Orlaco’s blik op de horizon

Michel Harskamp
Wendy Kooistra

Orlaco – het bedrijf dat ruim 30 jaar blikken verruimt met specifieke camera-oplossingen voor machines, voer- en vaartuigen – bleek minder zicht te hebben op haar verschillende websites. Vijf jaar geleden schakelden ze daarom de hulp van Enrise in.

De vraag: Help ons bij het ontwikkelen van één platform en het herstructureren van de bestaande websites.

Vision is our mission

Sebastiaan Visser van Orlaco “Orlaco groeide in redelijk korte tijd uit tot een internationale organisatie met nu bijna 250 man personeel. De focus ligt op het wereldwijd ‘verkopen van zicht’. Goede robuuste en kwalitatieve zichtoplossingen voor meer veiligheid, efficiëntie en comfort. En zoals dat dan gaat, met snelle groei, was er ook groei nodig in de inmiddels verouderde wildgroei van verschillende websites, platforms en CMS-systemen die niet aan de kwaliteit voldeden waar Orlaco voor staat. Het was tijdrovend, foutgevoelig en niet consistent.

Ik ging op zoek naar een partner, het liefst in de buurt en met dezelfde mentaliteit als wij; gewoon nuchter en goed. Enrise staat net als wij voor kwaliteit, het foutpercentage is laag, ik kan er makkelijk even langs en het is niet zo’n ‘bla bla’-bedrijf” – Sebastiaan Visser, verantwoordelijk voor de websites binnen Orlaco.

“Ik zocht een partner, geen ‘bla bla’-bedrijf”

Legacy

Vijf jaar geleden begon de uitvoering van Vissers meerjarenplan. Er was een flinke legacy van losse CMS systemen voor de Duitse, Nederlandse, Engelse en Franse website. Er waren ook aparte systemen voor het intranet, voor de vacature websites èn er was een apart systeem om alle content op de diverse tv-schermen in het pand te tonen. Veel systemen dus, met veel handmatig werk. Dat kostte te veel tijd en geld. Het uitfaseren van deze legacy zou dan ook al een enorme winst opleveren.

Ambitie

Orlaco wilde niet alleen om bovenstaande reden de website herbouwen. Er was ook de ambitie om de online presence te verbeteren en het productportfolio beter toe te lichten. De dienstverlening naar klanten moest worden vergroot. En de conversie moest hoger om een voorsprong op de concurrentie te nemen. Of dat nog niet voldoende was wilde Visser ook diverse processen automatiseren zodat werknemers nog efficiënter hun werkzaamheden zouden kunnen uitvoeren. Het vijfjarenplan van Visser was al met al een ambitieus maar toch overzichtelijk document dat als prettige guideline diende.

Missie geslaagd?

Nu, 5 jaar later, staat er een centraal platform. Een platform bestaande uit een website in drie talen en domeinen, compleet met een afgeschermd deel voor de werknemers (intra/extranet). Er is een portaal speciaal voor partners, een sectie voor de vacatures en een systeem voor het ontsluiten van informatie op alle tv schermen die in het Orlaco-kantoor hangen.

Illustratie van Orlaco's vijfjarenplan

Laag foutpercentage door Agile aanpak.

”We werken 100% Agile bij Enrise. Het is wat ons betreft de snelste methode om werkende software te leveren. Alle projecten voor Orlaco hebben we op deze manier aangepakt.” zegt Michel Harskamp, Product Owner en vast aanspreekpunt voor Orlaco.

Visser vond het even wennen; “Het heeft invloed op je doorlooptijden, daar moet je rekening mee houden. En voor ad hoc werkzaamheden vind ik dat we er soms vanaf moeten kunnen wijken om de vaart erin te houden. Echter hebben we ook gezien dat het foutpercentage in opleveringen laag is. Het waarborgt dus wel de kwaliteit die we willen.”

“Mijn vijfjarenplan is zo goed als afgewerkt. Het was een pittig proces, vooral bij ons intern, maar dit prettige partnerschap met Enrise heeft ons enorm vooruit geholpen”

Orlaco tv op kantoor: De content voor alle systemen kan centraal beheerd worden. Een klein voorbeeld van een voordeel dat dit oplevert voor bijvoorbeeld het ontsluiten van informatie op de tv-schermen:

 • Orlaco kan nu zonder apart software pakket voor narrow casting 
 • ze heeft toegang tot een onbeperkt aantal tv-schermen
 • tevens is er toegang tot een eenvoudig beheerportaal
 • er is vrijheid in aparte opmaak van afbeeldingen en teksten
 • dit levert +/- 2,5 uur tijdsbesparing per week, 130 uur per jaar op.

Daarnaast heeft het geresulteerd in grotere betrokkenheid van de medewerkers.

Voorbij de missie

Naast de kostenbesparende maatregelen door het centraliseren van de systemen, hebben Orlaco en Enrise ‘slimmigheidjes’ doorgevoerd. Slimme features die tijd en kosten besparen, maar die ook het milieu sparen.

Een voorbeeld van een dergelijke maatregel is bijvoorbeeld dat Orlaco geen tot nauwelijks fysieke documentatie meer meelevert met hun producten. Niet alleen scheelt dit aanzienlijk wat kosten voor de drukkerij, maar het is ook goed voor het milieu. De gehele productdocumentatie is nu online doorzoekbaar, dankzij een koppeling met de back office van Orlaco.

Visual van aanbod digitale handleidingen & databladen
Digitale handleidingen & databladen; niet alleen goed voor het milieu, maar het bespaart ook kosten en levert meer websitebezoeken op.

“Opvallend is dat deze maatregel ervoor heeft gezorgd dat we per week 1.000 meer bezoekers op de website ontvangen” zegt Visser “Nu zien we wekelijks zo’n 5.000 bezoeken op de website.

En laten we niet vergeten dat we ook gekoppeld hebben met onze emailtool. We hebben een bestand van zo’n 28.000 adressen. Best behoorlijk in zo’n specifieke markt.”

Direct contact met het juiste land

Een ander voorbeeld van een ‘slimmigheidje’ is een contactaanvraag. Deze wordt direct doorgestuurd naar het juiste kantoor en de juiste afdeling wereldwijd. Op basis van het opgegeven land en het aangegeven onderwerp, twee vragen uit het contactformulier, wordt op de achtergrond het mailadres van de juiste afdeling uit het juiste land gebruikt. “Vrij eenvoudig natuurlijk, maar bijzonder effectief. Van iedere aanvraag gaat een cc naar een speciale mailbox die ik bijhoud.” Aldus Visser “Op die manier kan ik monitoren of er veel dezelfde vragen worden gesteld en of we dit op een andere manier kunnen afvangen. Zo hebben we bijvoorbeeld een dealerlocator ontwikkeld toen bleek dat 8% van de binnenkomende vragen ging over het vinden van een dealer in de omgeving.”

Last but not least is de gehele productcatalogus online te vinden. Inclusief een configurator waarbij de bezoeker op basis van een aantal keuzes eenvoudig naar de passende zichtoplossing wordt geleid. Tevens kunnen ze voor dit maatwerk product eenvoudig een offerte aanvragen. De configurator is daarmee een belangrijk conversiekanon. En het scheelt de verkoopafdeling ook het beantwoorden van heel veel (telefonische) vragen.

Samenvattend hebben de meeste optimalisaties op meer dan een punt voordeel opgeleverd. Er worden kosten bespaard, er wordt tijd gewonnen en de marketingafdeling is in staat op de juiste manier te targetten.

Stip op de horizon

“Zoals gezegd heb ik mijn vijfjarenplan samen met Enrise kunnen voltooien. Maar er blijven altijd wensen, een website is nooit klaar. We willen niet stil blijven staan. Voor mij speelt nu, als groter project, het responsive maken van de website. Dat lijkt misschien wat laat maar uit onze statistieken bleek afgelopen jaren dat dit nog niet noodzakelijk was. Omdat we B2B zijn houden we sowieso een groter percentage desktop-bezoekers. Maar het is wel belangrijk dat we responsive worden. Klanten die mailings op een mobiel lezen moeten kunnen doorklikken naar een goed werkende website.

Het is daarnaast goed om te zien dat er nu vanuit de organisatie ook vragen komen voor optimalisaties of nieuwe features. Wat mij betreft blijven we komende tijd op dezelfde wijze met Enrise verder te bouwen aan ons platform. Zoals ik eerder zei; we moeten altijd aan de knoppen blijven draaien om het platform te verbeteren.”

Developer talk:

Technieken en systemen

 • Bolt CMS (built on Silex & Symfony Framework components)
 • Automated testing (PHPunit)
 • Behavior Driven Development using Cucumber.js
 • Code quality validation tools (PHP Codesniffer, PHP copy/paste analysis, PHP Mess Detector, ESlint, SASSLint)
 • Responsive front-end build with Vue.js components, SASS and ES6.
 • Repeatable and reliable deployment using GitLab pipelines
 • Hosted on AWS, using CloudFront CDN
 • Monitored with Datadog

Benieuwd of een van de genoemde oplossingen bij jou past? Of ben je ook op zoek naar een partner voor langere tijd? Laat je gegevens achter en we bellen je zo spoedig mogelijk terug. Kun je niet wachten? Probeer ons dan zelf te bellen 🙂 Tel. (+31)088-5553300.