Enrise: een “Silicon Valley-like company”

Wendy Kooistra
Wendy Kooistra

3 november 2022

Enrise: een "Silicon Valley-like company"

Tech engineer Gergely Orosz schreef in 2020 op zijn Pragmatic Engineer blog een stuk met de titel “What Silicon Valley “Gets” about Software Engineers that Traditional Companies Do Not”. Trots concluderen wij; Enrise kan zich gewoon meten aan die Silicon Valley bedrijven! 

“Ik heb gemerkt dat bedrijven in Silicon Valley consequent een paar dingen ‘snappen’ die hun traditionele tegenhangers niet begrijpen. Of in de praktijk niet toepassen – vooral niet in Europa. Dit zijn zaken die resulteren in snellere innovatie op bedrijfsniveau, betere professionele groei voor developers, en simpel gezegd; het beter inzetten van hun mensen.” begint Orosz zijn blog.

Wat is een Silicon Valley-like company?

Met de term “Silicon Valley-achtig bedrijf” verwijst Gergely naar moderne bedrijven. Vergelijkbaar met een Facebook en Google, waar de output van de werknemers bovengemiddeld is. Bedrijven die door een aantal zeer belangrijke organisatorische aspecten meer uit hun mensen halen dan traditionele bedrijven. Een aantal van deze aspecten staan bij Enrise ook hoog in het vaandel. 

Als sinds 2017 zijn we zelfsturend. Je leest in het blog van Barbara hoe dat ons al een aantal jaar verder brengt dan een traditionele organisatiestructuur. En als je verder leest in dit artikel zul je zien hoe de door Orosz genoemde aspecten terugkomen bij ons. Waardoor we ons dus een Sillicon Valley-achtig bedrijf kunnen noemen.

1. Autonomie voor developers

In traditionele bedrijven worden projecten aangenomen en veelal in hapklare taken aan de developers toebedeeld. Om die uit te voeren zonder al te veel vragen te stellen. Bij de Silicon Valley-achtige bedrijven, zo schrijft Orosz, wordt verwacht dat developers vooral zelf uitzoeken wat het hoe en waarom achter een project is. Initiatief nemen wordt toegejuicht en vooral het grotere geheel achter de business vraag doorgronden is een must. 

Het is die autonomie van developers die we bij Enrise ook graag zien. Dus bij ons geen management, geen directie, maar professionals die willen Enrisen op alle mogelijke manieren.

“Bij traditionele bedrijven wordt van ontwikkelaars simpelweg verwacht dat ze toegewezen werk afronden. Bij Sillicon Valley-achtige bedrijven gaat het om het oplossen van problemen die het bedrijf heeft. Dit is een enorm verschil. Het beïnvloedt het dagelijkse leven van elke developer.”

In dit blog van Vincent Hagen lees je waarom een Enrise projectteam door onder andere die autonomie de business geld oplevert.

2. Nieuwsgierige probleemoplossers

Wij kunnen het ons oprecht niet voorstellen, maar ook wij zien het wel eens voorbij komen. Traditionele bedrijven die hun developers maximaal willen inzetten op waar ze goed in zijn, programmeren. Zoveel mogelijk uren in je dag daadwerkelijk met code bezig zijn. En natuurlijk, ook wij zijn een projectorganisatie die geld verdient op basis van verkochte uren. Dus bij ons is billability ook een ding. We zeggen ook niet dat we het perfect doen, maar wij zien wel in dat onze developers en onze klanten gelukkig zijn en beter resultaat krijgen als we gaan voor een gezonde mix van technische vaardigheden, communicatie en probleemoplossend vermogen.

“Software engineers die worden aangemoedigd om problemen op te lossen, zullen vaak stoppen en nadenken voordat ze aan het werk gaan en kansen voor meer impact identificeren.”

Onze nieuwsgierige probleemoplossers geven we ook onbeperkte vrije dagen. We willen de nieuwsgierigheid behouden door alle Enrisers te stimuleren tijd te nemen voor zichzelf. Dat bevordert volgens ons het werkgeluk. Je leest er meer over in dit blog.

3. Transparantie van interne gegevens, code en documentatie

Hoe meer informatie je openbaar maakt voor alle mensen in je organisatie hoe meer je de werknemers de mogelijkheid geeft beslissingen te maken die rekening houden met impact op allerlei zaken binnen de organisatie. Bij Enrise gebruiken we daar onder andere een dashboard voor die essentiële informatie en statistieken laat zien.

Bij Enrise is dus echt alles openlijk beschikbaar voor iedereen, dus ook  salarissen. Je leest er meer over in het blog Salaris? Daar praten wij dus wel over!

4. Ik, jij, wij

Net als bij die Silicon Valley-achtige bedrijven ben je bij Enrise niet alleen verantwoordelijk voor jezelf en jouw team. Je draagt ook verantwoordelijkheid voor het collectief Enrise. Je bent niet alleen je functie, je streeft ook doelen na op het gebied van finance, accountmanagement etc. Onze taskforces en domeinen brengt Enrisers bij elkaar die gezamenlijk een bijdrage leveren aan alle andere  aspecten van bedrijfsvoering.

Silicon Valley-developers worden ook aangemoedigd om met de rest van het bedrijf te communiceren en relaties op te bouwen buiten alleen collega-developers, schrijft Orosz. Dat is bij ons niet anders. Het vijfde punt in het stuk van Orosz sluit daarbij aan. Het gaat over communicatie intern en leren van elkaar. Bij Enrise organiseren we bijvoorbeeld geregeld een Demo Thursday en een Conference Day. Developers kunnen kennis delen of juist iets laten zien waar de anderen op kunnen reageren om het nog beter te maken. Leren van elkaar is de essentie, het beste in elkaar naar boven halen.

Maar ook extern, bijvoorbeeld met onze klanten en developers aan klantzijde, zijn onze eigen developers vaak in gesprek. Wij geloven in de kracht van de juiste mensen met elkaar te laten praten en doen dus niet aan tussenlagen.

Maar let op! “Als je eenmaal in een Sillicon Valley-achtige omgeving hebt gewerkt, heb je ook moeite om terug te gaan naar de “traditionele” werkplek. Zo’n plek waar iedereen zijn goed gedefinieerde rol heeft en de wenkbrauwen worden opgetrokken als je eruit stapt.” 

Orosz eindigt zijn verhaal met de vraag of jij als developer een probleemoplosser wilt zijn of een fabrieksarbeider. Als jij die probleemoplosser bent die denkt het beste uit zichzelf te kunnen halen door de juiste combinatie van vrijheid en verantwoordelijk voor jezelf, je team en een collectief laat je dan inspireren door onze cultuur, onze mensen en onze projecten. En check onze vacatures!