De donkere kant van E-commerce Software as a Service

Self-hosted, SaaS en hybride

Met een Software as a Service (SaaS)-oplossing maak je snel en gemakkelijk een e-commercesite. Maar ‘snel en gemakkelijk’ heeft een donkere kant. Want als ‘snel en gemakkelijk’ veranderen in ‘haastig en slecht doordacht’, dan beginnen de problemen.

Bijna ieder softwaresegment, van e-mail tot financiële administratie en van kassa tot telefooncentrale, is al grotendeels overgenomen door SaaS. De voordelen van een SaaS-oplossing, waarbij al het werk in de browser gebeurt, zijn dan ook groot. Je hoeft je niet bezig te houden met het installeren, aan de praat krijgen, updaten en onderhouden van software. Je hoeft je niet druk te maken over hosting, downtime, backup en databeveiliging.

SaaS in e-commerce: wanneer het werkt 

SaaS-platformen als Shopify maken het wel mogelijk om heel snel een site neer te zetten. Stel dat je in februari dit jaar mondkapjes had willen gaan verkopen. In zo’n geval betekent iedere dag dat je later live bent veel verloren omzet. Met SaaS kun je binnen een dag in de lucht zijn en aan je marketing beginnen. 

Ook websites met heel weinig producten, of een campagnesites met maar één product, zijn vaak het beste af met een SaaS-oplossing. De complexiteit en inzet van het bouwen van een maatwerksite, op basis van een platform, een framework of een eigen stack zijn in die gevallen teveel van het goede. 

(in bovenstaande video bespreekt Sjoerd Santema de donkere kanten van e-commerce en SaaS)

De donkere kant: 5 valkuilen 

Het lijkt makkelijk en goedkoop, je site maken op een SaaS-platform. Maar wat begint als makkelijk en goedkoop kan eindigen als een dure nachtmerrie, omdat je bent uitgeleverd aan een softwareleverancier die van de ene op de andere dag zijn abonnementen en functionaliteit kan veranderen en die geen rekening houdt met jouw specifieke behoeften. Dit zijn de belangrijkste problemen die wij tegenkomen:

1. De ‘quirks’ via het pakket

Ieder pakket heeft zijn eigenaardigheden, maar bij SaaS is het vaak lastig om hieromheen te werken. Bijvoorbeeld, je hebt een mooie webwinkel gemaakt in Lightspeed en de zaken gaan goed. Je wilt internationaal groeien en dus je site meertalig maken. Dan kom je erachter dat je voor iedere taal een complete, aparte webwinkel moet maken. Dat is niet alleen veel werk, het is ook heel slecht voor je SEO en het onderhoud is een drama. Bovendien zit je met dubbele licenties. 

2. UX en marketing 

Je hebt een SaaS-site, maar je wilt vooruit met user experience en digitale marketing. Daarom wil je graag nieuwe dingen proberen. Ook dat is vaak een probleem, omdat SaaS je beperkt in de aanpassingen die je kunt doen aan de werking van de site. Ook werken misschien niet alle CRO-tools die je wilt gebruiken. Dit hangt erg af van het platform dat je gekozen hebt. 

3. Integratie

Een ander zwak punt van heel veel SaaS-oplossingen is het koppelen met externe systemen. Ben je voor SaaS gegaan en wil je later koppelen met je CRM- of ERP-systeem? Dan ben je in de aap gelogeerd en kun je opnieuw beginnen. 

4. Veranderende licenties

Maandelijks betalen voor je e-commerceplatform heeft als voordeel, dat je grote investeringen vooraf kunt vermijden. Maar heb je meer traffic dan je dacht, of heb je meer features of gebruikers nodig? Wil je extra talen toevoegen? Dat heeft allemaal invloed op je maandelijkse tarieven. En die ene feature die jij wilt hebben, zit altijd één abonnementsniveau hoger. Zo eindig je al gauw met veel hogere maandelijkse kosten dan je dacht. Maar ook zonder upgrades of add-ons kunnen je kosten stijgen. Het komt namelijk regelmatig voor dat een SaaS-aanbieder eenzijdig het licentiemodel verandert. 

5. Replatforming

Verhuizen van het ene e-commerceplatform naar het andere is altijd een proces met veel haken en ogen. Het verhuizen vanaf een SaaS-platform kan extra ingewikkeld zijn. Je bent voor toegang tot je data compleet afhankelijk van je softwareleverancier en lang niet alle SaaS-platformen hebben dat goed op orde. Heb je hier vooraf niet goed over nagedacht? Dan kan een migratie soms heel moeizaam zijn. 

Doe je research en maak een POC 

Zijn dit allemaal redenen om niet voor SaaS te kiezen? Niet per se. Maar zorg dat je over deze dingen nadenkt, voordat je een keuze maakt. Ben je je bewust van de implicaties van je keuzes en accepteer je de nadelen? Prima. Dan kan SaaS heel goed werken voor je. Maar kies je voor SaaS zonder duidelijk beeld van wat in de toekomst wel of niet kan? Dan raak je al snel verzeild aan de Donkere Kant. Maak dus een goede strategische planning en kijk of de features, het licentiemodel en de reputatie van een SaaS-oplossing daarbij passen. Heb je technische eisen die misschien showstoppers zouden kunnen zijn? Maak dan een proof of concept, waarin je bijvoorbeeld integraties met CRM-, ERP- en kassasystemen test. En kijk hoe het werkt als je weg wilt en je data wilt migreren: hoeveel werk is dat? Hoeveel tijd kost het me? 

Alternatieven 

SaaS is niet de enige manier om snel live te gaan met een shop. Wil je de valkuilen van SaaS vermijden, maar wel snel live? Dan is het gebruik van een standaardpakket met een standaardthema een goed alternatief. Je moet zelf je hosting regelen, maar met WooCommerce is het inrichten van een e-commercesite verder bijna plug & play. Met het voordeel dat je zelf de controle houdt over updates en aanpassingen. Je kunt ook alleen voor je back-end voor SaaS kiezen, bijvoorbeeld door met BigCommerce te werken, en jezelf de vrijheid geven om een eigen front-end te bouwen. 

Wat doet Enrise met SaaS? 

Het korte antwoord? Niets. Hier bij Enrise concentreren we ons op het maken van dynamische, meertalige, content- en datagedreven, responsive webshops. Onze focus ligt op de techniek die nodig is om dat voor elkaar te krijgen. Bij SaaS is juist het principe dat je softwareleverancier dat voor je regelt. Toen er dus laatst een klant hier vroeg om een tijdelijke shop, met weinig budget en een korte doorlooptijd, adviseerde het team een SaaS-oplossing. Ook al wisten ze dat ze daarmee de opdracht niet zouden krijgen. 

Download de E-commerce Platform Keuzegids