Mijn switch van developer naar tester

Anouk Hermsen
Anouk Hermsen

16 januari 2023

Mijn switch van developer naar tester

Van stagiair, naar backender, naar frontender en door naar weer iets nieuws, namelijk testen. In de afgelopen, bijna vijf jaar switchte ik nooit van werkgever, maar wel drie keer van functie! 

In 2018 ben ik begonnen als stagiair developer bij Enrise. Na die stage kon en ben ik gebleven, omdat het een hele fijne omgeving is om te leren. Ik ben begonnen als backend developer. Na ongeveer anderhalf jaar merkte ik dat ik wat minder blij werd, omdat ik als backender niet zo gauw resultaat zag in de dingen die ik opleverde. Daar bedoel ik mee dat je, als frontender bijvoorbeeld, sneller ziet wat je werk oplevert. Doordat je een kleurtje of een stuk tekst heb aangepast. 

Van back naar front

Na overleg met het team ben ik toen meer frontend taken op gaan pakken. Ik had gelijk het gevoel dat ik meer op mijn plek zat. Toch kreeg ik het niet voor elkaar om mij snel te ontwikkelen en om naar een medior niveau door te klimmen. Zolang er een medior/senior developer was waar ik veel aan kon vragen, of als het ging om kleine veranderingen die bijvoorbeeld al op een andere plek waren toegevoegd, ging het goed. Maar zodra ik echt een nieuw stuk code moest gaan bouwen, merkte ik dat ik al snel vast kwam te zitten. 

Als developer ga je dan zoeken op Google naar een goed antwoord. Daar vond ik alleen zoveel antwoorden en suggesties dat ik er dan ook niet uit kwam. Uiteindelijk klopte ik dan toch weer aan bij de senior frontender om mij te helpen, maar zij zijn natuurlijk ook niet altijd beschikbaar. Ik vond het ontzettend frustrerend dat ik daardoor steeds niet verder kwam. Steeds en steeds meer ging ik in problemen denken en vooral focussen op wat gaat er allemaal mis ging. Ik kon niet meer in oplossingen denken.

Ook van het maken van een eigen website kreeg ik geen energie. Zodra ik daar vast liep, wilde ik met zo’n project ook weer stoppen. Een aantal keer heb ik met developers gezeten om mij verder te helpen. Door het doen van kleine opdrachten kon ik eigenlijk steeds nieuwe dingen leren. Terugkijkend voelde het vooral als blijven proberen, maar nooit met een resultaat naar mijn eigen tevredenheid. 

De vraag achter de vraag

Meestal, als je de vraag krijgt of je je werk leuk vindt, kun je snel en makkelijk ja antwoorden. Mensen vragen vaak niet verder. Alleen coaches zijn anders… Ik heb een coachtraject gedaan binnen Enrise en na een tijdje kom je dan terug om te praten over hoe het met je gaat. Ik vertelde dat ik met developers bezig was om mijn kennis op te krikken en te kijken waar ik nu moeite mee heb. En toen kwam die vraag achter de vraag; of ik het developen wel echt leuk vond. Dan kom je niet weg met een makkelijke ja

Na even gepraat te hebben kwam ik toch uit op een nee. Maar hoe dan verder? Je wilt niet blijven developen als je er geen energie van krijgt. Ik heb dat gelijk met mijn team gedeeld. Zij drukten mij op het hart goed na te gaan denken wat ik dan wel wilde doen. En ook buiten het team heb ik toen met mensen gesproken. Als er dan gevraagd werd wat mij leuk leek was het eerste antwoord altijd tester. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om websites te onderzoeken. Te kijken wat het allemaal wel en niet kan. Alleen had ik het gevoel dat ik dan het stuk developen zou missen. Na een aantal vervolggesprekken besloot ik het toch een kans te geven. Misschien ben ik er wel goed in?

Geschikt of ongeschikt?

Ik ben van mijzelf heel kritisch. Dus ja, misschien past het wél bij me. Maar hoe weet ik of ik er geschikt voor ben? Ik kan wel zomaar ergens een masterclass gaan volgen, maar red ik dat wel? Ik had een heleboel vragen.

Uiteindelijk kwam ik uit bij een assessment. Deze heb ik gedaan bij Polteq en hier kwam uit dat ik het prima zou kunnen volgen. Hooguit kon het zijn dat het op een hoog tempo zou gaan en omdat ik al een tijd van school ben, wist ik niet hoe dat zou gaan. Mijn team heeft mij daarbij enorm gesupport. Zij hadden ook het gevoel dat de rol van tester bij mij zou kunnen passen. Zo kreeg ik uiteindelijk toestemming van het team én het collectief, om de traineeship tot tester bij Polteq te gaan volgen.

September / oktober 2022 begon het traineeship. Het waren allerlei verschillende achtergronden die de mensen in mijn groep hadden. En ik was eigenlijk degene die de meeste ervaring had in de IT-branche. Er zaten drie grote onderdelen in waar een certificaat aan vast hangt. Software tester, agile software tester en mobile tester. Al deze certificaten heb ik in een keer gehaald! Tussendoor hadden we af en toe een les over andere onderdelen binnen het testvak, zoals testtechnieken, werken met BDD en exploratory testing.

De les over aannames…

Het allerbelangrijkste wat ik er heb geleerd is om geen aannames te doen. Niet in een project, maar ook niet als klanten een vraag hebben maar die vraag voor mij niet duidelijk is. Ik merkte dat je hoofd snel, als er iets onduidelijk is, zelf dingen gaat invullen. Hierdoor ontstaat er vaak ruis en is de kans groot dat de klantwens niet juist wordt vervuld.

Aan de slag

Toen ik het traineeship had afgerond was het tijd om terug aan de slag te gaan binnen hetzelfde team, maar dan als tester. Gelukkig heb ik een goede onboarding gehad van de tester die we konden lenen van een ander Enrise-team, omdat wij geen eigen tester hadden. In deze onboarding ging het er vooral om dat ik onder de knie kreeg hoe ik zo goed mogelijk testgevallen schrijf. Om er daarmee voor te zorgen dat je de testen goed kan uitvoeren.

Het leren kennen van het domein was niet nodig omdat ik op hetzelfde project Simpel terug kwam. Gelijk merkte ik al dat ik mijn ei kwijt kon in het kritisch zijn op het werk dat wordt opgeleverd. En ik voelde dat ik echt kon gaan groeien en beter worden. Ook hoorde ik van mijn teamleden terug dat zij het gevoel hadden dat ik er in opbloeide en dat ze het goed vonden gaan. 

Testen is mijn toegevoegde waarde

Inmiddels zit ik al weer een aantal maanden in mijn nieuwe rol en ik heb echt het gevoel dat ik hier een toegevoegde waarde kan zijn aan het project. En dat ik er voor kan zorgen dat er weer een hoger test niveau kan worden bereikt. Vooral omdat er voorheen vaak freelancers op het project zaten die dan tijdelijk hun werk deden, maar niet echt vooruit konden denken en kijken naar wat er in de toekomst allemaal bereikt kan worden op het project. 

Er zit nu een aantal automatische testen in het project, maar dat is vooral op de meest kritische punten in de website. Doordat ik eerst al als developer heb gewerkt met deze automatische testen is dat verder uitbouwen niet iets wat ik vanaf het begin nog moet leren maar gelijk al kan oppakken. Ik zou dus graag willen zorgen dat het automatisch testen naar een hoger niveau wordt getild. Komend jaar zal ik daar met veel nieuwe energie aan gaan werken!