Laat je verrassen, geef je budget prijs

Michel Harskamp
Michel Harskamp

27 oktober 2022

Laat je verrassen, geef je budget prijs

“Kunnen jullie, bij Enrise, een webapplicatie bouwen voor 70.000 euro?” Soms krijgen we letterlijk die vraag, maar meestal werkt het anders. Meestal komt er een aanvraag binnen, waarbij op basis van een uitgedachte briefing, compleet met probleemstelling en oplossingen binnen bepaalde randvoorwaarden wordt gevraagd om een prijs. En diezelfde aanvraag gaat ook naar een aantal concullega’s. 

Als opdrachtgever wil je je laten verrassen en ben je benieuwd waar iedereen mee komt. Maar wij denken dat het kansloos is om te verwachten dat je de uitkomsten kunt vergelijken. Je kunt dus ook niet een juiste keuze maken. Daarom adviseren wij, laat je verrassen én geef je budget prijs.

Waarom opdrachten pitchen zelden het beste resultaat oplevert

Er was geen gezamenlijk doel. Onze interpretatie van je aanvraag kan heel anders zijn dan de interpretaties van de andere partijen. Wij kijken immers vanuit ons vakgebied. Met onze middelen en onze ervaring. Samen met de andere leveranciers die meedingen naar de opdracht wijken we nu al af van wat je gevraagd hebt. Dat verklaart ook direct het prijsverschil bij dit soort aanvragen. Uit de gepresenteerde prijzen bepaal jij het benodigde budget. En je gaat met de partij in zee die daar het dichtst in de buurt zit. Precies de reden waarom opdrachten pitchen je zelden het beste resultaat oplevert, vinden wij.

Geef je budget prijs

Wat als we het omdraaien? Stel; je vraagt om een behoorlijk complexe webapplicatie met zeer geavanceerde data-zoektechnologie. Samen met je briefing, leg je een budget neer bij Enrise. Jij weet namelijk wat je wilt investeren. Aan de hand van dat budget en je wensen gaan we kijken wat we kunnen realiseren. Dat doen we vanuit onze ervaring, onze kennis en de tools en processen die we dagelijks gebruiken. En het daagt ons uit om maximale functionaliteit te ontwikkelen binnen de door jou gestelde grenzen. We willen namelijk de klus graag voor je doen. 

We bieden je nu de beste oplossing voor je budget. Dat kan een website zijn, een app of een webapplicatie. Maar het kan ook een API zijn waar derden gebruik van maken waarmee je bereik (lees: ROI) verder reikt dan je zelf durfde dromen. 

“Ik ga toch zeker niet m’n budget prijsgeven?! Dan maken jullie het op!”

Uiteraard ben je terughoudend met het vrijgeven van een budget. Het gaat altijd op, toch? Waarschijnlijk wel, maar dan heb je wél de oplossing die hier perfect binnen past. En als je business case klopt, levert het uiteindelijk meer op dan de benodigde investering.

Projecten inschatten doen wij zo

Het inschatten van een project kan je op veel verschillende manieren uitvoeren. Maar wat veel belangrijker is: wie maakt de inschatting en met welk doel? Is het een onderdeel van een offerte of is het onderdeel van een onafhankelijk advies?

Is jouw team ook bezig met de plannen voor 2023? Komt in iedere vergadering deze weken dezelfde vraag terug; Hoeveel budget moeten we reserveren voor volgend jaar? Kom je er niet of kun je wel wat hulp en houvast gebruiken? Gun je IT-project een Discovery Phase! Collega Pim schreef er recent al dit blog over; Benieuwd wat jouw nieuwe IT-project gaat kosten? En er zijn meer fijne, gerelateerde artikelen te vinden onderaan deze pagina.