Voeg je een standaardmodule toe aan je huidige e-commercepakket? Of bouw het het zelf?

In eerder blog vertelde ik al over de mogelijkheden en beperkingen van SaaS voor abonnementsdiensten. Ik besprak ook al mijn favoriete optie: het zelf bouwen van je dienst. In dit blog weeg ik de voor- en nadelen van het gebruiken van een standaardmodule van je e-commercepakket.

Subscription-modules

Kant en klare functionaliteit 

De meeste bestaande e-commerceplatforms hebben een extensie voor abonnementen. Bijvoorbeeld WooCommerce en Magento. Als je zo’n pakket al gebruikt, ligt het voor de hand om zo’n standaardmodule in te zetten. De voordelen zijn duidelijk: je werkt met technologie die je kent, je hebt al een relatie met de aanbieder ervan en de toegevoegde standaard module zal vermoedelijk goed samenwerken met de modules die je al gebruikt. Omdat het in principe gaat om kant en klare functionaliteit, zul je ook snel up and running zijn met je abonnementsdienst.

Het werkt, maar wat zit erin? 

Maar nadelen zijn er, uiteraard, ook. Een belangrijk nadeel van het werken met ingekochte standaard subscription-modules, is dat je altijd code in huis haalt waarvan je niet precies weet wat erin zit, terwijl je er wel van afhankelijk bent voor het dagelijks binnenhalen van je omzet. Het snel opsporen van fouten kan dus lastig zijn en voor het onderhoud van je code ben je afhankelijk van een partij waar je weinig invloed op hebt, omdat het meestal een grote softwaremaker uit het buitenland is. Als je functionaliteit nodig hebt die daar niet, of niet snel genoeg, op de roadmap staat, ben je alsnog aangewezen op het bouwen van maatwerk.

Keuzevrijheid in betalen

Een tweede aspect is het kiezen van je betaalmethoden. Niet iedere standaardmodule van ieder pakket zal alle betaalmethodes ondersteunen. Vooral iDeal is daarbij een zorg, want de populairste Nederlandse betaalmethode wordt door veel buitenlandse pakketten niet ondersteund. Maar de echte vraag is: wil je abonnementsbetalingen wel zelf beheren? In vergelijking met ‘gewone’ e-commerce, waarbij een betaling één op één gekoppeld is aan een order, is het beheren van abonnementsbetalingen erg complex. Ten eerste moet je iedere maand op tijd de juiste betalingen inboeken. Maar klanten kunnen meerdere abonnementen hebben, met verschillende looptijden of afgesloten onder andere voorwaarden. Dat moet iedere maand allemaal netjes op een maandfactuur eindigen. Upgrades, downgrades en opzeggingen kunnen parallel lopen aan het verwerken van betalingen, waardoor verrekeningen of terugbetalingen gedaan moeten worden. En dan hebben we het nog niet over aanmaningen en incasso’s… Dit alles leidt ertoe dat wij abonnementsbetalingen graag uitbesteden aan een Payment Service Provider (PSP) die daar, gebaseerd op uitgebreide ervaring, een eigen systeem voor heeft gebouwd. In de Nederlandse markt werken we dan graag met een Nederlandse partij, zodat betaalmethodes ook op Nederland zijn toegespitst. Het integreren met zo’n PSP is dan bij een standaard e-commerce module maatwerk.

Data-uitwisseling en integratie

Een ander belangrijk aspect is toegang tot je data. Als je met een e-commerceplatform werkt, heb je je data in eigen beheer. Maar het exporteren of vanuit een andere module bewerken ervan kan alsnog een uitdaging zijn. Dat levert niet alleen problemen op bij het eventueel overdragen of replatformen van je dienst, maar ook in je dagelijkse business. Je wilt tenslotte dat al je systemen met elkaar communiceren om in je apps en online interfaces een consequente, soepele gebruikerservaring te bieden. Voor goede integratie zul je dus soms alsnog zelf code moeten bouwen die via een API de juiste data-uitwisselingen en processen beheert. Zo’n extra API-laag beheer je dan in een Business Logic Layer, die je zelf ontwikkelt en onderhoudt. Dan wordt een ‘kant en klaar’-module ineens toch een hoop werk en ligt vendor lock-in op de loer.

Bewuste keuze

Je begrijpt dat er best veel nadelen kleven aan het kiezen voor standaard subscription-modules. Maar dat wil niet zeggen dat het voor jou geen goede keuze is. Ik ben kritisch, en het is belangrijk dat jij dat ook bent. Het is belangrijk om een bewuste keuze te maken en daarbij rekening te houden met voor- en nadelen op de korte termijn, maar ook in de verdere toekomst. Voldoet de extensie van jouw e-commercepakket aan je belangrijkste eisen? Heb je goed contact met je software vendor en kun je goed leven met de roadmap? Dan moet je er waarschijnlijk gewoon voor gaan. Maar heb je twijfels, dan is het een goed idee om eens met je techpartners (of met ons) te gaan zitten en nog eens te kijken of maatwerk of SaaS niet betere opties zijn.

Terugkijken: het Webinar over The Subscription Economy

Webinar terugkijken: The Subscription Economy