Wat is composable commerce?

Steven de Vries
Steven de Vries

8 december 2022

Wat is composable commerce?

Composable commerce is de manier om zo flexibel te worden, dat al je systemen voortaan naadloos de klantreis volgen. Want, eerlijk is eerlijk, die klantreis moet zich nog veel te vaak aanpassen aan wat er technisch mogelijk is. In dit blog leggen we uit wat composable commerce is en wat het betekent voor de toekomst van e-commerce.

Buzzwords komen, buzzwords gaan, maar composable commerce is er eentje die je echt moet kennen. Gartner lanceerde de term in 2020, maar we horen hem nog niet zo heel veel in e-commerceland. Toch voorspelt Gartner dat e-commercebedrijven die composable worden vanaf volgend jaar al 80% sneller zullen groeien dan de concurrentie.

Van programmeren naar componeren

Waar wij het met e-commerceklanten wél veel over hebben, is API-management. Ook dat is een manier om flexibeler en innovatiever te worden. En als je flexibeler en innovatiever bent, kun je sneller inspelen op de wensen van je gebruiker en bewegingen in de markt. Maar waar je bij API-management je landschap opdeelt in functionele blokken (‘vertical slicing’) en die blokken invult met gespecialiseerde applicaties, ga je bij composable commerce nog een stapje verder.

Bij composable commerce selecteer je op basis van ‘best of breed‘ de meest geschikte component voor iedere functionaliteit binnen je e-commercelandschap. Je bekijkt je landschap dus niet meer als een verzameling applicaties, maar als een verzameling functionaliteiten. Sommige daarvan vallen samen met een applicatie, maar sommige gebruiken maar een deel van een applicatie. Weer andere zijn samengesteld uit functionaliteiten van 2 verschillende applicaties.

Zo’n functionaliteit noemen we (daar komt het volgende buzzword) een Packaged Business Capability. Zo’n PBC is dus een kant en klaar functioneel blok, dat je in iedere willekeurige e-commerce-applicatie kunt gebruiken. Een PBC bestaat meestal voor het overgrote deel uit aangekochte software. Denk aan een winkelwagentje, kortingen en promoties of een betaalportal als Buckaroo of Mollie.

Met API-management en het bouwen van tussenlagen zetten we bij veel klanten natuurlijk al grote stappen met het vervangen van grote, monolitische e-commerce-applicaties. Met de komst van composable commerce komt die ontwikkeling in een stroomversnelling en gaan we van ‘programmeren’ naar ‘componeren’. In plaats van zelf allerlei functionaliteiten te bouwen, zijn we bezig met het bouwen van digitale klantreizen op basis van (deel)functionaliteiten die al bestaan.

Vendorselectie en iPaaS

In een ‘composable’ aanpak van e-commerce komen functionaliteiten meestal van verschillende vendors. Je bent daarvoor continu op zoek naar softwaremakers die één specifieke functionaliteit heel goed en robuust implementeren en je werkt dus met veel verschillende vendors. Je verlaat definitief de wereld van ‘alles-in-één’ e-commerceplatformen. Dat verandert je ontwikkelproces, omdat je veel meer aandacht moet hebben voor vendorselectie en de focus minder op maatwerk ligt. Je hebt niet alleen software nodig die de juiste functionaliteiten levert. Je hebt ook iets nodig dat al die functies naadloos ‘aan elkaar knoopt’ en van de juiste data voorziet. Dat noemen we een integratieplatform.

Hier bij Enrise hebben we ervaring met het bouwen van zulke platformen. Maar je kunt ze ook heel goed inkopen tegenwoordig, en afnemen als SaaS: integration Platform as a Service (iPaaS). Onze ervaring met iPaaS gebruiken we om klanten te adviseren bij het kiezen van het juiste platform. En daarna bij het configureren ervan.

Dit klinkt misschien als een hoop gedoe. En dat kan het ook best zijn. Vooral omdat ook bij het integreren van PBC’s en iPaaS redelijk wat configuratiewerk komt kijken. Toch is er een solide businesscase voor de stap naar composable commerce. Want na de ingrijpende veranderingen ligt een toekomst voor je waarin het implementeren van een betere klantreis veel makkelijker wordt en je dus met minder inspanning blijere klanten, meer bestellingen, minder belasting van je klantenservice en hogere marges realiseert.  

100% aandacht voor de klantreis

Maar de belangrijkste boodschap van het stuk van Gartner ging niet over technologie. Die was dat e-commercebedrijven de focus moeten verleggen van hun interne systemen naar de klantervaring. IT-systemen moeten zo flexibel worden, dat ze altijd de klantreis kunnen volgen. In plaats van andersom, zoals dat nu nog vaak het geval is. Met composable commerce kun je veel sneller de touchpoints toevoegen waar je gebruiker om vraagt. Ook als het dingen zijn die je vooraf nooit bedacht had. Bij bestaande e-commerceplatformen vraagt dat vaak om maatwerk, bij composable commerce sluit je naadloos functionaliteit van een nieuwe vendor aan.

De flexibiliteit die je wint zorgt dat je nog scherpere keuzes kunt maken over wat je wel, maar vooral ook wat je níet wilt bouwen of aanschaffen. Je geeft jezelf bijvoorbeeld de vrijheid om altijd te werken met het beste CMS, je favoriete PIM en de ideale betaalprovider, zonder meteen vast te zitten aan een heel ecosysteem. Dat maakt je e-commerce-applicaties wendbaarder, sneller en makkelijker te onderhouden. Het drukt ook de kosten van het testen van nieuwe functionaliteiten en van experimenten in je klantreis. Daardoor kun je sneller meebewegen met veranderingen in je markt en in gebruikersgedrag. Een ander groot voordeel is dat je verlost bent van de gevreesde replatforming-trajecten. Omdat je ‘platform’ nu bestaat uit makkelijk te vervangen systemen, hoef je nooit meer je hele platform in één keer te vervangen.

Flexibele controle

Maar de grootste voordelen zitten aan de gebruikerskant. De snel veranderende eisen van gebruikers vragen steeds meer flexibiliteit van je digitale landschap. Composable commerce geeft je veel meer controle over hoe de klantreis er voor die gebruiker uitziet. Je werkt met kleine, makkelijk te vervangen functionele eenheden en je koopt het overgrote deel van je functionaliteit extern in. Zo werk je aan een betere klantreis én aan een toekomstbestendig IT-landschap.

Wil je weten hoe je succesvol wordt met composable commerce en iPaaS? Bekijk dan het webinar van Enrise en Alumio: Composable commerce: de nieuwe standaard in e-commerce.