Van product naar service: Hoe industriebedrijven duurzaam voorop kunnen lopen dankzij digitale innovatie

Pim van der Linden

25 oktober 2024

Bedrijven in de industriële sector vormen het zwaargewicht in de Nederlandse economie. En ze staan op een kantelpunt. Waar bij deze ondernemingen de focus voorheen lag op de verkoop van machines, verschuift deze nu naar het aanbieden van deze machines als een service. Dit betekent dat producenten eigenaar blijven van hun machines en deze in lease- of huurvorm aanbieden aan klanten. Deze zogenaamde servitization biedt nieuwe kansen voor duurzaamheid en efficiëntie. Fabrikanten kunnen hierdoor controle houden over de hele levenscyclus van hun machines. Bovendien kunnen ze door slim beheer en onderhoud hun impact op het milieu aanzienlijk verlagen. In dit blog leggen we uit hoe een digitaal klantportaal hierbij een belangrijke tool kan zijn die aantoonbare voordelen biedt.

Machines als duurzaam verdienmodel

Een belangrijke drijfveer achter deze verandering is de toenemende druk op bedrijven om te verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe wet- en regelgeving, zoals de CSRD-richtlijn. Maar natuurlijk ook het maatschappelijke discours: de verwachtingen van het publiek stimuleren bedrijven om hun CO2-uitstoot te verlagen en duurzaamheid centraal te stellen in hun strategie. Een vooruitstrevende keuze is bijvoorbeeld: machines niet langer verkopen, maar als dienst aan te bieden. Hierdoor krijgen bedrijven beter grip op hun impact op deze wereld. Denk aan optimalisatie van onderhoud en prestaties. Maar ook aan recycling of hergebruik van machines die hun End Of Life fase hebben bereikt. 

Digitaal klantenportaal: onmisbare tool

In de transitie naar servitization vormt een digitaal klantenportaal – ook wel een MijnOmgeving genoemd – de centrale schakel voor een duurzame en efficiënte bedrijfsvoering. Dit portaal is niet alleen een toegangspunt. Het biedt een volledig scala aan oplossingen die klanten helpen bij het beheren, optimaliseren en beveiligen van hun machines. Gedurende de gehele levenscyclus. Bij Enrise bouwen we digitale omgevingen die hierop inspelen. En bijzonder succesvol zijn. We focussen hierbij altijd op gebruiksgemak en de klantbeleving.

Voordelen van een digitaal klantportaal

Maar hoe ondersteunt een klantenportaal bedrijven dan eigenlijk ? Niet met vage dashboards vol toeters en bellen die feitelijk helemaal geen inzicht geven. Maar door concrete oplossingen die het werk makkelijker maken. Hieronder benoemen we enkele:

  • Direct inzicht en monitoring: Via real-time statusupdates krijgen bedrijven een actueel overzicht van de prestaties en beschikbaarheid van hun machines. Hiermee kunnen zij beter inspelen op veranderingen en operationele beslissingen nemen.
  • Proactief en predictief onderhoud: Predictief onderhoud helpt storingen te voorkomen en verlengt op die manier de levensduur van machines. Het portaal monitort gebruiksdata en onderhoudsverleden. Hierdoor kunnen bedrijven op basis van feitelijke inzichten kostbare problemen voor zijn.
  • Efficiënt beheer van verbruik en kosten: Met geïntegreerde monitoring van energieverbruik stelt het portaal gebruikers in staat om efficiënter en duurzamer te opereren. Hierdoor worden kosten ook inzichtelijk. Deze transparantie helpt bedrijven om milieudoelen te bereiken.
  • Automatische software-updates en veiligheidsbeheer: Voor maximale functionaliteit en veiligheid biedt het portaal automatische updates. Bedrijven hoeven zich geen zorgen te maken over verouderde software: hun machines voldoen altijd aan de hoogste eisen.
  • Contractbeheer en service-opties: Het portaal geeft gebruikers controle over hun contracten en leasevoorwaarden. Ook wordt toegang tot relevante informatie veel gemakkelijker. Dit wordt versterkt door de mogelijkheid om aanvullende diensten of upgrades te beheren, afgestemd op de behoeften van de klant.
  • Klantenservice en support onder één dak: Een geïntegreerd ticketsysteem biedt klanten snelle en efficiënte ondersteuning. Klanten kunnen eenvoudig een beroep doen op support, vragen stellen en storingen melden. Dit zorgt voor een soepel en klantgericht proces.
  • Gedetailleerde rapportages en analyses: Bedrijven willen hun doelen behalen en presenteren. Het portaal ondersteunt bij geavanceerde rapportages over machineprestaties en -gebruik. Deze data kan op maat worden gepresenteerd. Dit biedt enorm veel tijdwinst.
  • Gebruikersbeheer voor toegangscontrole: Met geavanceerde opties voor gebruikersbeheer kunnen bedrijven verschillende teamleden toegang verlenen op basis van hun rol en verantwoordelijkheden. Dit zorgt voor overzicht en draagt bij aan veiligheid.
  • Verzekeringsbeheer en risico-inschatting: Bedrijven kunnen ook verzekeringen beheren binnen het portaal. Hierdoor kunnen bestaande risico’s gedekt worden. Zonder extra administratieve lasten.

Enrise: Technisch partner voor digitale innovatie

Bij Enrise ontwikkelen we klantenportalen die al deze functionaliteiten naadloos samenbrengen in één flexibele, schaalbare oplossing. Lees op onze case pagina hoe we dit voor andere opdrachtgevers hebben gedaan. Ons doel is altijd om niet alleen te voorzien in technische behoeften, maar ook om een digitale omgeving te creëren die écht waarde toevoegt voor de klant. Ontdek hoe een op maat gemaakt klantenportaal jouw bedrijf kan helpen met duurzame groei en een sterkere klantrelatie. Neem contact met ons en we zitten klaar voor een goed gesprek en een kop koffie.