Recht op je doel af: 4 must do’s voor een kickstart van je nieuwe project

Martine Werensteijn
Martine Werensteijn

8 maart 2022

Up You Go, vooruitgang, innovatie, kickstart, Enrisen

Zo eens in de paar jaar steekt het de kop op; zin of behoefte aan iets nieuws. Omdat je website, shop of portal begint te verouderen. Ze te veel nieuwe functies nodig heeft, trager wordt, de techniek of de look & feel toe zijn aan een upgrade of omdat processen haperen. Jouw platform is niet gebouwd voor de huidige aantallen of in de loop van de tijd zijn er nogal wat dingen houtje-touwtje aan elkaar vastgegroeid. Kortom: tijd voor vernieuwing. En liefst natuurlijk mooier en beter dan voorheen, omdat je die enorme investering wel moet kunnen verantwoorden. 

Hoe zorg je ervoor dat jouw project wél soepel verloopt en niet zoals veel digitale projecten een zware onderneming wordt die ver over budget en deadline eindigt? 

Voor je in alle requirements duikt, geven we graag nog een paar gouden tips hoe je dit slim kan aanpakken. Want een goede kickstart is het halve werk 🙂

1. Het begint met kickstart vragen

Een website is natuurlijk geen doel op zich. Het is een middel om digitaal jouw klanten of gebruikers te bereiken. Gek genoeg zie je vaak dat dit doel helemaal niet zo scherp in beeld is, of gewoon als bekend wordt verondersteld. We duiken meteen in het formuleren van wensen en eisen. We praten over technische oplossingen en dromen over mooie gelikte pagina’s, maar intussen wordt het meest essentiële vergeten: waarom? 

Vragen achter de waarom

  • Wat wil je faciliteren met je website? Een soepel aankoopproces, brand awareness, user-generated content of het activeren van een bepaalde doelgroep?
  • Waar wil je heen ontwikkelen? Denk naast de doelen voor de organisatie ook aan je gebruiker.
  • Wie is je focus doelgroep, 
  • wat zijn hun belangrijkste jobs-to-be-done en -ook belangrijk- 
  • hoe zorgen we dat het afronden hiervan optimaal bijdraagt aan jouw bedrijfsdoelstellingen?

2. De vergeten gebruiker

Bij gebruikers moet je overigens niet alleen denken aan je doelgroep. Hoe een platform is ingericht kan ook enorm bijdragen aan een efficiënt werkproces voor de mensen in je organisatie. Kan je content bijvoorbeeld makkelijk publiceren, previewen en inplannen? Is het actualiseren van data gewaarborgd, zijn er piekmomenten, komen aanmeldingen automatisch in een workflow terecht, kun je later eenvoudig opschalen? Zomaar wat vraagstukken waar je van te voren over na moet denken.

3. Kies niet alleen voor mooi

Stiekem is een website project toch ook wel iets waar jij, jouw team en het gehele bedrijf zelf enthousiast over willen zijn. Een paar mooie visuals in een demo en je vergeet bijna dat wat onder de motorkap zit maakt dat het een prettige site in gebruik is. Of dat jij misschien een hele andere uitstraling nodig hebt. Een prijsvechter ziet er niet voor niets cheap uit, het moet uitstralen dat een aankoop daar een koopje is. Een mooie exclusieve uitstraling kan daar afbreuk aan doen. Denk dus na over wat bij jou past en ga niet alleen voor mooi.

4. Sta stil en ontdek

Dit zijn redenen waarom we bij Enrise tijd steken in de discovery phase. Want als je eenmaal de focus van je project scherp hebt, is het vele malen makkelijker om; 

  • prioriteiten te stellen, 
  • te kiezen uit de technische mogelijkheden en 
  • je niet te verliezen in de eindeloze lijst wensen en eisen die je collega’s aandragen. 

Plan een interne kickstart kick-off met de belangrijkste stakeholders, vraag door over wat het platform moet bijdragen om de doelen van de organisatie te verwezenlijken. Je werkt dan aan een gezamenlijke visie en commitment. Als je dit goed hebt aangepakt zie je in de loop van het traject sneller welke zaken eerst nodig zijn en kan je keuzes later in het traject ook nog eens goed onderbouwen. Je hebt meer grip op het proces, en niet onbelangrijk; kunt beter sturen naar een eindresultaat waar iedereen blij van wordt.

Vind je het lastig om te beginnen? Wij denken graag met je mee om je op weg te helpen en we kunnen zelfs een kickstart faciliteren. Bel ons gerust of laat een berichtje achter.