Waarom is het kiezen van een nieuw platform zo moeilijk? PLUS: 5 principes en 12 criteria om het makkelijker te maken

Steven de Vries
Steven de Vries

17 april 2024

Waarom is het kiezen van een nieuw platform zo moeilijk? PLUS: 5 principes en 10 criteria om het makkelijker te maken

Kiezen. Hoe meer keuze je hebt, hoe moeilijker het wordt. En als je bezig bent met de selectie van een softwarepakket voor je online business, zoals een CMS of een e-commerceplatform, dan zijn er ontzettend veel opties. En je moet bij het kiezen ook op heel veel dingen letten. Hoe maak je nou de juiste keuze? 

Als e-commercemanager, product owner of digital marketeer weet je inmiddels dat het ontzettend lastig kan zijn om alle eisen aan een nieuw pakket naast elkaar te leggen en te matchen met de informatie die je van vendors krijgt. Het uitvragen van details over functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid, schaalbaarheid, integratiemogelijkheden en kosten bij tientallen partijen is enorm veel werk en geeft niet altijd zekerheid.

Angst in je organisatie

Daar komt bij dat je misschien niet de technische expertise in huis hebt om veranderingen goed in te schatten. Je team kent je huidige oplossing van binnen en van buiten, maar dat betekent niet per se dat je ook een goede keuze kunt maken voor een nieuw platform.

En dat terwijl de implementatie van een nieuw CMS of e-commerceplatform een grote investering is en niet zonder risico. Je koopt bovendien niet alleen een softwareproduct, je maakt je ook voor jaren afhankelijk van een derde partij die je misschien helemaal niet zo goed kent. Dat zorgt voor onzekerheid – zeg maar gewoon angst – in je organisatie. Wat het nemen van een goede beslissing dan weer een stuk moeilijker maakt.

Je hebt dus een grondig vooronderzoek nodig, dat uitgaat van wat jij wilt bereiken. In de E-commerce Platform Keuzegids 2024 helpen we je op weg bij het kiezen van een nieuw e-commerceplatform en vergelijken we 23 platformen voor je, op basis van de 12 criteria hieronder.

Laat je niet vangen in de IJzeren Driehoek

Maar voordat je specifieke features en eigenschappen van allerlei pakketten naast elkaar gaat leggen, is het goed om even na te denken over de randvoorwaarden van je project.

Ieder IT-project heeft 3 belangrijke aspecten: budget, tijd en scope. Het succes van je implementatie hangt er grotendeels van af of je die 3 goed kunt balanceren. Daarvoor geven we je een paar vuistregels:

 1. Houd het projectbudget in eerste instantie zo laag mogelijk. De implementatie van een nieuw CMS of e-commerceplatform is altijd een grote verandering, maar je kunt overzicht houden en risico’s beperken door met een Minimum Viable Product (MVP) te beginnen. Zo doe je ervaring op met je nieuwe platform, zonder meteen je hele landschap overhoop te halen.
 2. Werk waar mogelijk met standaardfunctionaliteit. Zijn er features die je in je MVP per se wilt hebben? Zoek dan een platform uit dat deze features out of the box levert. Zo vervul je je belangrijkste requirements met 0 development-uren.
 3. Weinig maatwerk = weinig onderhoud. Het werken met standaardfuncties heeft nog een voordeel. Ze worden namelijk door je vendor onderhouden, zodat jouw IT’ers iets anders kunnen gaan doen. Nog een reden om waar mogelijk buy boven build te kiezen.
 4. ‘Snel’ en ‘goed’ gaan samen, maar alleen als je de scope beperkt. Met een planning waarin én de deadline én de scope vastliggen, lever je altijd in op kwaliteit. Voor een soepele implementatie zonder ongelukken zoek je dus een CMS of e-commerceplatform dat je makkelijk later nog kunt uitbreiden.
 5. De meeste ontwikkeling gebeurt na de implementatie. Je wilt na je implementatie continu kunnen meebewegen met marktontwikkelingen en nieuwe inzichten in gebruikersgedrag. Hoe lager de kosten van veranderingen zijn, hoe makkelijker dat gaat en hoe sneller je bent. Kijk dus bij het kiezen van een platform ook voorbij de implementatiefase.

De criteria: zo maak je een goede platformkeuze

Flexibiliteit, een stevige set basisfuncties en overzichtelijke kosten zijn dus de basiseisen voor een nieuw platform. De criteria die wij hanteren in onze keuzegidsen vloeien daar gedeeltelijk uit voort: 

 1. Wordt er support aangeboden? We hebben beoordeeld of ondersteuning aangeboden wordt, hoe deze aangeboden wordt én of je hiervoor moet betalen.
 2. In welke mate wordt het platform actief onderhouden? Een platform dat actief wordt onderhouden is in staat de laatste ontwikkelingen op het gebied van security en performance bij te houden. Dat is essentieel voor een lange levensduur van je platform. Wij zochten voor je uit hoe de verschillende leveranciers hun platform onderhouden.
 3. Hoe makkelijk zijn plug-ins te implementeren? Voor veel platformen zijn plug-ins beschikbaar. Met plug-ins bedoelen we software van derden die nieuwe functionaliteit toevoegt, zonder het pakket te beïnvloeden. Ze worden ook wel extensies of add-ons genoemd.
  Wij onderzochten of, en welke, plug-ins beschikbaar zijn per platform. We bekeken ook wat de mogelijkheden zijn om zelf ontwikkelde plug-ins toe te voegen aan het platform.
 4. Is er een langetermijnvisie? Welk platform je ook kiest, je wilt dat ze zo lang mogelijk mee gaat. Het is daarom belangrijk te weten wat de roadmap is. Zo weet je wanneer je grote updates of upgrades en andere belangrijke wijzigingen kunt verwachten.
 5. Out-of-the-box features Out-of-the-box features zijn functionaliteiten die al in het pakket zitten. Hoe meer van deze features, hoe completer het platform. Wij onderzochten per pakket hoeveel van deze extra functionaliteit aanwezig is.

  Kijk binnen jouw eigen onderzoek goed welke van jouw wensen matchen met de standaard functionaliteiten in de verschillende pakketten. Het kan je veel ontwikkeltijd en extra onderhoud schelen.

  Voorbeeld: Een CMS, ten behoeve van het opmaken van pagina’s als algemene voorwaarden, is niet in alle pakketten standaard aanwezig. In dit geval zul je naast je e-commerce pakket ook een oplossing moeten zoeken voor content beheer.
 6. Is het platform API-driven? Het e-commerce platform zal, afhankelijk van jouw situatie, aan andere systemen gekoppeld moeten worden. Denk hierbij aan een CMS, ERP, PIM, CRM, of externe databronnen. Wij onderzochten onder andere welke platformen gebaseerd zijn op een API-driven architectuur.
 7. Is headless (eenvoudig) te implementeren? ‘Headless’ is een term die meestal gebruikt wordt voor een CMS dat geen eigen presentatielaag heeft. Waarbij representatie (frontend) en content (backend) dus in aparte systemen zitten. Maar dit kun je ook voor e-commerce inzetten.

  Dit kan meerdere voordelen hebben:
  1. Visueel – Je kunt zelf bepalen hoe je webshop eruit gaat zien. Je zit namelijk niet vast aan de templates die het pakket biedt.
  2. Performance – e-commerce pakketten kunnen niet in alles goed zijn. Vaak worden pagina’s in het e-commerce pakket gegenereerd. Dat kan negatieve impact hebben op de prestaties. In een headless opzet heb je hier volledige vrijheid in, en controle over.
  3. Flexibiliteit – In je headless opzet kun je makkelijker koppelen met allerlei andere tools / diensten / systemen.
  4. Schaalbaarheid – Je kunt je producten en diensten makkelijker via meerdere kanalen op meerdere manieren presenteren zonder je hele backoffice aan te moeten passen
  5. SEO – Meer invloed en controle op belangrijke zaken zoals vriendelijke urls en url structuur. En het is makkelijker aan te passen aan de laatste standaarden van onder andere google.
 8. Hoe vrij is het platform van een vendor lock-in? We hebben elk platform beoordeeld op de mate waarin je met een vendor lock-in te maken kan krijgen. Waar het bij zo’n lock-in namelijk om gaat is dat een leverancier jou, als klant, afhankelijk maakt van het product of de dienst die hij aan jou levert. Met een lock-in heb je eigenlijk altijd te maken, maar er zijn gradaties.
 9. Wat zijn de kosten? Als de totale (vaste en variabele) kosten van het platform bekend zijn, kun je alle platformen beter met elkaar vergelijken. Dit is handig om te weten, vooral als budget bovenaan je lijstje van belangrijkste criteria staat. Om de totale kosten van je platform te bepalen moet je onder andere rekening houden met de duur van je licentie, transactiekosten, SLA-kosten en eventuele andere toeslagen.
 10. Hoe rijk is het ecosysteem? Sommige platformen hebben een groot netwerk van onder andere implementatiepartners. Dit betekent een ruime keuze aan partijen die jou kunnen helpen met de implementatie, configuratie en de inbeheername. Maar ook het aantal aanbieders van een legio aan plug-ins maakt een ecosysteem rijker. We zochten het voor je uit.
 11. Hoe volwassen is het platform? Er zijn platformen die al jaren bestaan en die daarmee een bewezen trackrecord hebben. En er zijn platformen die net op de markt zijn. Die nieuwe platformen zijn ‘from scratch’ begonnen met de nieuwste technieken en ze hebben (nog) geen legacy. Newbees zijn vaak flexibeler en meer bereid om mee te denken en aan jouw wensen te voldoen. Echter zal dit soms ook wat meer geduld vragen, omdat het platform nog jong is en het achterliggende bedrijf ook nog in ontwikkeling is. Er kunnen kinderziektes zijn en zaken die wellicht nog niet zo op orde zijn als bij een bedrijf dat al jaren bestaat. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn en daarom zetten we het in deze keuzegids voor je op een rijtje.
 12. Hoe composable is een oplossing? Bij composable commerce selecteer je op basis van ‘best of breed‘ de meest geschikte component voor iedere functionaliteit binnen je e-commerce landschap. Je bekijkt je landschap dus niet meer als een verzameling applicaties, maar als een verzameling functionaliteiten.

  Het grote voordeel hiervan is flexibiliteit; je kunt componenten toevoegen, verwijderen en aanpassen zonder impact op de rest van je e-commerce landschap. Dit verlaagd de kosten van aanpassingen en versnelt je time-to-market. In welke mate het platform composable is zochten we daarom voor je uit.

Voorkom dure vergissingen en maak nu werk van een goed vooronderzoek voor het kiezen van een nieuw CMS of e-commerceplatform.

E-commerce platform Keuzegids 2024