Bij Enrise hanteren we een hands-on mentaliteit. Dus als er behoefte is aan een nieuwe innovatieve finance tool, dan bouwen we die gewoon zelf. Maak kennis met: Metric Moose. Dit is een tool voor financiële en operationele analyse, ontworpen om bedrijven volledige controle over hun cijfers te geven. Door integraties met bestaande boekhoud- en salarisadministratiesystemen haalt Metric Moose automatisch de meest actuele data binnen en presenteert deze in een gebruiksvriendelijke en intuïtieve interface. De tool biedt duidelijke dashboards met cruciale KPI’s en dankzij handige doorklikbare overzichten kun je snel van een algemeen beeld naar specifieke details gaan. Hierdoor is het gemakkelijk om direct in te zien waar de cijfers op gebaseerd zijn. Alle overzichten zijn per periode en per afdeling te bekijken, waardoor bedrijven inzicht krijgen in zowel de grote lijnen als de nuances.
Welke functies heeft Metric Moose?
Metric Moose biedt de volgende functionaliteiten:
- Inzicht in de volledige winst- en verliesrekening: Van inkomsten en uitgaven tot nettoresultaat, Metric Moose geeft je volledige toegang tot de financiële gezondheid van je organisatie.
- Gedetailleerde omzet- en kostenanalyses: Je kunt omzet en kosten per klant inzien en de actuele cijfers vergelijken met eerdere prognoses, wat helpt bij het beoordelen van prestaties ten opzichte van de doelstellingen.
- Inzicht in salariskosten en ziekteverzuim: Salariskosten zijn zowel per individu als per afdeling inzichtelijk, en het ziekteverzuim is per afdeling te volgen, wat waardevolle informatie biedt voor HR en bedrijfsvoering.
Metric Moose helpt teams betrokken te blijven bij de prestaties van het bedrijf door maandelijkse rapportages te delen via Slack, waarin de belangrijkste KPI’s overzichtelijk worden gepresenteerd. Zo blijft iedereen op de hoogte en wordt de betrokkenheid binnen het bedrijf versterkt.
Wat betekent Metric Moose voor Enrise?
Enrise is zoals bekend een zelfsturend collectief van autonome teams. Daarom is het belangrijk dat iedereen inzicht heeft in hoe we er financieel voor staan. De financiële vertegenwoordigers in elk team moeten de cijfers en factureren kunnen controleren. En met z’n allen willen we weten hoe de prognose eruitziet om ons strijdplan voor de komende periode te bepalen. Omdat elk team een aandeel heeft in de prognose van heel Enrise, worden er Slack meldingen geplaatst wanneer er aanpassingen gedaan worden die invloed hebben op het resultaat van een team.
Ons team heeft iedere maand talloze facturen en nota’s. Dankzij Metric Moose kan ik met paar klikken alles inzien. Ik zou niet meer zonder kunnen.
Peter van Vliet – Team Entice
Hoe werkte Enrise voor Metric Moose?
Voor Metric Moose hadden we VisionPlanner. Maar VisionPlanner voldeed niet meer aan de behoefte van Enrise. Bovendien waren de cijfers in VisionPlanner niet altijd accuraat. Er is onderzoek gedaan naar vervangende systemen, maar deze waren lang niet altijd gebruiksvriendelijk. Ook vereiste deze vaak een specifieke inrichting voor Enrise waardoor bepaalde handelingen omslachtig werden. Ik ben daarom met het idee gekomen om zelf een tool te ontwikkelen waarbij gebruiksvriendelijkheid, toegankelijkheid en duidelijkheid de belangrijkste eigenschappen moesten zijn. Na ongeveer 5 maanden ontwikkeling was Metric Moose volwassen genoeg om VisionPlanner te vervangen. Daarna is er doorontwikkeld om Metric Moose uit te bouwen tot een veelzijdige tool voor bredere inzet bij verschillende bedrijven.
Hoe ziet Metric Moose er onder de moterkap uit?
Metric Moose bestaat uit een frontend en API. De frontend is een React applicatie, gebouwd op het Next.js framework. De backend is een NodeJS applicatie. Beide zijn geschreven in Typescript.
API
Communicatie tussen de backend en frontend gaat via tRPC. tRPC biedt ‘type-safety’ aan beide kanten van de verbinding. Dat houdt in dat wanneer er iets in de backend aangepast wordt wat invloed heeft op de response van de API dit direct in de frontend te zien is. Dat komt omdat de IDE van de developer zal aangeven dat er iets anders terugkomt dan waar de frontend vanuit gaat. In het geval dat de backend zo nauw aansluit op de frontend, heb je met tRPC een groot voordeel. Je hoeft hiermee niet aan twee kanten te definiëren welke data uitgewisseld wordt. Hiermee voorkom je fouten en verhoog je de efficiëntie.
Data
De complexiteit van Metric Moose zit hem in de data. Deze wordt uit diverse bronnen opgehaald zoals Exact Online, Nmbrs, Google Spreadsheets en Hubspot.
De informatie uit de bronnen wordt genormaliseerd naar een data model dat uniform moet zijn voor elk systeem. Op die manier is het mogelijk om nieuwe systemen te koppelen zonder dat dit impact heeft op de rest van de applicatie.
De data wordt op de achtergrond geïmporteerd vanuit de verschillende systemen in Metric Moose. Dit zorgt voor een snelle gebruikerservaring. Bovendien is de data altijd voor handen, ook als de achterliggende systemen even niet beschikbaar zijn.
Authenticatie
Om in te loggen op Metric Moose en enkel de gegevens te zien die voor jouw ogen bestemd zijn, wordt er middels Passport.js gekoppeld aan bestaande identity providers zoals Google Workspace of Microsoft Entra. Passport.js maakt het eenvoudig om met allerlei verschillende identity providers te koppelen, om vervolgens de authenticatie en autorisatie universeel te maken binnen de applicatie.
Multi-tenant
Metric Moose is een multi-tenant applicatie. Dat houdt in dat je vanuit 1 applicatie meerdere klanten bedient. Het is zeer belangrijk om in elk aspect van de applicatie rekening te houden met multi-tenant. De API requests, queries naar de database, authenticatie en autorisatie moeten allemaal rekening houden met dat dit gebeurt binnen de scope van de tenant.
De oplossing zit hierbij vaak in het gebruik van ‘middlewares’. Bijvoorbeeld bij de API requests, zorgt de middleware ervoor dat er altijd meegegeven wordt voor welke tenant het request is, en dat het de huidige gebruiker toegestaan is voor deze tenant informatie op te vragen.
Wat brengt de toekomst?
Metric Moose heeft zijn waarde bij Enrise bewezen: alle collega’s die zich met finance bezighouden maken er gebruik van. Ook is het nu beschikbaar voor andere bedrijven. En dus blijft de ontwikkeling doorgaan. We voegen nieuwe functionaliteiten toe om nog beter aan te sluiten op de wensen van gebruikers. Een belangrijk doel voor de toekomst is het uitbreiden van integraties met andere boekhoud-, en HR-systemen. Hiermee brengen we nog meer soorten data samen in één overzicht. Daarnaast zijn er plannen om de rapportagemogelijkheden verder te verfijnen en meer aanpasbare dashboards te bieden. Alles met maar een doel: zodat organisaties nog meer inzicht krijgen in de cijfers die voor hen het meest relevant zijn. Metric Moose zal blijven evolueren om bedrijven te helpen hun financiële en operationele doelen beter te beheren en sneller te bereiken.