5 redenen voor webhosting bij Amazon AWS

Gerrit de Graaf

22 februari 2018

Amazon AWS Datacenter

Je hebt een prachtige webapplicatie gebouwd of laten bouwen en nu wil je die delen met de wereld. Vroeger had je dan eigenlijk maar twee keuzes: zelf je webapplicatie hosten op eigen hardware of het uitbesteden bij een hostingpartij. Beide met hun eigen voor- en nadelen. Gelukkig zijn er de afgelopen jaren een hoop extra mogelijkheden bijgekomen die het beste van beide werelden samenvoegen. En daar zelfs extra diensten aan toevoegen. Amazon AWS is daar een goed voorbeeld van.

Amazon draait met haar dienst AWS al een aardig poosje mee in hostingland. En met de recente ontwikkelingen zoals autoscaling en real-time insights wordt Amazon AWS een steeds interessantere optie voor bedrijven die voorop willen lopen. Maar AWS is er ook voor bedrijven die op zoek zijn naar de meer traditionele manier van hosten of misschien zelfs een legacy applicatie hebben. Daarom geven wij je 5 redenen waarom jij ook je webhosting bij Amazon Web Services (AWS) onder zou moeten brengen.

1. Amazon AWS is snel

Amazon heeft hypermoderne datacenters met de beste apparatuur. Met gebruik van slimme technieken kunnen de servers een applicatie razendsnel serveren. Ze gebruiken hiervoor een techniek die ze Amazon Cloudfront noemen. Deze slaat de content van de applicatie op in cache, zodat deze sneller geladen kan worden. Dit kan zelfs met dynamische, streaming en interactieve content.

2. Amazon AWS is flexibel

Had je vroeger wat extra geheugen nodig of behoefte aan meer schijfruimte, dan moest je daar aparte contracten voor afsluiten bij je hostingprovider. Er ging ook tijd overheen voordat het geregeld was. En was het na verloop van tijd niet meer nodig, dan moest je hetzelfde proces volgen om weer af te schalen, als dat überhaupt al mogelijk was. Bij Amazon AWS kun je on the fly resources bijschakelen op je omgeving. Is de piek voorbij, dan kun je het net zo makkelijk weer terugschalen. Het is zelfs mogelijk om bepaalde delen van je infrastructuur te deactiveren op bepaalde tijden. Voor een omgeving die niet 24/7 gebruikt wordt kan dat een enorme kostenbesparing opleveren. Bij Amazon AWS zit je niet vast aan langetermijncontracten en is het zelfs mogelijk om per direct op te zeggen.

3. Amazon AWS is goedkoop

Alleen betalen voor wat je gebruikt. Het klinkt logisch, maar bij de klassieke hostingvormen betaal je voor wat er in je contract staat, ongeacht of je het gebruikt. Amazon AWS brengt alleen de kosten in rekening voor de resources die je gebruikt. Als je voor langere tijd gebruik maakt van de diensten van Amazon AWS,  dan is vooraf betalen ook mogelijk om zo een aanzienlijke kostenbesparing behalen.

4. Amazon AWS is stabiel

Omdat Amazon AWS het op één na grootste cloudplatform is kunnen zij een continue dienstverlening garanderen. Voor de DDOS-aanvallen die regelmatig sites van banken en andere grote ondernemingen platleggen is Amazon AWS minder vatbaar. Dit komt door het inzetten van technieken zoals AWS Shield om de aanvallen te mitigeren. Als afnemer kun je zelf ook maatregelen nemen op het platform om de stabiliteit te waarborgen, zoals het plaatsen van kritieke data op Elastic Block Store.

5. Amazon AWS is veilig

Veiligheid krijgt bij Amazon AWS de hoogste prioriteit. Het datacenter en netwerk zijn ontworpen om aan de eisen van de meest veiligheidsgevoelige organisaties te voldoen. Omdat Amazon AWS een cloudomgeving is heb je het voordeel dat je zonder hoge investeringen verzekerd bent van het veiligheidsniveau dat je nodig hebt. Behalve de eerder genoemde DDOS mitigatie zijn ook data-encryptie, uitgebreide monitoring en logging, identity en access management, penetratietests en zelfs automatische securitychecks mogelijk op het platform. Daarnaast biedt Amazon een groot aantal services en functionaliteiten om klanten te helpen voldoen aan de GDPR.

Webhosting bij Amazon AWS via Enrise

Ondanks het feit dat Amazon AWS eenvoudig in gebruik is, is enige technische kennis wel vereist. Het is fijn als je door middel van ervaring een aantal best practices kan inzetten om het maximale uit het platform te halen. Net als het ontwikkelen van een applicatie is het goed te weten dat je daarvoor ondersteuning kan inschakelen of het zelfs helemaal uit handen kan geven. Enrise beheert voor diverse klanten hun hostingomgeving bij Amazon AWS. Behalve het inrichten bieden wij ook de mogelijkheid voor het beheer van de cloudomgeving. Dit doen wij voor zowel klanten die hun webapplicatie door ons hebben laten ontwikkelen, alsook voor klanten die hun applicatie zelf gebouwd hebben of dit door derden hebben laten uitvoeren. Neem contact op met Enrise voor meer informatie over de mogelijkheden.

Afbeelding eigendom van Amazon