Composable commerce: dit zijn de 7 belangrijkste valkuilen

Pim van der Linden

10 januari 2023

composable commerce valkuilen

Composable commerce wordt de nieuwe standaard in e-commerce. Maar voor de reis ernaartoe is er geen kant en klaar stappenplan. In een eerder blog maakten we al wel een checklist voor wat je nodig hebt om van start te kunnen. In dit artikel benoemen we de belangrijkste valkuilen die je moet vermijden voor succesvolle composable commerce.

1. Geen helder doel

‘Flexibiliteit’ op zich is geen doel. Het is een middel. Het doel is om klantreizen beter te laten aansluiten bij de wensen van je gebruiker en zo uiteindelijk tot meer conversies en omzet te komen. Maar ook dat is bij lange na niet specifiek genoeg. Want wat zijn ‘de wensen van de gebruiker’? En hoe zet je dat om in een betere klantreis, voor je klant en voor jou? Voordat je aan composable commerce begint, heb je een heldere visie nodig op deze zaken. Anders begin je met het verbouwen van je landschap (en het besteden van je IT-budget), zonder dat je een idee hebt waar het toe moet leiden. Dat leidt altijd tot verspilling.

2. Alles tegelijk willen doen

We zouden niemand ooit aanraden om een grote architectuurverandering als big bang door te voeren. Daarvoor zijn de risico’s gewoon te groot. Het is met composable commerce dus net als met alle andere aanpassingen: we doen ze stapsgewijs en agile en we beginnen waar we het meeste waarde kunnen toevoegen. Want alles tegelijk veranderen, dat eindigt 100% zeker in tranen.

3. Vast blijven zitten op ‘suite’-oplossingen

Uit efficiency-overwegingen hebben veel bedrijven er altijd naar gestreefd om met zo min mogelijk vendors te werken. ‘Suite’-oplossingen hadden minder integratiewerk nodig en waren makkelijker te ondersteunen. Softwaremakers hebben daar lang op ingespeeld door steeds weer nieuwe functies aan hun product ‘vast te plakken’. Maar voor een best of breed-aanpak zijn dat vaak niet de oplossingen die je zoekt. In composable commerce wil je het beste van het beste opnemen in je landschap en je niet blindstaren op een handjevol aanbieders. Je moet dus loskomen van de ‘suites’.

4. Alles zelf willen bouwen

Developmentteams willen software maken. Dat is wat ze kunnen, dat is wat ze gewend zijn. Er is dus in veel bedrijven nog steeds een reflex om zelf aan de slag te gaan en niet grondig genoeg op de markt kijken wat er te koop is. Het idee van composable commerce is dat je met zo min mogelijk maatwerk zo flexibel mogelijk wordt. Want jouw proces is uniek, maar ook weer niet zo uniek dat je het niet kunt realiseren met een aantal ingekochte modules, zorgvuldige configuratie en – waar nodig – kleine stukjes maatwerk. Composable commerce implementeren betekent dus: afstappen van de neiging om functies zelf te willen bouwen en eerst heel goed onderzoeken of je het niet ergens kunt inkopen.

5. Missende skills

Voor een andere developmentfilosofie heb je ook andere skills nodig. Naast de technische vaardigheden die nodig zijn om snel en wendbaar software uit te rollen en te onderhouden, moet een composable commerce-developer goed kunnen samenwerken met de business. Ook kennis van tussenlagen, datastromen, iPaaS en het configureren van integraties vraagt nieuwe skills. Heb je als bedrijf geen aandacht voor het ontwikkelen daarvan, dan kun je in je transitie vastlopen of dure fouten maken.

6. Denken dat het een technische verandering is

Bij composable commerce komen technische veranderingen kijken. Dat is zeker. Maar in de basis is composable commerce geen technische verandering, maar een verandering van visie op e-commercesystemen. En het wordt alleen succesvol als de hele organisatie de absolute focus heeft op de klantreis. Daarvoor is nog veel intensievere samenwerking tussen IT en business nodig dan we nu gewend zijn.

7. Niet de juiste tools voor frontend-development

Een uitdaging die niet uniek is voor composable commerce, maar die wel op de loer ligt: het ‘headless’ bouwen van frontends afhankelijk maken van IT. Door e-commerce modulair op te zetten en via API’s tot klantreizen te ‘componeren’, schep je een wereld van mogelijkheden. Business en Marketing kunnen allerlei dingen bedenken voor de backend, die IT dan makkelijk en snel kan uitvoeren. Maar wat gebeurt er als business of Marketing nieuwe frontend-functies bedenken? Dan moet IT dat gaan maken.

Heel veel van de unieke waarde van jouw proces zit in je verschillende frontends. En juist daar ontstaat de bottleneck, als je niet investeert in snelle manieren om die te bouwen en aan te passen. Want monolithische e-commerce-applicaties mogen dan veel nadelen hebben, ze leveren meestal wel een makkelijke manier om frontends te maken. Marketing en business kunnen makkelijk zelf nieuwe producten toevoegen, kortingen aanmaken, tarieven aanpassen of zelfs een hele nieuwe webwinkel lanceren. Allemaal binnen een editor met WYSIWYG, ‘drag and drop’ en real-time previews van wijzigingen.

Zodra je ‘headless’ gaat, raken business en Marketing die mogelijkheden kwijt. Om veranderingen in de frontend te doen, zijn ze dan ineens afhankelijk van IT. In het begin is dat meestal geen probleem, omdat er vanuit IT veel aandacht is voor het project. Maar aanpassingen aan een product dat al een paar jaar live staat, daar heeft IT meestal minder tijd voor. Zo raak je een deel van je gewonnen wendbaarheid weer kwijt. Om composable commerce tot een succes te maken, heb je dus ook nieuwe low-code frontend-tooling nodig, waarmee niet-IT’ers snel experimenten en aanpassingen kunnen doen in de klantreis.

Wil je weten hoe je succesvol wordt met composable commerce? Kijk ons (gratis) webinar: Composable commerce: de nieuwe standaard in e-commerce.