Enrise viert 10 jaar technisch partnership met Simpel

Peter v. Vliet

4 november 2024

Sinds 2014 is Enrise de technische kracht achter het succes van sim-only provider Simpel. Het bedrijf uit Den Haag – sinds 2022 onderdeel van Odido – groeide in een decennium uit van een 12-koppige onderneming met 200.000 abonnees naar de grootste sim-only provider van Nederland met meer dan 1 miljoen betalende klanten. In deze periode veroverde Simpel ook talloze publieksprijzen. Maar liefst 7 keer op rij werd Simpel in de categorie ‘Telecom’ uitgeroepen tot beste website van Nederland en zelfs 2 keer als beste website algemeen van Nederland. Maar hoe kwamen Enrise en Simpel op elkaars pad? En hoe hebben de twee bedrijven in de loop der jaren samengewerkt? Hoogste tijd voor een interview met de man die er vanaf dag 1 bij was: eigenaar en medeoprichter van Enrise, Hermen Heinen.

Interview met eigenaar Hermen Heinen

Hermen, gefeliciteerd met deze mijlpaal. 10 jaar technisch partnership, dat is iets om trots op te zijn.
Hermen: Dankjewel. Trots is inderdaad het gevoel wat overheerst.  

Wat was Simpel in 2014 voor een bedrijf?
Hermen: Ze bestonden als merk van T-mobile al sinds 2007. Na een management buy-out gingen ze verder als zelfstandig bedrijf. In die periode kwamen ze met ons in contact. Simpel was een echte marketingclub. Hun specialiteit was: heel veel simkaarten verkopen. Voor de techniek die dit moest ondersteunen en los te komen van de T-Mobile systemen zochten ze een technisch partner. 

Hoe zou je Enrise in die periode omschrijven?
Hermen: Hoewel we met toen zo’n 40 enrisers een stuk kleiner waren als nu in de basis niet heel anders. Als sinds 2012 hanteren we de structuur van een zelfsturend collectief van autonome teams, dat was in 2014 dus ook al zo en konden we voor hen een ervaren dedicated team met professionals leveren. Daarna zijn we flink gegroeid. Net als Simpel zelf dus. Maar het principe van ervaren en betrokken teams leveren staat dus nog.

Wat was de opdracht?
Hermen: Technisch gezien was het voor beide partijen nog niet helemaal helder wat er op het pad ging komen maar functioneel gezien waren de wensen glashelder: het systeem moest extreem schaalbaar zijn. Daarnaast mocht het nooit stuk gaan want een grote helpdesk was er nog niet. En het belangrijkste: zeer flexibel van opzet zodat we binnen een maand een marketingactie technisch konden realiseren in plaats van de gemiddelde 9 maanden die het duurde bij T-Mobile.

Waarom was deze klus Enrise op het lijf geschreven?
Hermen: Omdat we konden bieden waar Simpel behoefte aan had: Een dedicated development team bestaande uit gemotiveerde experts met veel ervaring.

Was het dan vanaf dag 1 een match made in heaven?
Hermen: Nou ja. Wij zijn een technisch bedrijf. En bij Simpel ligt de focus op verkoop. Dus we hadden verschillende DNA’s. We leken niet op elkaar. Maar volgens mij is dat wel de basis geweest voor een succesvolle samenwerking.

Zo zag de website van Simpel er uit in 2014

simpel website 2014

Kun je dat toelichten?
Hermen: Er is altijd veel waardering geweest voor elkaars kwaliteiten. We vulden elkaar al snel goed aan. Simpel door fantastische marketingacties te bedenken die enorm succesvol waren. En wij in de technische implementatie. Overigens begreep Simpel al wel vanaf dag 1 hoe belangrijk online user experience is. Daar hadden ze veel expertise over. Zo konden we erg goed sparren: Hoe moet de website er uit zien? Wat spreekt aan? Wat werkt wel en wat niet? Daar konden wij goed op voortborduren.

In die tijd bestonden de beroemde vingers uit de reclames nog niet?
Hermen: Ze werkten al met een marketingbureau toen wij aan boord kwamen. Dus de identiteit was al bekend. Net als het design, dat kregen wij in principe aangeleverd. Die vingers zijn echt het visitekaartje van Simpel geworden.

Hoe draagt Enrise bij aan dat visitekaartje?
Hermen: De naam zegt het al: Simpel. Het moet dus simpel zijn om mee te werken. Het moet voor de eindgebruiker zo makkelijk mogelijk zijn om een abonnement af te sluiten. Om je gegevens op te vragen. Te wijzigen et cetera. Hoe makkelijker, hoe beter. In de praktijk kwam het erop neer dat Enrise zoveel mogelijk complexiteit uit de interface moest halen.

Even wat technisch nu: Kun je uitleggen wat de BLL is?
Hermen: Haha, zal ik er wat developers bij roepen? Nee, zonder gekheid. BLL staat voor Business Logic Layer. Het is een stuk middleware tussen de voor- en achterkant van de systemen. We werden geconfronteerd met een complexe backend en rigide systemen. Denk aan registratie, billing, CRM, allemaal losse systemen. Maar aan de voorkant wilden we flexibel blijven. We wilden onze eigen business rules kunnen maken zodat we snel wijzigingen konden doorvoeren. Dankzij de BLL kunnen we zaken aan de voorkant regelen en pas later aan de achterkant doorvoeren. Zonder dat de klanten van Simpel er iets van merken.

In 10 jaar kun je het onmogelijk altijd eens zijn. Kun je voorbeelden geven van wanneer het spannend werd tussen Simpel en Enrise?
Hermen: Het is net een huwelijk he? Je hebt ups en downs. Je weet ook niet van tevoren precies wat er in 10 jaar gaat gebeuren. Maar zowel Simpel als Enrise groeiden flink. Dus bepaalde zaken werden complexer. Maar dat werkt twee kanten op. Enrise heeft soms de complexiteit van sommige zaken onderschat. En Simpel had vanuit hun eigen pragmatisme niet altijd het geduld voor softwareontwikkeling volgens agile methodiek. En de kosten die daarbij horen. Dat waren soms pittige gesprekken. Maar we kwamen er samen altijd weer uit.

Hoe doe je dat dan? Er samen uitkomen?
Hermen: De basis is: vertrouwen in elkaar. Maar je moet natuurlijk wel open en transparant zijn. Als er een probleem was, konden we daar altijd over praten. Geen bullshit. Maar harde en faire gesprekken voeren. Daarmee voorkom je dat er onderhuids zaken blijven spelen. Geen verborgen agenda’s dus. De mensen van Simpel en Enrise zijn enorm recht voor hun raap. Dat is essentieel gebleken voor het succes van het partnership.

Dit is de website van Simpel anno 2024

Gingen de discussies ook over techniek?
Hermen: Nee, eigenlijk nooit. Wel over de UX en interface natuurlijk. Maar niet over onderliggende technieken die we kozen. Daarin hebben ze altijd vertrouwen gehad.

Vormde de afhankelijkheid van Enrise niet een risico voor Simpel?
Hermen: Zeker. Vooral later toen Simpel echt enorm hard groeide. We hebben ze zelf op dat risico gewezen. Toen zijn we ook gaan kijken hoe we techniek breder konden gaan inzetten. Hoe kunnen we meerdere partners inzetten? Hoe zorgen we voor meer kennisdeling? En hoe vergroten we de technische kennis binnen Simpel zelf? Maar ze zeiden daarna nooit: dan gaan we het zelf maar doen. Simpel heeft altijd vertrouwen gehad in de meerwaarde die Enrise biedt.

Waaruit bestaat de meerwaarde van Enrise?
Hermen: Allereerst natuurlijk de techniek. De bouw en implementatie van zo’n gigantisch systeem. Kwalitatieve code. En het onderhoud ervan. Maar ook het feit dat we altijd kritisch durven te zijn. Als we iets tegenkomen die de technische integriteit van een systeem dreigt te schaden, dan trekken we onze mond op. Ook als het even niet uitkomt. Of als we vooraf al weten dat een opdrachtgever er niet blij mee zal zijn of het misschien niet begrijpt.

Hoe ging Simpel met die houding om?
Hemen: Er is in die 10 jaar altijd ruimte geweest voor discussie over bijvoorbeeld technical debt. Zo konden we dingen oplossen en beter maken. Dus niet alleen maar focus op geld verdienen en korte termijn denken. De dienstverlening naar klanten toe stond altijd bovenaan. Simpel verkoopt geen dure producten. De marges zijn niet groot. Maar desondanks hebben ze toch gekozen voor een robuust systeem. Dat heeft volgens mij enorm bijgedragen aan de groei en het succes.

Wanneer merkten jullie: dit gaat de goede kant op?
Hermen: We zagen natuurlijk het aantal abonnementen stijgen. Ook na de migratie. Dat hebben we toen heel doordacht aangepakt met een gefaseerde aanpak op specifieke gebruikersgroepen. Zo kregen we direct feedback en die was positief. En ondanks dat er steeds meer abonnees bij kwamen bleef het aantal supportaanvragen bij de helpdesk gelijk. Dat was een goed teken. Daarna begonnen de website en de mijnomgeving ieder jaar in de prijzen te vallen. En bij de Consumentenbond stond Simpel ook steeds bovenaan. Dan weet je natuurlijk: we zijn lekker bezig.

Maakt het voor Enrise uit of er 200.000 of 1 miljoen gebruikers zijn?
Hermen: Het wordt natuurlijk technisch complexer. Maar sommige zaken blijven altijd hetzelfde. In het begin had Simpel ‘slechts’ 200.000 gebruikers. Maar als we een systeem hadden gebouwd waar 1% van de gebruikers problemen mee had, dan hingen er 2000 man bij de helpdesk aan de lijn. Dat wilde Simpel toen niet en nu nog steeds niet. Jasper (de Rooij, eigenaar Simpel) heeft mij altijd gezegd: “Hermen, een ding. Ik wil niet in een consumentenprogramma als Radar terechtkomen. Dat moeten we ten koste van alles voorkomen”. Daarom moet het systeem altijd stabiel zijn. En problemen snel worden opgelost. Onderschat ook niet het belang van goed testen. Dit wordt nog weleens gezien als een overbodige kostenpost. Maar Simpel heeft er terecht altijd het nut van ingezien.

Wat heeft Enrise geleerd van het Simpel partnership?
Hermen: Heel veel natuurlijk. Op technisch vlak. Maar ook het managen van zo’n groot account. En wij als softwareontwikkelaars hebben ook voorbij de agile methodiek leren kijken. Je kunt niet eindeloos facturen blijven sturen zonder dat er zichtbare toegevoegde waarde wordt geboden. Het meedenken met de bedrijfsvoering van Simpel is een heel belangrijke skill van onze developers geworden. Je weet niet alles van tevoren. Maar je kunt ook niet zomaar alles loslaten. Dus zorg je er voor dat iedere twee weken alles op tafel komt. Waar zijn we? Wat speelt er? Waar lopen we tegenaan? En wat gaan we doen? Zo kun je op tijd aan knoppen draaien als scope en budget. Dat inzicht bieden is ontzettend belangrijk.

Dus niet alles draait om techniek?
Hermen: In principe kan Enrise alles bouwen. Als we mensen op de maan kunnen laten lopen, kunnen we vast ook wel zorgen dat de techniek geen issue is. Belangrijker is: hoe gaan we succesvol samenwerken? De ontwikkeling van een opdrachtgever moet daarbij centraal staan. Techniek moet de stijgende lijn binnen een bedrijf faciliteren. Maar in een ideale situatie heb je natuurlijk best of both. De juiste mix van zakelijk opportunisme, groei en natuurlijk de kwaliteit van de technische systemen.

Hoe ziet de toekomst van het partnership eruit?
Hermen: Het systeem draait nog steeds. En functioneert uitstekend. Beter zelfs dan andere systemen om ons heen. Simpel is gedurende het partnership tweemaal overgenomen. Eerst door T-mobile en recentelijk door Odido. Enrise is dus al twee keer meegegaan naar een andere organisatie. Nog steeds krijgen we het vertrouwen. Recentelijk hebben we ook nog de Simpel app ontwikkeld. Wij blijven deze dienstverlening doen zolang dat van ons gevraagd wordt. En dat doen we met veel plezier en veel trots.

Het is 2024 en nu ben je zelf een ‘Simpel-vinger’
Hermen: Ja hahaha. Geniale actie. Kudos voor onze marketeers. Ontzettend grappig. Helaas denkt nu iedereen dat ik de hele dag binnen met een zonnebril op loop, maar dat moet dan maar..

Enrise ❤ Simpel: Check de video’s!

10 jaar technisch partnership met Simpel laten we bij Enrise natuurlijk niet geruisloos voorbij gaan. Daarom staat de hele maand november in teken van deze mijlpaal. We hebben enkele Enrisers die nauw betrokken zijn bij het Simpel project geïnterviewd en tot echte ‘Simpel-vingers’ omgetoverd. De komende weken zullen Hermen (eigenaar), Mathilde (accountmanager), Anouk (tester) en Steef (backend developer)in losse video’s terugblikken op het afgelopen decennium. Check hieronder de reeks.