Advies

MVP trajecten

In korte tijd zoveel mogelijk waarde leveren
MVP trajecten

Iedereen begrijpt inmiddels wel wat er met een MVP (Minimum Viable Product) wordt bedoeld, toch? Jouw business idee als mini-product, dat in zowel kosten als tijd efficiënt is gebouwd. Je hebt hiermee een product neergezet dat je de kans geeft om door te ontwikkelen op basis van feedback uit de markt. En de ontwikkeling van deze miniversie kost minder investering en dus minder risico. Maar levert wel direct waarde op. Als je niet wist waarom je dit wilde, dan heeft bovenstaande je waarschijnlijk inmiddels overtuigd.

Maar dit mini-product, dat dus direct waarde oplevert(!), is er natuurlijk niet zomaar. Bij de ontwikkeling van jouw MVP hoort – vinden wij – een MVP traject met een bijbehorende werkwijze en gedachtegang. We leggen je graag uit wat we daar mee bedoelen én hoe we dat voor jouw business laten werken.

Basisprincipes

We hebben de belangrijkste basisprincipes hierboven al genoemd, maar nog even op een rijtje waar het in de kern om gaat:

  • het ontwikkelen van een werkend product dat direct waarde biedt;
  • binnen een kort tijdsbestek tot stand komt;
  • waarbij de kosten worden geminimaliseerd;
  • waar de core functionaliteiten kunnen worden uitgebouwd

Dit product is een minimale vorm dat op de markt wordt ‘getest’. Je bent natuurlijk nieuwsgierig naar de levensvatbaarheid van je nieuw bedachte app, portal, reserveringssysteem, etc. Tegelijkertijd wil je niet 100% van je budget besteden met beperkte kennis van de markt.

In onderstaande fragment van Enrise Business Talks vertelt onze Business Developer Mees Rijs je meer over de MVP-filosofie

MVP traject

MVP visual

Bij de ontwikkeling is het erg belangrijk alleen de kernfunctionaliteiten te ontwikkelen die een specifiek probleem oplossen en de eerste groep gebruikers tevreden stellen. In wezen is dit het basismodel van je product dat voldoet aan het primaire doel dat je wilt bereiken.

MVP werkwijze

Het bouwen is een iteratief proces. Niet alleen helpt een MVP bij het valideren van je idee. Ook geeft het richting aan welke functionaliteiten je nog meer moet opnemen om succesvol te zijn.

Beroemde MVP’s

Wist je dat AirBNB, Facebook, Amazon, Twitter en ook Uber allemaal het levenslicht zagen als MVP?

Meer lezen

We schreven meerdere blogs over het begrip MVP, je vindt hier een overzicht: