Web vs App: vrienden, vijanden of concullega’s?

Jeroen Hauser
Jeroen Hauser

24 maart 2020

Apps diensten

Gebruikers spenderen de laatste jaren steeds meer tijd aan mobiele apps. Maar ook het gebruik van traditionele website en webapplicaties blijft ongekend hoog. Ieder kanaal komt met eigen voor- en nadelen voor gebruikers en uitgevende partijen. Een overzicht!

Vindbaarheid

Het web is uitermate geschikt voor het uitbreiden van je bereik en het opbouwen van een merk. Zelfs als een mobiele app het voornaamste kanaal is voor een uitgever. Een website wordt dan gebouwd om de app te kunnen promoten. Via een website word je namelijk opgenomen in zoekmachines. Daarnaast is het mogelijk om gebruikers pagina’s te laten delen via sociale media.

Als gebruikers op zoek zijn naar iets nieuws, dan is het web de plek waar ze dat gaan zoeken. Ondanks dat kun je als uitgever investeren in de vindbaarheid van apps in app stores. Echter is er slechts een handvol gebruikers die daar daadwerkelijk rondkijken voor inspiratie.

Betrokkenheid

Waar mobiele apps in uitblinken is de betrokkenheid van gebruikers, wat uitgevers kunnen aanjagen via actieve berichtgeving (push notifications). Volgens onderzoek van Accengage accepteert 44% van de iOS-gebruikers en 91% van de Androidgebruikers berichtgeving van mobiele apps, In de webbrowser is dat slechts 12 procent.

Interessant is het verschil met het aantal gebruikers dat daadwerkelijk reageert op berichtgeving. Alle platforms worstelen hiermee en over de jaren dalen deze percentages. Gemiddeld genomen zorgen maar één op de 10 notificaties ervoor dat een gebruiker daadwerkelijk in actie komt. Op berichtgeving op het web wordt verrassenderwijs twee keer zoveel gereageerd dan bij berichtgeving via mobiele apps.

Enerzijds kan dit komen doordat gebruikers op web enorm selectief zijn in het toelaten van berichtgeving. Aan de andere kant geven de cijfers ook een vertekend beeld. Berichtgeving via mobiele apps verschijnt op het startscherm van het device. Gebruikers lezen deze berichten wel degelijk, zonder dat er een reden is om door te navigeren naar de mobiele app. Die gebruikers hebben dus wel degelijk interactie gehad met de uitgever. Helaas is deze “stille interactie” niet meetbaar.

Privacy

Een ander groot verschil tussen webapplicaties en mobiele apps is privacy. Het gebruik van websites en webapplicaties is volledig anoniem te houden. Tenminste als de uitgever de gebruiker niet dwingt een account aan te maken en in te loggen. Via de browser kun je zelfs een “incognito modus” gebruiken en de geschiedenis van websitebezoeken en zoekopdrachten wissen.

Voor mobiele apps is dit onmogelijk om te verbergen. Gebruikers kunnen hun account bij een uitgever opzeggen. Ze kunnen de mobiele app verwijderen en via de recente privacywet eisen dat hun gegevens definitief worden gewist. Maar alsnog blijft altijd in de app stores terug te vinden welke mobiele apps ooit op een device hebben gestaan. Volledig inzichtelijk voor familieleden als functionaliteiten zoals bijvoorbeeld Family Sharing zijn geactiveerd.

Beide kanalen zijn interessant

Hoewel de wereld geniet van tegenstellingen met een duidelijke winnaar of verliezer, moet ik jullie hier toch gaan teleurstellen. Zowel websites, webapplicaties en mobiele apps hebben unieke voordelen die elkaar aanvullen. Voor sommige uitgevers is aanwezig zijn op het web onontkoombaar om een nieuw publiek aan te boren. Maar voor haar bestaande gebruikers is het gemak en de betrokkenheid van een mobiele app belangrijk.

Goed voorbeeld: Simpel.nl, verkoop en acquisitie van klanten doen zij via de website. Via de app gaan de gebruiksstatistieken en zelfbeheer. Op beide kanalen is er toegang tot de klantenservice

We denken graag mee over een volledige multi channel oplossing. Daarbij ontwikkelen wij met bepaalde technieken die componenten en logica met elkaar kunnen delen en daardoor optimaal geschikt zijn. Zo kunnen onze klanten met geringe toename in doorlooptijd en budget op meerdere platforms aanwezig zijn.