How to: teamsplit

Wendy Kooistra
Wendy Kooistra

21 december 2021

How to: teamsplit

In dit blog neem ik je graag mee voor een kijkje achter de schermen bij een team splitsing. Om je te laten zien hoe energie en motivatie een organisatie kunnen laten groeien. Geen technisch vernuft of adviserend verhaal dus, maar een hopelijk inspirerend stuk over waarom wij zo graag autonoom en zelfsturend zijn.

Als vaste lezer van onze Tech+More blogs weet jij dat Enrise een zelfsturend collectief is. Bij ons dus geen directie en geen managers. Wist je dat nog niet? Bij deze. Samen dragen we de verantwoordelijkheid om Enrise te sturen. En dat houdt ook in dat ieder Enrise-team een autonoom team is. Ieder team kan en mag zich organiseren zoals het voor hen het beste werkt. En dus ook splitsen naar twee nieuwe teams als ze dat als groep willen. Uiteraard met de basisprincipes van het collectief Enrise in gedachten houdend.

Laten we nog even kijken waar zelfsturing voor ons over gaat. Het belangrijkste voordeel van zelfsturing is de enorme energie die vrij komt. Intrinsieke motivatie van individuele collega’s, die in traditionele organisaties nog vaak wordt begrensd door smalle functietitels en verantwoordelijkheden, krijgt ineens vrij spel. Dat zijn niet mijn woorden, maar die van mijn collega Barbara. Zij schreef eind 2019 het blog “Hoe zelfsturing ons verder brengt”.

Teamspirit zorgt voor teamsplitsing

En energie is precies waar het ook binnen die autonome teams om gaat. Met elkaar – in teamverband – bepalen waar ze voor staan, waar hun expertise ligt, welke opdrachten ze graag doen, welke klant bij hen past en hoe zij het team zo optimaal mogelijk kunnen laten functioneren. En dus kan de conclusie zijn dat een volwassen, senior en zeer ervaren team er voor kiest om zich op te splitsen.

Dan heb je het niet over het populaire psychologisch empowerment, maar over structureel empowerment. Het gaat hier namelijk om de daadwerkelijke distributie van zeggenschap. Dus als een idee is ontstaan, ben je empowered om te gaan waar de energie je brengt :).

De eerste stap

In het voorjaar van 2021 formuleerden een aantal teamgenoten uit het team dat wij intern EPIC noemen het volgende: We stellen voor het team te splitsen in twee los opererende teams, en de bestaande klanten ook over die beide teams te verdelen. Met de splitsing willen we formaliseren wat eigenlijk al langzaam aan het ontstaan is.

Het voorstel werd grondig uitgewerkt. Niet alleen voor de teammeeting waarin ze er zelf over zouden beslissen. Ook om het met de organisatie goed te kunnen delen. Want elke  beslissing die wij met alle medewerkers samen moeten nemen of ondersteunen, vraagt om een gedegen verhaal. Met argumenten en inzicht in de eventuele gevolgen.

Gezonde keuzes bij een teamsplit

Interessant om uit te lichten zijn de argumenten voor de verdeling van de teamleden; 

  1. Goede balans qua backend, frontend, devops en PO
  2. Op elkaar ingespeeld met projecten
  3. Klanten / projecten goed te verdelen
  4. Goede bezetting qua werkuren en werktijden
  5. Accessibility geïnteresseerden bij elkaar (en heeft dus toekomst)
  6. Salariskosten ongeveer gelijk

Hieruit blijkt dat er voor beide teams een goede en gelijkwaardige basis wordt neergelegd. Ze hoeven en willen niet perse uit elkaar, maar zien kansen om er nog meer uit te halen als ze verder gaan in twee teams. Vooral punt 5, over accessibility, laat hierin zien dat er ook een lange termijn visie schuil gaat achter dit nieuwe plan.

Daarnaast kun je aan dit rijtje aflezen dat er ook voor Enrise als collectief is gekeken naar bijvoorbeeld de financiële kant en de HR zaken. Wie al iets meer weet over de zelfsturing binnen Enrise weet dat wij Domeinen hebben ingericht voor overkoepelende zaken als finance en HR. Deze domeinen hebben de verantwoordelijkheid om binnen dit vakgebied belangrijke zaken voor het collectief, voor de teams en voor individuele medewerkers te waarborgen.

Tot slot is de combinatie van punt 1, 2 en 3  niet alleen essentieel voor het optimaal laten functioneren van de twee nieuwe teams. De gevolgen zijn overduidelijk ook voordelen waar projecten en klanten zeker baat bij gaan hebben.

Cultuur van vertrouwen

Een teamsplit gaat niet over één nacht ijs. “Als we in april besluiten hoe de split eruit gaat zien, stellen we voor vanaf september als twee losse teams te gaan opereren.”

Naar de organisatie toe zijn ze nog even één team, tot het daadwerkelijke einde van het jaar. Voor 2022 presenteerden ze dit najaar per team een eigen teamplan inclusief budget. Omdat de hele organisatie al vroeg betrokken werd bij de plannen, de communicatie helder was en het voorstel en de nieuwe teamplannen concreet waren, voelde iedereen de positieve energie. 

Begin december werden dan ook alle teamplannen akkoord bevonden. We hebben er als collectief vertrouwen in dat dit een goede keuze is.  De laatste ‘administratieve’ voorbereidingen voor de splitsing worden op dit moment dan ook  doorgevoerd. En we moeten nog even oefenen op de nieuwe teamnamen en wie nu precies waar bij hoort 😉

1+1=3

Waarom wil ik je nu zo graag laten zien hoe een teamsplitsing bij ons werkt? 
Omdat niet een manager op basis van geld- of andere praktische zaken zijn team opdeelt. Bij ons is de basis de energie vanuit het team zelf, waardoor de motivatie groot is er een succes van te maken.

Waarom vind ik dat het best bijzonder genoemd mag worden? 
Omdat dit zo met elkaar vertrouwde clubje mensen uit dit team zin hadden om verder te kijken. Iets nieuws te willen. Op zoek gingen naar groei. 

Het is het ondernemerschap, de energie en de verantwoordelijkheid in deze Enrisers die met deze splitsing zorgen voor een  win-win situatie. Lekker gevoel toch?!?

Zin om een van deze teams te komen versterken? Check onze openstaande vacatures of stuur een open sollicitatie als je denkt dat we niet zonder jou kunnen 🙂