Een e-commerce app als verlengstuk van je webshop

Jeroen Groenendijk
Jeroen Groenendijk

28 december 2021

Enrise e-commerce

Alle grote webwinkels, van Coolblue en Bol.com tot Albert Heijn en Hema, hebben inmiddels een mobiele app. En het zijn veelvuldig gedownloade apps! Maar waarom hebben ze naast die succesvolle webshop ook een app? In dit blog leg ik precies uit waarom én hoe je het aanpakt.

In een trendrapport van dit jaar gaf 65 procent van de MKB’ers aan dat personalisatie en een omnichannel benadering belangrijk voor ze is, maar meer dan de helft is er nog niet klaar voor. Een app kan helpen bij het bieden van een betere en toegespitste klantervaring. Volgens een analyse van Google nam tijdens de lockdowns het gebruik van mobiele winkelapps met 20 procent toe. Maar los daarvan, wist je dat een app gebruiker 37% meer uitgeeft? Een app is dus een belangrijk verlengstuk van je (web)winkel.

Jouw webshop heeft dus een app nodig

Naast je webshop kun je klanten van meer gemakken voorzien met een mobiele e-commerce app. De app van jouw webshop staat prominent op het scherm van je klant, geen SEO strijd op Google elke keer als de klant op zoek is naar een product. Met het installeren van de app is een grote stap in de klantreis genomen om de klant te binden. Ziet je klant iets dat ze misschien ook willen kopen? Met een paar klikken heb is het gevonden en opgeslagen op een verlanglijstje. Mede dankzij het review process van Apple wekt een app ook snel vertrouwen op voor je webwinkel. Een app geeft ook veel vrijheid, de app kan namelijk gebruik maken van de sensoren die er op een telefoon zitten. Barcodes van producten kunnen gescand worden met de camera en een afhaalpunt kan gezocht worden met de GPS.

App Development whitepaper

Test snel de markt

Het zal duidelijk zijn dat je er met het hebben van een app niet direct bent. Je zult mensen moeten overtuigen dat ze echt jouw app moeten installeren en gebruiken. Hiervoor kun je vooraf onderzoek (laten) doen, maar het zal ook veel neerkomen op kleine experimentjes doen en meten wat de gebruikers vervolgens doen. Je kan zelfs vergelijkingen gaan maken met je webshop (of fysieke winkel). Het fijne aan het werken in stappen is dat je niet vooraf al een enorm budget hoeft te reserveren. Een mobiele app laten maken kost soms net zoveel of meer als je webshop. Zeker als je extra haakjes wilt zoals een kookgids, klantenpas of barcode scanner.

Bij Enrise beginnen we daarom graag met een MVP: een minimale vorm van je product dat op de markt wordt ‘getest’. Het bouwen van een MVP is een iteratief proces. In eerste instantie kijk je of je idee werkt. Als het levensvatbaar blijkt krijg je een steeds beter beeld van de functies die je nog meer moet uitwerken om succesvol te zijn. Je krijgt dus op korte termijn direct iets dat waarde biedt en waarbij de kosten geminimaliseerd worden. 

Webinar

De bouw van een digitale crosschannel klantreis staat altijd bol van de spanning tussen klantervaring, business value, tijd en budget. De enige manier om daarmee om te gaan is: harde keuzes maken. Maar hoe doe je dit en welke keuzes maak je? Kijk het webinar terug dat we er over gemaakt hebben.

Benieuwd naar de nieuwste trend?

Lees het blog dat we schreven over de IT-transformatie van B2B naar D2C.