“Het ideale e-commerce platform”

e-commerce

Het kiezen van een e-commerce platform heeft verrassend veel overeenkomsten met het vinden van nieuwe winkelruimte. Ga je een volledig ingericht pand huren of richt je het naar je eigen smaak in? En je voorraad, hoe ga je die beheren? Dan heb je nog het kassasysteem. Natuurlijk wil je geen dubbel werk doen, dus je administratie is direct aan de kassa gekoppeld. 

Maakt het veel uit welke keuzes je hierin maakt? Het flauwe antwoord is: het hangt ervan af. Maar waar hangt het dan van af? 

Roep geen haring voor hij in het net is

Maar eerst dit. Ik ben nog nooit iemand tegengekomen die niet al wat onderzoek deed en enige voorkeur had voor een bepaald platform. Het is belangrijk goed geïnformeerd te zijn, maar het is nog belangrijker te toetsen of je niet lijdt aan de zogenaamde confirmation bias. Dit effect kan je het beste uitleggen als een soort tunnelvisie waarbij je alles in het licht van je eerdere overtuigingen ziet. Daarom raad ik iedereen aan niet te voorbarig te zijn en die voorkeur nog eens goed tegen de loep te houden. 

Waar moet je op letten?

Het beste uitgangspunt is bepalen wat je van het platform verwacht. 

  • Wil je hier nog zeker wat jaren mee door kunnen? 
  • Moet het platform aan veel andere systemen gekoppeld worden? 
  • Wat wil je aan het platform uitgeven? 
  • Vind je het prima afhankelijk te zijn van de roadmap van het platform of wil je je eigen koers kunnen uitzetten? 

Zo zijn er nog flink wat belangrijke zaken waar je op moet letten bij het kiezen van een platform dat past bij je online ambities. 

Enrise heeft onderzoek gedaan naar de huidige staat van bekende en minder bekende E-commerce platformen. Wat begon als een onderzoek voor een aantal nieuwe klanten, bleek een vraagstuk dat bij veel meer organisaties leeft. 

Om je te helpen een antwoord op je vragen te vinden, schreven we een whitepaper. Hierin vergelijken we bekende en minder bekende e-commerce platformen op de belangrijkste punten.

Download de E-commerce Platform Keuzegids

En lees ook