Time to market: de belangrijkste KPI voor digitaal succes?

Michel Harskamp
Michel Harskamp

6 juni 2023

Time to Market (Arthur Geel)

Verkort je time to market: 5 essentiële dingen voor een snellere lancering van je volgende feature

In digitale markten is het belangrijk dat je snel kunt reageren. De concurrentie is scherp en als je achterblijft zijn je klanten zo vertrokken. In dit artikel vind je de 5 belangrijkste redenen waarom time to market een belangrijke KPI zou moeten zijn voor iedereen die digitale klantreizen maakt. En we geven je 5 essentiële dingen die je moet doen om je time to market te verkorten.

‘Time to market’ is de tijd die je nodig hebt om een product of dienst te ontwikkelen, te testen en uit te rollen naar je gebruikers. In onze wereld, waar het meestal gaat over e-commerce of andere digitale klantreizen, begint de teller te lopen als iemand bij Marketing zegt ‘Zou het niet een leuk idee zijn als we…’ en stopt de tijd als de eerste gebruiker op ‘OK’ of ‘Kopen’ klikt.

Waarom is time to market zo belangrijk voor digitale klantreizen?

  • Concurrentievoordeel. In veel markten zien we een groot first mover advantage: degene die een product of feature als eerste lanceert, haalt er de meeste klanten mee binnen. Hoe korter je time to market, hoe groter de kans dat jij die succesvolle first mover bent.
  • Reageren op markttrends en klantbehoeften. Je kunt nog zo veel marktdata verzamelen, als je er niet op in kunt spelen heb je er niet zo veel aan. Verkort je je time to market, dan kun je beter reageren op trends en veranderende behoeften.
  • Data verzamelen. Andersom werkt het ook: hoe korter je time to market, hoe sneller je nieuwe ideeën kunt testen. Uit die tests leer je veel over je markt en klanten.
  • Voldoen aan verwachtingen. Big Tech en je concurrentie hebben je klanten geleerd om alleen genoegen te nemen met de beste gebruikerservaring. En dan bedoelen ze nu. Niet ‘volgend jaar misschien’. Je houdt dus je klanten beter binnen als je je gebruikerservaring regelmatig verbetert.
  • Betere relatie tussen IT en Marketing. Niet alleen klanten en gebruikers zijn ongeduldig. Collega’s kunnen er ook wat van. Als IT’er wil je van Marketing vaak een beetje meer begrip als dingen even duren. Als marketeer wil je graag dat IT begrijpt dat snelheid belangrijk is. Vanuit beide perspectieven is een snellere time to market prettig: IT krijgt meer gedaan en Marketing hoeft minder te wachten.

Hoe houd je je time to market kort?

  1. Agile development. Een goed werkend, agile ontwikkelproces is onmisbaar bij het verkorten van je time to market. Door te ontwikkelen in sprints of in een kanban-systeem verkort je je time to market van maanden naar weken.
  2. Automatisering en DevOps. Niet alleen het ontwikkelen, maar ook het uitrollen van nieuwe dingen moet flexibel zijn om sneller te zijn dan de concurrent. Goede, geautomatiseerde processen voor het testen en live zetten van nieuwe functies zijn daarbij belangrijk. Dat is een belangrijke reden voor de populariteit van DevOps en containerplatformen als Kubernetes.
  3. Intensieve samenwerking tussen IT en Marketing. Om snel bij de markt te kunnen zijn wil je alle spraakverwarring tussen IT en Marketing voorkomen. Dat betekent dat je vol moet inzetten op samenwerking en wederzijds begrip tussen die twee. Anders loop je het risico dat je heel snel en efficiënt het verkeerde aan het bouwen bent.
  4. Scherp zijn op technical debt. Een oplossing die nu snel klaar is, levert in de toekomst vaak extra werk op. Gek genoeg blijf je dus juist snel en flexibel door nu wat extra tijd te nemen om aanpassingen netjes uit te voeren en te documenteren. Doe je dat niet, dan bouw je een ‘technische schuld’ op. De rente op die schuld betaal je in de vorm van langere time to market. Wij adviseren daarom om af en toe een vergadering te houden waar Marketing niet bij uitgenodigd is. Trouwens: je kunt dingen ook gewoon niet bouwen. Bijvoorbeeld omdat er een kant en klare oplossing op de markt is, die je kunt integreren. Of door 20% van je wensen te laten varen en een standaardpakket aan te schaffen dat de overige 80% goed ondersteunt.
  5. Een flexibel, aanpasbaar IT-landschap. Je wilt op één plek aanpassingen kunnen doen zonder je zorgen te maken of je ergens anders iets stuk maakt. En je wilt altijd weten welke data waar staat, zodat een nieuwe feature vanaf het begin meteen goed werkt. Ook het toevoegen of verwijderen van front-ends moet mogelijk zijn zonder grote technische aanpassingen. Dat betekent dat je minimaal met headless backend-systemen moet werken, maar liever nog kies je voor een helemaal modulaire aanpak en maak je bijvoorbeeld de stap naar composable commerce.