Welkom op de wereld kleine web applicatie

Bobby Bouwmann
Bobby Bouwmann

14 oktober 2021

Welkom op de wereld kleine web applicatie

Nu ik zelf net vader ben geworden van een klein ventje zit ik volop in de ‘ontwikkeling’ van mijn pasgeboren baby. En hier op mijn lichtblauwe wolk zag ik opeens de vergelijking met de ontwikkeling van een web applicatie. Ik wil mijn baby natuurlijk geen Minimum Viable Product noemen. Maar je zou het MVP van je applicatie wel je baby kunnen noemen. Het is de basis, heeft core functionaliteiten. En die extra en uitbreidende features komen als de baby groter wordt. 

Wat is nou precies een MVP?

MVP staat voor minimum viable product. Het is een vroege versie van het product met de kernfunctionaliteit die de waarde en oplossing duidelijk maken voor de eindgebruiker. 

Een MVP is ideaal om snel een applicatie te bouwen. Dit omdat het alleen core-functies bevat. Bovendien stelt de MVP-productontwikkeling aanpak ons in staat om; 

  • de markt te onderzoeken, 
  • waardevolle gebruikers feedback te verzamelen en 
  • de time-to-market te verminderen.

Is het minimum, minimal of toch musthave in MVP?

Product Owner Michel vindt er wat van, je leest zijn blog HIER.

Het succes van het product is afhankelijk van heel veel factoren. Een MVP maakt het mogelijk om de echte marktvraag te onderzoeken. Op basis daarvan komen nieuwe inzichten die vervolgens weer doorontwikkeld kunnen worden in de MVP.

Met een MVP verminderen we de risico’s van de investering. We kunnen een vroege versie van het product opleveren met een minimumbudget. Vervolgens kunnen we op basis van resultaten bepalen wat de volgende stap is. Hiermee voorkom je grote financiële verliezen.

Dropbox is een goed voorbeeld

Dropbox staat bekend om het synchroniseren van bestanden tussen computers en het delen van bestanden met andere mensen. Dit is mogelijk op zowel het web, Mac, Windows en mobiele telefoons. Maar ook Dropbox is ooit begonnen als MVP. Het zou niet het product van vandaag zijn, als ze niet begonnen zouden zijn als MVP. 

Het begon allemaal met een prototype dat alleen op Windows computers werkte. Na een demo in de vorm van een video begonnen mensen te beseffen dat ze het probleem van bestanden synchroniseren ook hadden. De demo van een werkend product heeft geholpen om te bepalen of er marktvraag is. We weten ondertussen allemaal wat een succes Dropbox geworden is. 

Oei, ik groei!

Oei ik groei

Ondertussen is Dropbox uitgebreid met een web applicatie, iPhone en Android app, Mac applicatie. Deze zijn later toegevoegd nadat er meer vraag kwam naar de applicatie op verschillende platformen. 

In het begin had Dropbox één prijs voor de applicatie. Nu zijn er verschillende persoonlijke en zakelijke abonnementen te krijgen. De MVP gedachte is om te beginnen met een prijs en later uit te breiden met meerdere abonnementsvormen als deze logisch zijn. 

Wat hebben wij te bieden?

Net als de MVP van Dropbox gaan wij aan de gang met de core functionaliteit van de applicatie. Meestal begint het alleen met een webapplicatie. Vaak is een webapplicatie al voldoende om de marktvraag te beantwoorden. Tegenwoordig maken we webapplicaties standaard responsive. Dit betekent dat ze er ook goed uitzien op zowel een desktop, een tablet en een mobiele telefoon. 

Een webapplicatie is een applicatie die volledig op de browser van je computer of telefoon draait. Als we praten over een (mobiele) app dan draait deze specifiek op je telefoon. Daarnaast is webapplicatie voor iedereen bereikbaar. Terwijl je bij een app deze eerst moet downloaden om het te kunnen gebruiken.

Als wij een applicatie ontwikkelen beginnen we met de core functionaliteit. Stel dat we een reserveringssysteem ontwikkelen dan zullen wij ons in eerste instantie alleen richten het reserveringsproces van de eindgebruiker. Ook zullen wij de basis functionaliteiten zoals registreren, inloggen, enz. ontwikkelen. We ontwikkelen alles wat nodig is om de eindgebruiker een reservering te laten maken. Extra functionaliteiten – zoals inloggen met Facebook en marketing emails voor na een reservering – worden later ontwikkeld als de core functionaliteit werkend is en goedgekeurd. 

De aanpak van een MVP zorgt er voor dat in bijna alle gevallen tussen de 2 en 6 maanden een volledig werkende webapplicatie af kunnen hebben met deze core functionaliteit. 

Alle baby’s worden groot

Op het moment dat je product goed loopt en het duidelijk is wat de marktvraag is, is een app een goede volgende stap. De basis van de applicatie staat al voor de webapplicatie. Veel hiervan kan hergebruikt worden voor de app. Het registreren of het reserveren in een app gaat altijd via een server die we al ingericht hebben voor de webapplicatie. In de meeste gevallen is er niet veel werk nodig om de app aan te sluiten op deze server. 

Zoals hierboven beschreven wordt de server van de webapplicatie hergebruikt voor de app. Als je alleen een app zou ontwikkelen is ook die server nodig. Een app zelf is alleen maar een mooie voorkant voor het verwerken van de data. Dit is dan ook de reden waarom de ontwikkeling van alleen de app duurder is. We moeten veel meer werk verrichten dan bij alleen een webapplicatie. 

Een app biedt vele voordelen aangezien de eindgebruiker deze altijd op zak heeft. Daarnaast draait de app om hun telefoon. Of ze nou Android of iPhone gebruiken, ze gebruiken de app op een voor hen bekende plek. Daarnaast geeft een mobiele app ook een professionele uitstraling.

Van baby tot puber

Een mobiele app kost meer tijd. De ontwikkeling brengt een extra stap in het proces. Daarnaast is het ook nog mogelijk dat niet de volledige doelgroep de app gaat gebruiken. Het is daarom vaak nodig om zowel een webapplicatie als een app aan te bieden. Voor de MVP is het voldoende om alleen een webapplicatie aan te bieden. Later kun je een mobiele app ontwikkelen om die extra doelgroep ook aan te spreken. 

Dit hangt uiteraard volledig af van het type product, type klant en de wensen. Wij gaan graag om de tafel met jullie om dit helder te krijgen.