Simpel zet volgende stap in klanttevredenheid

Martijn van de Polder

Je hebt tevreden klanten. Omdat je snel bent. Vriendelijk. En omdat je doet wat je belooft. Kan de klanttevredenheid dan nog omhoog? Simpel vindt van wel en zet de volgende stap in klanttevredenheid: site search.

Simpel is de aanbieder van sim-only-abonnementen en is met honderdduizenden klanten een grote speler in de telecombranche. Met die grootte komen ook meer vragen van klanten die door de medewerkers worden beantwoord, veelal per telefoon.

Zolang het aantal klanten stijgt, stijgt ook de bezetting van de klantenservice. Dat kan anders. Want de antwoorden op vragen staan gewoon op de website, op veelgestelde-vragen-pagina’s die door de medewerkers netjes worden bijgehouden en aangevuld. Alleen weten klanten die niet altijd makkelijk te vinden. Met goede site search los je dat op.

Award winning site search

Simpel koos voor Pandosearch, de bekroonde site search van Enrise die content op websites zo stroomlijnt, dat bezoekers snel kunnen vinden wat ze nodig hebben. Voor Simpel.nl begint dat al op de homepage met de zoekbalk die verrijkt is met autocomplete-functie en autosuggest-functie. Autocomplete vult teksten aan op basis van de eerste letters die je typt. Autosuggest kijkt niet alleen naar de woorden, maar toont ook gerelateerde onderwerpen die met je vraagstelling te maken hebben.

De meeste zoekresultaten komen uit bestaande FAQ’s, waarbij we elke vraag zien als een los document. Het voordeel voor de bezoeker is dat men niet door categorieën hoeft te bladeren om te zien of daar het antwoord op de vraag staat. Je krijgt direct het juiste antwoord.

De resultaten worden gepresenteert op een zoekresultaatpagina waar je uitgebreider kunt zoeken. In eerste instantie wordt die resultaatpagina geladen als PHP-pagina, maar vervolgens gedraagt het zich als Single Page Application, waardoor het bladeren door resultaten razendsnel gaat.

Drietrapsraket

Dat zoeken zich niet alleen beperkt tot een zoekbalk, bewijst deze site. De vragen en antwoorden zijn ook benaderbaar via een drietrapsraket:

  1. Waar gaat je vraag over?
  2. Wat is het onderwerp?
  3. Veelgestelde vragen over dat onderwerp

Met slechts 3 klikken kom je zo tot de juiste informatie in no-time.

Het doel van Pandosearch op Simpel.nl is de druk te verlagen van de klantenservice. Dat de klantenservice niet evenredig hoeft te groeien met de groei van het aantal klanten, met uiteindelijk kostenreductie én meer tevreden klanten.

 

Vond je dit interessant?

Abonneer je nu op onze Enrise Stories en ontvang onze stories in tech & business 1x per maand in je mailbox.

You are awesome.

Leuk dat je erbij bent!
Binnenkort ontvang je jouw eerste editie.

Start typing to search