Honeypot publiceert ‘Developer Ambitions Report 2022’ en dit is wat wij daar van leren

Wendy Kooistra
Wendy Kooistra

6 mei 2022

Honeypot

Het team van Honeypot deed dit jaar (opnieuw) een onderzoek onder haar gebruikers. Dit keer niet alleen naar wat developers gelukkig maakt, maar vooral ook wat hen drijft. Wat zijn de ambities? Ruim 1.000 Europese developers deden mee aan dit onderzoek. Wij hebben met veel interesse het op Nederland gerichte rapport gelezen. Dit is wat wij er van vinden, in herkennen en van leren.

Honeypot report

#1 Problem: Bad Project Managers

Tja, wie heeft er geen problemen met slechte projectmanagers of überhaupt slechte managers. Misschien ietwat een open deur vindt ook Honeypot zelf, maar bij ons is dit natuurlijk helemaal geen probleem! Want wij hebben helemaal geen managers! Zo #1 problem solved. Een bedrijf zonder managers, daar wil je toch bij horen? Check vooral onze vacatures.

Mix of in-office & home office

Honeypot onderzoekt kantoor of thuiswerken

58% van de ondervraagde Honeypot developers geeft aan een gezonde mix te willen van werken vanuit huis vs kantoor. Ook wij hebben gedurende de pandemie ontdekt dat thuiswerken kan en werkt en soms zelfs beter werkt voor bepaalde taken. Uit ons eigen interne onderzoek komen dan ook bijna dezelfde cijfers naar voren. Bij Enrise loop je dus op bepaalde dagen een vol kantoor in. En op andere zie je iedereen vanuit de inmiddels ook zo bekende home offices.

Overigens zijn wij wel erg gelukkig met ons kantoor. Wist je dat we een bistro hebben waar we nu ook weer geregeld fijne meetups en andere events organiseren?

Soft skills

45% van de ontwikkelaars wil graag werken aan hun, zoals wij het vertalen verbale skills. Dus los van de ontwikkeling die een developer op technisch vlak in zijn of haar carrière nastreeft, wil bijna de helft zich ook ontwikkelen aan de zogenoemde softe kant. Dat is mooi en dat is wat bij Enrise ook een vereiste is door onze zelfsturing. We herkennen dus de wens om hier altijd beter in te worden. Beter luisteren, beter doorvragen, betere discussiëren en beter feedback geven én ontvangen. We besteden er veel tijd aan.

#Trots

28% van de ontwikkelaars geeft aan dat ze wordt gedreven door het verlangen naar persoonlijke voldoening en trots. Daar is wat wij nog wat willen leren, want soms vinden we onze hoge technische standaard zo normaal. Tuurlijk lever je het beste mogelijke werk af, zonder twijfel. Maar als Enrise mogen we best wat vaker (tegen elkaar) zeggen, goed gedaan allemaal! Wat een vette app, wat een mooi platform, wat een lekkere shop. Niet alleen mag je trots zijn op jezelf, we zijn eigenlijk gewoon best trots op ons 🙂

Maar wat we in deze categorie wel onder de knie hebben is de invloed die developers hebben op de projecten waaraan ze werken. Door zelfsturing hebben developers meer invloed op de projecten én met welke technieken. Dit zorgt uiteindelijk voor veel persoonlijke voldoening en trots.

Wil je het hele rapport lezen? Dan verwijzen we je graag door. Wil je meer weten over ons, hoe het is om bij ons te werken? Check vooral onze openstaande vacatures of bel gerust is met onze Talent Matchmaker Renate.

Wat is Honeypot eigenlijk?

Honeypot logo

Honeypot is een op developers gefocust job platform. Hier zijn de rollen omgedraaid en kunnen bedrijven actief zoeken naar een match met hun openstaande vacature. Bij Honeypot vinden ze dat ontwikkelaars en andere tech professionals een baan moeten kiezen waar ze van houden. Of dat nu gebaseerd is op een geavanceerde tech stack, een inspirerend team of gewoon een goed ouderwets salaris. Als developer kun je hier jouw profiel toevoegen en de rest gaat vanzelf 🙂