Salaris? Daar praten wij dus wel over!

Ralphine van Braak 2021
Ralphine van Braak

22 november 2021

Salaris? Daar praten wij dus wel over!

In NRC schreef Japke-d. Bouma onlangs dat wij werkende mensen liever niet over ons salaris praten en waarom dat maar beter is ook. “Een leuk stukkie” schreef Enriser Wolf toen hij het artikel deelde in Slack. En dat is het zeker, want het staat vol met zinnige argumenten en ervaringen die haar visie onderschrijven. Maar nu ik, want wij praten dus wel over salaris en dit is waarom…

Zoals jij als lezer misschien wel weet is Enrise een zelfsturend collectief. Je vindt bij ons dus geen directie en geen managers. Samen dragen we de verantwoordelijkheid om Enrise te sturen. Ja, dat is echt waar! En dat houdt in dat iedere Enriser bij de gegevens moet kunnen die een normaal ‘management’ heeft. Zodat we zo geïnformeerd mogelijk deze verantwoordelijkheid kunnen uitvoeren. Salarissen zijn onderdeel hiervan en dus zijn ze open. Voor iedereen binnen Enrise.

Mijlpaal

Zo stellig als het hierboven staat, zo uitdagend was het natuurlijk wel om deze stap te nemen. De afgelopen jaren zijn er meerdere keren voorstellen gedaan, maar toen waren we er nog niet aan toe. Niet voor niets schrijft ons HR domein in de zomer van 2020 dat we een mijlpaal hebben bereikt in onze ontwikkeling naar een volledig zelfsturende organisatie. Nu, najaar 2021, werken we nog steeds naar tevredenheid met open salarissen. Voor elke werknemer binnen Enrise is een gedeelde spreadsheet met alle salarissen in te zien. In deze sheet is ieders naam, functietitel, team, startdatum, en salaris weergegeven. 

Wanneer ik dit aan mensen buiten Enrise vertel kijken ze me bevreemd aan en soms zelfs een beetje verschrikt. Zeggen dat ik elke dag zonder kleren naar m’n werk ga is niet veel gekker, lijkt het. Maar zijn die open salarissen wel zo gek? In dit blog leg ik je uit waarom deze gegevens zo belangrijk zijn voor Enrise.

Salaris, geen witlof maar tomaten

Japke-d. schreef in haar stuk als mooie uitsmijter: “Salaris is als witlof. Je kunt er van alles mee, het is een beetje bitter en het groeit het best in het donker.” Daar slaat ze de spijker op z’n kop: het verwoordt mooi de mindset van hoe veel mensen tegen salaris aan kijken. Die mindset is alleen nou net niet de mindset van Enrise. Bij ons is salaris als tomaten. Het kan niet groeien in het donker, alleen in de volle zon. 

Japke-d Bouma in NRC over salarissen op 2 november 2021

Bij Enrise is er niet de mogelijkheid om individueel met een werkgever te gaan praten over wat je verdient. Er is namelijk geen één specifieke werkgever; we bepalen alles zelf én samen. Daarom kunnen gesprekken over salarisverhoging niet geheim zijn. De zon waarin de tomaten groeien is je team. Want wie kan er beter een besluit nemen over iemands salaris dan diens directe collega?

Bij ons is er niet zoiets als ‘er toevallig achter komen hoe oneerlijk het allemaal is verdeeld’. Alle informatie ligt immers gewoon voor je neus. Mocht je alsnog vinden dat iets oneerlijk is dan neem je de vrijheid om hier met anderen over in gesprek te gaan. Daarmee raak ik ook precies een heel belangrijke kernwaarde van Enrise. Ask first, judge later. Dit betekent dat je je vragen niet in het donker houdt en laat uitgroeien tot waarschijnlijk ongegronde oordelen, maar dat je vragen ook daadwerkelijk stelt en daarna tot een eerlijke conclusie kunt komen. Elk salaris heeft context en geschiedenis en die is niet af te lezen uit een simpel cijfertje.

Gezond

Om salarissen in de zon te laten groeien, moet de rest van de omgeving ook gezond en vruchtbaar zijn. Hiervoor zijn een aantal zaken van belang:

  1. De salarissen zijn alleen open binnen Enrise. Het blijft vertrouwelijke informatie en het salaris van je collega bespreek je dus niet met iemand buiten Enrise.
  2. Iedere Enriser weet bij binnenkomst dat zijn salaris geen geheim is voor de rest. Er is dus een gedeelde en gedragen afspraak en acceptatie.
  3. Het is van belang dat je een gezond beeld van salaris hebt. Je hebt geen salaris om boven iemand anders uit te kunnen steken. Evenmin bepaalt je salaris dat je aan iemand ondergeschikt bent. Salaris moet geen prijskaartje worden die je aan je medemens hangt om daar vervolgens zonder pardon zijn kwaliteit en persoonlijkheid aan te koppelen.

Enrise salarissen zijn dus als tomaten. We zetten ze juist in het licht. Niet alle tomaten zijn even groot, maar we zorgen met elkaar wel voor een gezond geheel. Die salarissen zijn namelijk ook belangrijk omdat we met elkaar verantwoordelijk zijn voor Enrise. We sturen met elkaar, en zonder volledig inzicht in wat er in komt en uit gaat kunnen we niet de juiste keuzes maken. Kortom, wij geloven dus wel in open salarissen. Mocht je nou meer willen weten over zelfsturing en transparantie in een bedrijf, neem dan vooral contact met ons op!