Waarom is het kiezen van een nieuw platform zo moeilijk? PLUS: 5 principes en 10 criteria om het makkelijker te maken

Steven de Vries
Steven de Vries

18 april 2023

Waarom is het kiezen van een nieuw platform zo moeilijk? PLUS: 5 principes en 10 criteria om het makkelijker te maken

Kiezen. Hoe meer keuze je hebt, hoe moeilijker het wordt. En als je bezig bent met de selectie van een softwarepakket voor je online business, zoals een CMS of een e-commerceplatform, dan zijn er ontzettend veel opties. En je moet bij het kiezen ook op heel veel dingen letten. Hoe maak je nou de juiste keuze? 

Als e-commercemanager, product owner of digital marketeer weet je inmiddels dat het ontzettend lastig kan zijn om alle eisen aan een nieuw pakket naast elkaar te leggen en te matchen met de informatie die je van vendors krijgt. Het uitvragen van details over functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid, schaalbaarheid, integratiemogelijkheden en kosten bij tientallen partijen is enorm veel werk en geeft niet altijd zekerheid.

Angst in je organisatie

Daar komt bij dat je misschien niet de technische expertise in huis hebt om veranderingen goed in te schatten. Je team kent je huidige oplossing van binnen en van buiten, maar dat betekent niet per se dat je ook een goede keuze kunt maken voor een nieuw platform.

En dat terwijl de implementatie van een nieuw CMS of e-commerceplatform een grote investering is en niet zonder risico. Je koopt bovendien niet alleen een softwareproduct, je maakt je ook voor jaren afhankelijk van een derde partij die je misschien helemaal niet zo goed kent. Dat zorgt voor onzekerheid – zeg maar gewoon angst – in je organisatie. Wat het nemen van een goede beslissing dan weer een stuk moeilijker maakt.

Je hebt dus een grondig vooronderzoek nodig, dat uitgaat van wat jij wilt bereiken. In de E-commerce Platform Keuzegids 2023 helpen we je op weg bij het kiezen van een nieuw e-commerceplatform en vergelijken we 18 platformen voor je, op basis van de 10 criteria hieronder. Binnenkort publiceren we net zo’n gids voor contentmanagementsystemen. Wil je daar alvast een voorproefje van? Neem dan even contact op.

Laat je niet vangen in de IJzeren Driehoek

Maar voordat je specifieke features en eigenschappen van allerlei pakketten naast elkaar gaat leggen, is het goed om even na te denken over de randvoorwaarden van je project.

Ieder IT-project heeft 3 belangrijke aspecten: budget, tijd en scope. Het succes van je implementatie hangt er grotendeels van af of je die 3 goed kunt balanceren. Daarvoor geven we je een paar vuistregels:

 1. Houd het projectbudget in eerste instantie zo laag mogelijk. De implementatie van een nieuw CMS of e-commerceplatform is altijd een grote verandering, maar je kunt overzicht houden en risico’s beperken door met een Minimum Viable Product (MVP) te beginnen. Zo doe je ervaring op met je nieuwe platform, zonder meteen je hele landschap overhoop te halen.
 2. Werk waar mogelijk met standaardfunctionaliteit. Zijn er features die je in je MVP per se wilt hebben? Zoek dan een platform uit dat deze features out of the box levert. Zo vervul je je belangrijkste requirements met 0 development-uren.
 3. Weinig maatwerk = weinig onderhoud. Het werken met standaardfuncties heeft nog een voordeel. Ze worden namelijk door je vendor onderhouden, zodat jouw IT’ers iets anders kunnen gaan doen. Nog een reden om waar mogelijk buy boven build te kiezen.
 4. ‘Snel’ en ‘goed’ gaan samen, maar alleen als je de scope beperkt. Met een planning waarin én de deadline én de scope vastliggen, lever je altijd in op kwaliteit. Voor een soepele implementatie zonder ongelukken zoek je dus een CMS of e-commerceplatform dat je makkelijk later nog kunt uitbreiden.
 5. De meeste ontwikkeling gebeurt na de implementatie. Je wilt na je implementatie continu kunnen meebewegen met marktontwikkelingen en nieuwe inzichten in gebruikersgedrag. Hoe lager de kosten van veranderingen zijn, hoe makkelijker dat gaat en hoe sneller je bent. Kijk dus bij het kiezen van een platform ook voorbij de implementatiefase.

De criteria: zo maak je een goede platformkeuze

Flexibiliteit, een stevige set basisfuncties en overzichtelijke kosten zijn dus de basiseisen voor een nieuw platform. De criteria die wij hanteren in onze keuzegidsen vloeien daar gedeeltelijk uit voort: 

 1. Standaardfunctionaliteit. Hoe meer van jouw requirements in het standaardpakket zitten, hoe minder je hoeft te bouwen of extra aanschaffen. Simpele rekensom en dus een belangrijk aspect van je keuze.
 2. Uitbreidbaarheid. Hoe krachtig een platform ook is, je wilt altijd dingen die er niet in zitten. Dat geeft niet, als het makkelijk is om het platform uit te breiden met extensies.
 3. API’s. E-commerceplatformen en CMS’en draaien al lang niet meer in een vacuüm. Hedendaagse IT-landschappen bestaan uit tientallen systemen die continu data uitwisselen. Een goed werkende en goed gedocumenteerde set API’s is wat ons betreft dus een basisvoorwaarde voor ieder nieuw platform.
 4. Vendor lock-in. Een platformkeuze mag wat ons betreft nooit onomkeerbaar zijn. Als jouw business zich zo ontwikkelt dat je naar een ander systeem wilt, moet dat kunnen zonder al te veel kosten en risico.
 5. Total cost of ownership. We hadden het er hierboven al even over: niet alleen de implementatiekosten, maar ook de lopende kosten van gebruik, zoals licenties en onderhoud, zijn een factor. In een markt met dunne marges kan dit zelfs de bepalende factor zijn.
 6. Composable? Vooral in e-commerce is composable een belangrijke trend. Het idee: niet meer alles op één platform bouwen, maar werken met een tussenlaag die een selectie best of breed-applicaties met elkaar verbindt en ieder stuk software laat doen waar het goed in is. Met andere woorden: kies voor een platform dat je, via API’s, makkelijk kunt aanvullen met functionaliteit uit andere pakketten. En kies vooral ook een platform waarvan je functionele ‘blokken’ kunt hergebruiken in verschillende digitale klantreizen. Vaak zijn dit platformen die gebouwd zijn op een MACH-architectuur.

Deze criteria vullen we altijd aan met kritische vragen over de vendor zelf en het ecosysteem rond het platform.

 1. Actief onderhoud. Welk platform of systeem je ook kiest, het moet een paar jaar meekunnen. Je hebt dus een platform nodig met een bedrijf erachter dat niet alleen security en performance garandeert voor de toekomst, maar dat ook blijft komen met verbeteringen en nieuwe functionaliteit.
 2. Support. Heb je problemen met je software, dan wil je snel terecht kunnen bij mensen die het platform goed kennen. Liefst zonder extra factuur.
 3. Langetermijnvisie. Past jouw roadmap een beetje bij de roadmap van het product dat je aanschaft? Een leverancier die op het punt staat een totaal andere afslag te nemen als jij – bijvoorbeeld een CMS-leverancier die vol inzet op headless, terwijl jij juist nog even hybride wilde blijven – past niet bij jouw toekomstplannen.
 4. Een rijk ecosysteem. Sommige platforms bestaan al heel lang en worden wereldwijd veel gebruikt. Rondom die platforms ontstaat vaak een ‘ecosysteem’ van extensie-bouwers, partners en experts. Minder bekende platformen hebben zo’n ecosysteem vaak niet en dat kan je in de weg zitten bij implementatie en gebruik. En bij het werven van developers of het inkopen van expertise.

Voorkom dure vergissingen en maak nu werk van een goed vooronderzoek voor het kiezen van een nieuw CMS of e-commerceplatform.

Download de E-commerce Platform Keuzegids

Plaatje niet zichtbaar? Er staat: Kies het juiste platform download onze E-commerce Platform Keuzegids 2023 🙂