5 smaken e-commerce platformen

Wendy Kooistra
Wendy Kooistra

11 april 2023

5 smaken e-commerce platformen

De selectie van een E-commerce platform is lastig. Er is veel keuze en je hebt tal van overwegingen te nemen. Wat je misschien helpt is een duiding van de verschillende smaken pakketten die er zijn. Daarom in dit blog een korte introductie over plugins, pakketten, frameworks, PaaS en SaaS.

E-commerce plugins

In het kort: plugins haken in op een bestaand content management systeem (CMS). Ideaal als je al een website hebt en met E-commerce uit wilt breiden. Je kunt deze plugins niet losstaand gebruiken en je zult ook het CMS in moeten zetten.

Plug-ins, de naam zegt het eigenlijk al. De basis is het CMS en de plug-ins breiden de functionaliteiten van je CMS (slechts) uit. Als de focus op je website ligt en je deze uit wil breiden met een kleine webshop, zijn plugins een goede optie. Wat ook een overweging is, is dat je voor veel standaard functionaliteiten (zoals SEO-optimalisatie of catalogue management) op plugins van derden aangewezen bent.

Voor- en nadelen
Het gebruiken van plug-ins maakt je afhankelijk van derden. Maar het alternatief, zelf ontwikkelen, kan weer vrij kostbaar zijn. Het is dan ook goed om vooraf een inschatting te maken van de mate van afhankelijkheid die je aangaat bij je leverancier. Let bijvoorbeeld op de roadmap van het CMS, het heeft direct invloed op het e-commerce deel.

Het meest bekende voorbeeld van een plugin is WordPress met WooCommerce.

E-Commerce pakketten

In het kort: Pakketten zitten vol met allerlei functionaliteiten. Je krijgt een complete basis waarmee je gelijk aan de slag kunt. Dat kan je veel ontwikkeltijd schelen, maar het kan ook lastig zijn aanpassingen te doen.

Voor- en nadelen
Het kan lastig zijn om buiten de gebaande paden te treden. En vooral bij het maken van templates of extensies kun je hier tegenaan lopen. Schaalbaarheid kan ook een obstakel zijn.

De meeste pakketten leggen een relatief zwaar beslag op de onderliggende infrastructuur. Ze zijn daarnaast op zo’n manier ontworpen dat ze vaak lastig in bijvoorbeeld microservices onder te brengen zijn. Ook daarin ben je volledig overgeleverd aan de filosofie van de vendor.

E-Commerce frameworks

In het kort: E-commerce frameworks bieden je een flexibele basis. Binnen een framework gebruik je alleen wat echt nodig is. Ze zijn lichtgewicht en daardoor zeer goed schaalbaar.

Flexibel, schaalbaar en geliefd onder developers
Het werken in E-commerce frameworks is een relatief nieuw concept. Deze frameworks stellen de developer in staat snel nieuwe e-commerce omgevingen in te richten en deze aan klantspecifieke requirements aan te passen.

Voor- en nadelen
De modulaire architectuur is in combinatie met veel beschikbare basiscomponenten erg geschikt voor het bouwen van vrijwel elk soort E-commerce platform. Het opzetten van een nieuw framework is relatief eenvoudig en frameworks zijn doorgaans onderhoudsvriendelijk. Binnen het framework gebruik je alleen wat echt nodig

is. Dit zorgt ervoor dat de applicatie lichtgewicht en schaalbaar is. Latere uitbreidingen zijn snel te implementeren en het inrichten van bijvoorbeeld CI/CD is door de modulaire architectuur een stuk eenvoudiger dan bij de monolithische E-commerce pakketten.

Een nadeel van een framework is het feit dat er meer maatwerk bij komt kijken, maar ook extra werk zoals het kiezen en toevoegen van modules.

E-Commerce PaaS

In het kort: Met Platform-as-a-Service hoef je je alleen nog maar op het ontwikkelen van de applicatie te richten. Het onderliggende platform en de infrastructuur worden je uit handen genomen.

PaaS (platform-as-a-service) stelt de aanbieder in staat een compleet product te bieden waarbij de klant zich niet over randzaken (zoals hosting) hoeft te bekommeren. Het is een vorm die tegen SaaS aan schuurt, alleen bij PaaS is de klant nog wel zelf verantwoordelijk voor de applicatie (code).

Voor- en nadelen
Er valt veel te zeggen voor PaaS, maar er zijn ook genoeg argumenten waarom je niet voor PaaS zou moeten kiezen. Bij PaaS introduceer je bijvoorbeeld nog een afhankelijkheid richting de aanbieder. Je bent niet dan alleen afhankelijk van hun (applicatie)roadmap, maar ook van welke keuzes ze maken qua infrastructuur, tooling, etc. De keuzes die de aanbieder (bijvoorbeeld op het gebied van tooling) voor je maakt moeten ook bij de werkwijze van je developers (outsourced of intern) passen.

Wat daar tegenover staat is dat je een compleet platform aangeboden krijgt. Je hebt minder kans ergens in het grijze gebied tussen hosting en applicatie te belanden. Als de PaaS-aanbieder een kant-en-klare omgeving voor je opzet kan je dit ook nog eens veel tijd besparen.

E-Commerce SaaS

In het kort: Software-as-a-Service geeft je de luxe dat alle software en het onderliggende platform voor je geregeld is. Je kan er vaak wel voor kiezen zelf een front-end te bouwen in de vorm van een webapplicatie of een app. Ideaal als je snel van start wil gaan en weinig budget hebt.

Voor- en nadelen
SaaS-platforms zitten vol met functionaliteiten en zorgen ervoor dat je geen tijd en budget in zaken als hosting hoeft te investeren. Over wat er onder de motorkap gebeurt hoef je je geen zorgen te maken. Dat klinkt als de droom van elke ondernemer, maar het is niet allemaal hosanna. Je bent sterk gelimiteerd in de aanpasbaarheid van het platform en overgeleverd aan de grillen van de aanbieder van het platform. Je bent gebonden aan een abonnementsstructuur en de keuzes die de aanbieder hierin maakt. Ook op het gebied van integraties met derde partijen ben je volledig afhankelijk. Als je je bewust bent van de vendor lock-in en niet op zoek bent naar een op maat te maken platform, kan SaaS een goede optie zijn.

Vanuit het oogpunt van een developer voelt SaaS als een dwangbuis. Het kan vanuit economisch perspectief een goede keuze zijn, waarbij je een goede afweging moet maken tussen de vendor lock-in, de beperkte mogelijkheden en het gemak dat SaaS biedt. Er zijn een paar grote spelers die zeer succesvol zijn en een rits aan kleinere spelers. 

Enrise en SaaS
Enrise bouwt software. We hebben daarom in ons dagelijks werk weinig te maken met alle beschikbare SaaS E-commerce oplossingen. Dat neemt niet weg dat het een prima alternatief kan zijn. Vooral beginnende en kleine webshops kunnen veel aan het gemak en de eenvoud van SaaS-oplossingen hebben.

Klaar voor de keuzegids?

Ben je klaar voor meer keuzes, opties en overwegingen? Download onze keuzegids.

Download de E-commerce Platform Keuzegids

Dit is de vernieuwde versie, met daarin o.a. platformen die zijn gestegen óf gedaald in de scorecard en een aantal nieuw toegevoegde platformen. Ook nu is onze onafhankelijkheid de basis van dit herziene onderzoek naar de huidige staat van bekende en minder bekende E-commerce platformen.