Enrise Summer Vibes dankzij onbeperkte vrije dagen pilot

Wendy Kooistra
Wendy Kooistra

7 juli 2022

Enrise Summer Vibes dankzij onbeperkte vrije dagen pilot

De zomervakantie staat voor de deur. Ook bij Enrise maakt een heel aantal collega’s zich op voor een paar vrije weken aan de Nederlandse of buitenlandse kusten. Wordt het eindelijk weer een ‘normale’ zomer?

Niet bij Enrise 🙂 Nou, het valt wel mee hoor, maar we doen wel weer iets dat niet helemaal bij het ‘normaal’ hoort in het bedrijfsleven. We zijn gestart met een pilot voor onbeperkte vrije dagen. Eind vorig jaar hebben we met elkaar afgesproken dat we in 2022 willen kijken of het werkt; het aantal vakantiedagen expliciet NIET vastleggen. 

UPDATE! We hebben eind november besloten of we van de pilot ons daadwerkelijke nieuwe beleid maken in 2023. Je leest ‘t besluit hier.

Vrijheid blijheid? 

Er is een aantal redenen waarom we dit willen proberen. Maar voorop staat dat dit volgens ons de vrijheid vs. verantwoordelijkheid van iedere Enriser ultiem aanspreekt.

2 andere redenen waarom we dit proberen

  • Soms komt het even beter uit om een dagje extra te nemen zonder dit direct te moeten compenseren. Door dit in goed overleg met het team te bespreken, kan iedereen vrij nemen wanneer dit nodig is. Zo zit je lekkerder in je vel en ben je uiteindelijk productiever, lijkt ons. Goed voor iedereen!
  • De teams bepalen bij het aannemen van een nieuwe collega al de primaire beloning (maandsalaris) en diverse secundaire beloningen (bijv. lease-auto) dus eigenlijk is het ook gewoon raar dat de secundaire beloning van vakantiedagen nog Enrise-breed vast staat.

Wat als het niet werkt?

We hebben als één van de weinige bedrijven in Nederland volledige transparantie qua onze beloning en volledige zeggenschap over het functioneren van onze teams, dus we achten de kans klein dat we tegen hele grote issues aan gaan lopen. Het kan echter altijd gebeuren.

Mochten er zulke grote issues ontstaan dat we er niet uitkomen, dan draaien we als laatste redmiddel de hele oefening terug. Iedereen krijgt dan naar rato het restant van de vakantiedagen die in zijn of haar contract zijn opgenomen toebedeeld.

Dit is wel een worst case scenario, want de teams kunnen zelf ook kiezen voor een vast aantal vakantiedagen als een niet vastgesteld aantal vrije dagen niet voor hen werkt. Bovendien kijkt ons HR Domein mee hoe dit verloopt.

En werkt er dan nog iemand deze zomer?

Natuurlijk! We kunnen deze pilot draaien omdat we weten dat we verantwoordelijke mensen in huis hebben. We zijn samen verantwoordelijk voor Enrise en zodoende zit je helemaal niet lekker op je Enrise strandlaken, met Enrise zonnebril, aan je Enrise-gele cocktail als je je werk waar je collega mee verder moet niet af had of je klant wacht op die ene release.

PS.Wist je dat we nog een pilot draaien? Een pilot waarbij het collectief de zeggenschap heeft over de winst die we maken. Je leest er in dit blog alles over.

UPDATE! We hebben eind november besloten of we van de pilot ons daadwerkelijke nieuwe beleid maken in 2023. Je leest ‘t besluit hier.