Investeren in AI: kies je voor innovatie of kostenreductie? 

Sander Bast

15 april 2024

Impact Driven Development, Sander Bast op de WebWinkel Vakdagen

We willen het in dit blog graag met je hebben over de brede toegankelijkheid van AI-technologie. Want hoewel dit eigenlijk nog maar pas net op de markt is, generatieve AI, wordt het al breed ingezet. Vaak denken we aan automatiseren en het reduceren van kosten: minder personeel voor hetzelfde werk. Maar misschien is de slimste route wel die van innovatie en groei in product en markten. 

Een strategie van kleine, slimme investeringen kan waardevolle resultaten opleveren: begin klein, experimenteer, evalueer en stuur bij. Dit biedt unieke kansen voor elke organisatie om AI op een eigen, op maat gemaakte wijze te gebruiken. 

Innovatie als drijfveer

AI biedt ongekende mogelijkheden om nieuwe producten, diensten en bedrijfsmodellen te creëren. We zien dat vooral de grotere bedrijven AI gebruiken om waarde te genereren, vooral in product- en dienstontwikkeling. Mooie voorbeelden zijn Adobe (Firefly) en Canva, die generatieve AI inzetten om gebruikers te helpen met het creëren van content.. Zij zien AI niet alleen als een tool voor efficiëntieverbetering, maar ook als bouwsteen voor toekomstige groei en concurrentievoordeel. 

Het creëren van nieuwe inkomstenbronnen door AI kan bedrijven helpen om marktleiderschap te verkrijgen en te behouden in een snel veranderende digitale wereld. Door te investeren in innovatieve AI-oplossingen kunnen bedrijven nieuwe markten aanboren, klantbehoeften beter begrijpen en gepersonaliseerde ervaringen bieden die klantloyaliteit en merkwaarde versterken.

De rol van kostenreductie

Aan de andere kant kan AI ook een krachtige tool zijn voor kostenreductie. Door processen te automatiseren en efficiëntie te verhogen, kun je flinke besparingen realiseren. ​Dit kun je vervolgens herinvesteren in nieuwe projecten of andere gebieden, wat indirect ook innovatie stimuleert. Klarna heeft bijvoorbeeld een AI-assistent geïntroduceerd die aanzienlijk heeft bijgedragen aan hun klantenservice. Deze assistent handelt nu twee derde van alle klantenservicegesprekken af.

Voor bedrijven die onder (financiële) druk staan of die op zoek zijn naar snelle ROI, zou het kunnen dat kiezen voor kostenreductie een veiligere weg is naar het verlagen van kosten. Bijkomend voordeel bij het optimaliseren van processen is vaak: Er worden minder fouten gemaakt worden en je kunt sneller werken. Daarvan worden je klanten gelukkiger en verstevig je automatisch je concurrentiepositie in de markt.

Best of both: een gebalanceerde benadering?

Voor veel bedrijven is de ideale strategie een hybride aanpak die zowel innovatie als kostenreductie omvat. Deze balans zorgt ervoor dat bedrijven kunnen investeren in de toekomst terwijl ze hun huidige operationele efficiëntie behouden of verbeteren. Het is daarbij essentieel om een duidelijk begrip te hebben van de bedrijfsdoelstellingen en hoe AI kan worden ingezet om deze te ondersteunen. Er is geen onze size fits all-oplossing. Het proces begint vaak met het verzamelen van inzichten uit data, klantinteracties en marktonderzoek om een duidelijk beeld te krijgen van de huidige situatie en mogelijke verbeterpunten. Vervolgens kun je prioriteiten stellen op basis van impact en haalbaarheid. 

Concluderend, of je nu kiest voor AI-gedreven innovatie of kostenreductie, het belangrijkste is dat de investeringen in lijn zijn met de langetermijnstrategie en visie van het bedrijf. Door een strategische benadering te hanteren, kunnen bedrijven de volledige potentie van AI benutten om zowel op korte als lange termijn waarde te creëren.

Hulp nodig? Gebruik onze AI-scan

Een AI-scan is een methodologische aanpak om de potentiële toepassingen van AI binnen jouw bedrijf te onderzoeken. Het doel is om te identificeren waar en hoe AI-technologieën je bedrijf kunnen helpen om efficiënter te werken, kosten te besparen, betere beslissingen te nemen en nieuwe producten of diensten aan te bieden.

Vraag een AI scan aan