Is SaaS de oplossing voor abonnementsdiensten?

Mees Rijs
Mees Rijs

5 mei 2021

abonnementsmodel

Veel organisaties zijn voor een belangrijk deel van hun omzet afhankelijk van digitale afzetkanalen. Dat kan een webshop zijn of bijvoorbeeld een marketplace. Abonnementen winnen terrein en bieden een interessante manier om klanten aan jouw merk te binden. Maar hoe voeg je abonnementsdiensten toe aan je bestaande digitale omgeving? In dit blog kijken we naar de inzet van Software as a Service (SaaS) e-commercesoftware voor abonnementen. 

SaaS kan een goede optie zijn voor het starten met abonnementen. Als een SaaS-pakket doet wat je wilt en je kunt leven met de betalingsoplossing die erbij hoort, dan is het een prima manier om snel live te gaan. Een belangrijke overweging is ook of een SaaS-oplossing ‘white labeling’ aanbiedt, waarbij je de look and feel en branding van de omgeving helemaal kunt aanpassen aan jouw gewenste gebruikerservaring. Kijk ook of een SaaS-oplossing je toegang geeft tot de data die je graag wilt verzamelen. Denk tenslotte ook na over de toekomst van je dienst. Wil je je abonnementsdienst later kunnen verkopen? Of zit je in een markt met veel fusies en consolidaties? Dan is het goed om na te denken over de overdraagbaarheid van data en functionaliteit in een SaaS-dienst. 

abonnementsdiensten enrise

Ervaring is belangrijker dan product 

In welke markt je ook zit, er is een grote kans dat je product een commodity is die klanten in principe ook ergens anders kunnen kopen. Wat jouw klanten aan jouw merk bindt, hangt veel meer af van de klantervaring om je product heen. Het aanbieden van allerlei abonnementsvormen hoort daar inmiddels bij en is allang niet meer alleen voor media en telecom. Kleding, bloemen, koffie, tuinadvies en stadsfietsen: alles is inmiddels als abonnement te krijgen. Veel van onze klanten zijn dus ook aan het nadenken hoe ze abonnementen als businessmodel kunnen gaan uitrollen. Daarbij komen ook veel technische vragen boven.

Wat zijn je opties? 

Bij het bouwen van abonnementsdiensten heb je in principe drie opties: ofwel je bouwt alles zelf, of je gebruikt een extensie van je bestaande e-commercepakket, of je neemt abonnementen af als SaaS-dienst. Een belangrijke overweging daarbij is hoe je wilt omgaan met betalingen. Ook hierbij zijn er weer drie verschillende routes. Je kunt de administratie van abonnementen en betalingen zelf doen en alleen de daadwerkelijke transacties uitbesteden aan je Payment Service Provider (PSP). Of je kunt je PSP je abonnementen laten managen, waarbij je alleen zorgt voor de integratie met je bestaande klantportaal. Je derde optie is bij een SaaS-aanbieder vaak de enige die je hebt: je laat de hele uitvoering aan je softwarevendor over.

abonnementsdiensten saas

Voordelen van SaaS voor Abonnementsdiensten

Een van de eerste branches die massaal overstapte op abonnementen is de softwarebusiness zelf. Er zijn dus genoeg aanbieders van SaaS-software voor het aanbieden van abonnementsdiensten. De voordelen zijn duidelijk: met een SaaS-oplossing haal je, zonder grote investeringen vooraf, een direct bruikbare, schaalbare en bewezen dienst binnen. Meestal is het uitrollen van SaaS een kwestie van configureren en styling aanpassen. Geen databases inrichten, geen zorgen over infrastructuur.

En nu de nadelen…

Nadelen zijn er ook. En dat zijn de nadelen die SaaS altijd met zich meebrengt. De belangrijkste daarvan is dat je vastzit aan de functionaliteit die geboden wordt. Zelf een aanpassing doen of een functie toevoegen is meestal lastig of zelfs onmogelijk. Bij een SaaS-oplossing heb je ook weinig tot geen invloed op de roadmap, waardoor je meestal maar moet afwachten wanneer jouw voorgestelde functionaliteit een keer wordt toegevoegd. Ook het integreren van SaaS met je bestaande backend en frontend kan een uitdaging zijn. 

De ene SaaS-oplossing is de andere niet

Daar moet ik wel bij zeggen: de ene SaaS-oplossing is de andere niet. Er zijn hele uitgebreide, met veel mogelijkheden tot aanpassing. Een oplossing als Zuora, bijvoorbeeld, levert onder andere een uitgebreide API en heel veel betaalmogelijkheden. Het integreren van Zuora in je bestaande infrastructuur zal dus prima mogelijk zijn. De licenties zijn redelijk aan de prijs. Iets om rekening mee te houden.

abonnementsdiensten

Licenties, betaalmethoden en lock-in

Een SaaS-partij kan besluiten het licentiemodel te veranderen, waardoor je duurder uit bent of bepaalde functionaliteit niet meer kunt gebruiken. Zomaar van aanbieder wisselen is meestal niet zo makkelijk, zodat je min of meer overgeleverd bent aan de grillen van je vendor. Omdat SaaS-oplossingen vaak van buitenlandse partijen komen, is het soms niet mogelijk om iDeal te gebruiken voor betalingen. In de Nederlandse markt kan dat een serieus probleem zijn. Tenslotte weet je niet wat de toekomst brengt.

Denk aan de toekomst van je abonnementsdiensten

Wil je je abonnementsdienst in de toekomst misschien verkopen? Of zie je fusies, overnames of integraties aan de horizon? De ‘vendor lock-in‘ die je kunt hebben bij SaaS, kan ervoor zorgen dat het dan lastig is om een abonnementsdienst te integreren in een nieuwe bedrijfsstructuur en –architectuur.