Checklist: de 4 voorwaarden voor succesvolle composable ecommerce

Steven de Vries
Steven de Vries

2 januari 2023

Composable commerce

Composable ecommerce is de toekomst. Maar niet ieder bedrijf is klaar om het e-commercelandschap te gaan samenstellen uit kleine, liefst extern ingekochte, stukjes functionaliteit. In dit blog geven we je de 4 voorwaarden waar je aan moet voldoen om succesvol van start te kunnen met composable commerce.

De stap naar composable ecommerce is, technisch én organisatorisch, een grote verandering. Voor je die weg inslaat, moet je je dus afvragen: is mijn organisatie hier klaar voor? Met deze checklist weet je het.

1. Je hebt een plan

Vraag je ons wat je nodig hebt om aan composable commerce te beginnen, dan krijg je het standaard developers-antwoord: ‘dat ligt eraan’. Flauw, maar het is wel waar. Want voordat je aan een grote transformatie van je IT-landschap en bedrijf begint, moet je de waarom-vraag beantwoorden. Waarom begin je eigenlijk aan composable commerce? Wat wil je ermee bereiken?

Een precieze formulering van je businessdoelen, het liefst in makkelijk te hanteren KPI’s, helpt je bij het sturen van je transformatie. Zodra je weet wat je wilt bereiken, weet je waar je moet beginnen. En meestal is dat niet de techniek. Composable commerce start namelijk bij een verandering van mindset. Het verandert de samenwerking tussen business en IT. Als de business niet 100% betrokken is, heeft het dus geen zin om eraan te beginnen.

De taken van je developmentteams veranderen ook. Zij moeten dus vanaf het begin de kans krijgen om mee te praten over hoe je composable ecommerce in de praktijk gaat brengen. En dan is er natuurlijk de plannings- en kostenkant die bepaalt of je je businesscase rond krijgt.

De wensen en input vanuit al deze verschillende perspectieven breng je bij elkaar in een transformatiestrategie.

2. Je kunt samenwerken, over afdelingen heen

De samenwerking tussen business en IT verandert. Maar wat betekent dat eigenlijk? Bij composable commerce is de klantreis altijd leidend. De business heeft dus veel ruimte en wendbaarheid nodig om snel aanpassingen en toevoegingen te kunnen doen. Maar IT heeft de verantwoordelijkheid om te zorgen dat dit veilig gebeurt en met een minimum aan technical debt. Daarvoor is intensieve, multidisciplinaire samenwerking nodig. Sommige e-commercebedrijven hebben dat al voor elkaar. Sommige moeten daar nog aan werken.

3. Je was al begonnen met het moderniseren van je landschap

Bedrijven die al werken met microservices in een MACH-architectuur hebben een voorsprong bij de overstap naar composable commerce. Composable ecommerce lijkt qua technische implementatie namelijk sterk op MACH (wat de verschillen zijn, beschreven we in een eerder blog). 

Zowel bij MACH als bij composable werk je aan een landschap dat flexibel, schaalbaar en aanpasbaar is, zodat je snel kunt reageren op veranderende omstandigheden en inzichten. Het doorvoeren van MACH betekent dat je allerlei functionaliteiten hebt ondergebracht in losse eenheden: microservices. Sommige van die microservices zijn binnen composable commerce al bruikbaar als Packaged Business Capabilities (PBC’s). Sommigen kun je uitbreiden of samenvoegen om PBC’s te vormen.

Andere belangrijke componenten van composable commerce zijn goed gedocumenteerde API’s en een volwassen toolset voor het snel ontwikkelen, integreren en uitrollen van functionaliteit. Die stellen je in staat om maatwerk en ingekochte oplossingen te combineren en innovaties snel uit te rollen.

4. Je hebt de juiste skills in huis

Het ‘multi-vendor’ inkopen van functionaliteit en het daarmee terugdringen van maatwerk en onderhoud is een belangrijke verandering die bij composable commerce hoort. Daarvoor zijn aanvullende skills nodig. Het werk van developers verschuift gedeeltelijk van programmeren naar configureren en integreren. Nadenken over datastromen en API’s maakt daar een belangrijk deel van uit.

Het selecteren van vendors was natuurlijk al een belangrijk onderdeel van het bouwen van e-commercelandschappen, maar met composable commerce krijgt het een nog centralere rol. De business moet zich hier actief mee gaan bemoeien. Daarvoor zijn nieuwe skills en processen nodig.

Je hoeft het niet in één keer te doen

Ook al voldoe je aan deze vier voorwaarden, dan nog is composable commerce een grote verandering. Maar gelukkig hoef je composable commerce niet in één keer uit te rollen. Net als een cloudtransitie, het doorvoeren van API-management en de overstap naar MACH kun je composable commerce geleidelijk doorvoeren. Er is geen absolute standaard voor hoe ‘composable’ je moet zijn. Composable commerce is geen doel, maar een middel. Uiteindelijk bepaal jij, samen met je business, hoeveel flexibiliteit en wendbaarheid je nodig hebt en in welke delen van de klantreis die moet zitten. Zo zet je, net als bij andere migraties en ontwikkeltrajecten, steeds de volgende stap die het meeste waarde toevoegt. Zonder meteen je hele landschap op de schop te nemen.

Wil je weten hoe je succesvol wordt met composable commerce? Bekijk dan ons webinar (is samenwerking met Alumio): Composable commerce: de nieuwe standaard in e-commerce.