Wat is een vendor lock-in?

Wendy Kooistra
Wendy Kooistra

29 maart 2023

vendor lock-in

Letterlijk is het; ingesloten worden door je leverancier. Dat klinkt niet goed, toch? Waar het om gaat is dat een leverancier jou, als klant, afhankelijk maakt van het product of de dienst die hij aan jou levert. Op het moment dat je met jouw shop of de inhoud van je CMS bijvoorbeeld wilt overstappen dan kan dat niet, gaat dat moeilijk of kost het je bakken met geld. Kunnen we dat nog duidelijker uitleggen? Zeker. Lees verder voor meer context.

Lock-in voorbeelden

Ook buiten de IT zijn er voorbeelden van zo’n lock-in. We noemen er hier een aantal, omdat deze soms begrijpelijker zijn dan de IT voorbeelden die straks volgen.

De Nespresso koffiecups

Een wat ouder voorbeeld, maar waarschijnlijk bij de meesten wel bekend. De combi van de Nespresso koffiemachine en de cups. Kocht je jaren geleden een Nespresso apparaat dan kon je niet anders dan de cups van hetzelfde merk te gebruiken. Lange tijd was het onmogelijk voor andere koffie leveranciers om een cup te ontwikkelen die paste in een Nespresso koffiemachine. Tegenwoordig kan dat gelukkig voor de consument wel.

Hetzelfde geldt of gold – zo valt te lezen op o.a. Wikipedia – voor producten als;

  • Scheermesjes,
  • Printers en
  • Telefoon accessoires

Precieze definitie

Als we kijken naar het voorbeeld van Nespresso dan kun je je afvragen hoe erg het is om een apparaat te kopen dat slechts met de eigen cups werkt. Daar heb je als consument over na kunnen denken, dat kunnen overwegen en er mee akkoord kunnen gaan. Je bent bewust voor deze lock-in gegaan. Je weet dat over willen stappen van koffie dan als gevolg heeft dat je ook het apparaat moet vervangen.

Om te kunnen spreken van echte vendor lock-in moet er daarom ook sprake zijn van een superieur of beter alternatief waar je naar zou willen overstappen. En wat je dus onmogelijk wordt gemaakt. In hetzelfde Nespresso voorbeeld zag je dat er andere koffie leveranciers waren, die in staat waren goedkopere cups aan te bieden. Maar dat mochten ze niet en dus zat jij in een echte vendor lock-in.

Is er geen superieur of beter alternatief dan is de gekozen oplossing, de gekochte Nespresso machine, de beste oplossing voor je. Jij voelt je niet afhankelijk van de leverancier en je kunt dit dus niet beschouwen als een lock-in.

Vendor dependency

Vendor dependency kun je ook uitleggen als  padafhankelijkheid. Dat wil zeggen dat de eerder gemaakte keuzes tot gevolg hebben dat je bij toekomstige beslissingen al bepaalde keuzes uit moet sluiten. Of je wordt geforceerd bepaalde keuzes eerst te maken, voor je echt kunt gaan waar je heen wilt. Je kunt niet terug en wordt geloodst langs de paden die de leverancier voor je bepaald. 

Hoe werkt dat bij Enrise?

Bij Enrise geen vendor lock-in. Bij Enrise maken we gebruik van open source technieken voor onze eigen code en qua pakketten zitten we niet vast aan 1 aanbieder. Wij worden dus niet beperkt in onze onafhankelijkheid en keuzevrijheid. En dat gunnen we jou ook. We kiezen ervoor geen kickback-fees of andere financiële tegemoetkomingen aan te nemen. Je kan erop vertrouwen dat onze adviezen zuiver, onafhankelijk en integer zijn.

We zochten het voor e-commerce pakketten voor je uit

Download de E-commerce Platform Keuzegids

We hebben in onze e-commerce keuzegids alle 18 platformen beoordeeld op de mate waarin je met een vendor lock-in te maken kan krijgen. Download de E-commerce keuzegids