Het moderne e-commerce: get rid of your monolith

Jeroen Groenendijk
Jeroen Groenendijk

6 oktober 2021

Je hebt een webshop. Of je wilt een webshop beginnen. En dan wil je natuurlijk de kansen pakken die klaar liggen. Maar hoe zorg je er nu voor dat je niet met een logge of ouderwetse applicatie (ook wel monolith) komt te zitten. Zo een die elk moment om kan vallen als het druk is in je shop? En druk wordt het natuurlijk deze laatste maanden van het jaar. Sinterklaas, Kerst, relatiegeschenken, feestkleding en nette schoenen voor de kerstborrel op kantoor (oh yes!). Zorg dat niet alleen jij, maar ook je techniek er klaar voor is.

Een modern e-commerceplatform kan verschillende verkoopkanalen ondersteunen. En het geldt vast ook voor jou. Dat je naast een fysieke winkel en je eigen webshop ook op steeds meer marktplaatsen je producten probeert te verkopen. Denk bijvoorbeeld aan grote namen zoals Bol.com, Instagram, of Amazon.

Een monolith heeft grenzen

Bij Enrise werken we veel aan het koppelen van verschillende systemen. Onze developers hebben de nodige ervaring daarmee dus wel in de vingers. En we hebben ook veel geschreven over bijvoorbeeld headless systemen zoals een CMS of webshop. Wij zien namelijk dat een enkele grote, logge applicatie (een monolith) tegen grenzen aanloopt. Niet alleen als het gaat om performance. Maar ook bij vindbaarheid en innovatie. Er is eenvoudigweg gewoon niet één applicatie die alles perfect kan.

De moderne e-commerce webshop: en je gereedschapskist

Denk goed na over je gereedschapskist

Groeifactoren voor webshops zitten onder andere in online zichtbaarheid en klantervaring. Met voor elke taak het beste gereedschap kun je hier daadwerkelijk stappen in zetten.

Kies voor jouw project daarom voor een combinatie van platforms. Die elk goed zijn in wat ze doen. Of het nu gaat om content, producten, klanten of betalingen. Als je dan in de toekomst de kans wilt pakken om uit te breiden dan heb je meer opties om uit te kiezen. Terwijl als je wilt innoveren, bijvoorbeeld door je frontend te vernieuwen of te werken aan je klanttevredenheid, je alleen dat de focus hoeft te geven. De rest van je project kan zonder problemen blijven functioneren.

Speel je met het idee om te starten met een e-commerceplatform? Of wil je advies over de toekomstbestendigheid van je bestaande platform? Wij denken graag met je mee! Dan zorgen we er samen voor dat ook alle Enrisers de feestmaand in kunnen zonder stress bij hún aankopen 😉