So you think you can DevOps

Sjoerd Santema
Sjoerd Santema

6 augustus 2019

So you think you can DevOps
Veel organisaties hebben DevOps geadopteerd of zijn hier volop mee bezig. Logisch want DevOps biedt vele voordelen. Door DevOps goed in te zetten, kunnen je teams beter samenwerken, verkort je de time-to-market, borg je de kwaliteit van je code en behoren grote complexe deployments tot het verleden.

Toch gaan DevOps-adopties niet altijd over rozengeur en maneschijn. De overstap naar DevOps en de daarmee vaak samenhangende migratie naar de Public Cloud betekent in veel gevallen dat je zonder de 24/7 ondersteuning van je Managed Service Provider (MSP) komt te zitten. Hoe zorg je ervoor dat de continuïteit van je bedrijfsprocessen gewaarborgd blijft en je toch met DevOps aan de slag kunt? 

Hoe kwamen we hier ook alweer?

Operationele zorgen uitbesteden is een strategie die jarenlang de toon zette in ontwikkelaarsland. Waar je vroeger als organisatie nog wegkwam met een serverrack in de bezemkast, heeft een professionaliseringsslag ervoor gezorgd dat het ‘hosting-gedoe’ al snel aan een professionele Managed Service Provider werd uitbesteed. Door te specialiseren en gebruik te maken van schaalvergroting boden MSP’s iets waar veel organisaties naarstig naar op zoek waren. 

De MSP zorgde voor monitoring, onderhoud, certificeringen, een leger van gecertificeerde systeembeheerders en een mooie (digitale) slotgracht rondom het datacentrum. En niet te vergeten, de aanzienlijke financiële investeringen. De ontwikkelaars zorgden voor de applicatie en de MSP deed de rest. Het was een nieuwe wereld waarin MSP’s verantwoordelijk werden gemaakt voor jouw operationele spaghetti. Of tenminste, zo leek het. 

Toch is het een groeiende trend om die ‘zorgen’ weer in huis te halen. De oorsprong van deze trend vind je tien jaar geleden bij de opkomst van DevOps. 

DevOps: weg met die schutting

DevOps is meer dan een set hippe tools en services. In de kern gaat het erover dat je erin gelooft dat Development en Operations geen losse silo’s horen te zijn. Zodra een Development-afdeling al haar code bij een Operations-team (of MSP) over de schutting kan gooien, beginnen de problemen. Developers worden in DevOps uitgedaagd na te denken over het effect van hun keuzes op de beschikbaarheid, kosten en performance van het onderliggende platform. 

Door geautomatiseerd en getest vaak en veel nieuwe versies van een applicatie uit te rollen creëer je een situatie waarin er weer ruimte is voor experimentatie. De kwaliteit van code gaat omhoog en je time-to-market wordt aanzienlijk verkort. Je kunt erop vertrouwen dat als de code door een teststraat komt het ook in een productieomgeving zal werken. En als dat niet het geval is kun je relatief snel en simpel, al dan niet geautomatiseerd, terugrollen naar een vorige versie. 

De rol van de Public Cloud

Tegenwoordig kun je via Public Cloud vendors als Microsoft Azure, Amazon Web Services of Google Cloud Platform wereldwijd servers, services en connectiviteit afnemen. De drempel voor organisaties om Operations in huis te halen en samen te voegen met Development is hierdoor aanzienlijk verlaagd. Ook financieel, want deze tech-giganten bieden een pay-as-you-go betaalmodel aan. Grote investeringen in hardware en datacentra hoef je als klant niet meer te doen en bij een MSP aankloppen is ook niet meer nodig. 

De Public Cloud heeft de complexiteit van Operations voor een groot deel weggenomen. Veel componenten van je serverlandschap zijn als service af te nemen. Over de complexiteit van de inrichting en het onderhoud van die services hoeft je niet na te denken; dat doet de Public Cloud vendor voor je. De Public Cloud vendor kan bijvoorbeeld automatisch clusters van verschillende soorten servers voor je inrichten. Gepatched en wel. Operations is daardoor een wezenlijk andere tak van sport geworden. 

Who do you call

“Leuk idee om Operations weer in huis te halen, maar wie bel je dan als alles eruit ligt? En buiten kantoortijd? Wie bel ik dan?”. Dat is een (terechte) vraag die we nog vaak voorbij zien komen. 

Er komt tijdens een adoptieproject vroeg of laat het onvermijdelijke moment dat de zijwieltjes eraf worden geschroefd en je niet meer op een MSP kunt leunen. Dat kan een angstig idee zijn en het weerhoudt organisaties ervan deze transitie te maken. Dat is zonde en daar willen we iets aan doen. We bieden om die reden klanten die naar de Public Cloud migreren een ondersteunende DevOps SLA aan. 

In deze DevOps SLA vind je geen garanties op bijvoorbeeld uptime, RTO of RPO. Dat zou gek zijn, want je hebt net besloten dat je daar als DevOps-organisatie zelf verantwoordelijk voor bent. Wat we wel aanbieden is een gegarandeerde reactietijd op de 24/7 support van onze DevOps-specialisten. 

Dus als je DevOps-team er zelf niet uitkomt en de nood aan de man is, sta je er niet langer alleen voor. DevOps away! 

Meer weten over onze DevOps SLA?

Ben jij ook bezig met het voorbereiden van een migratie naar de Public Cloud en/of de adoptie van DevOps en zoek je ondersteuning? Neem contact op met Sjoerd. Hij vertelt je graag over de mogelijkheden.